Zolang de aarde rond is moeten we verder
Cartoonismen
cartoons: Marius Ingenhoven
tekst: Wiel Oehlen
Alsof het zo moest wezen, kwamen Marius Ingenhoven en Wiel Oehlen op één kamer te zitten binnen bureau Opleidingen van de afdeling Personeelzaken van het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds).
Wiel Oehlen schreef al aforismen voor het personeelsblad en publiceerde gedichten en aforismen in literaire tijdschriften en verzorgde van 1992 tot 1998 dagelijks een aforistische column in het Limburgs Dagblad onder het pseudoniem 'punaise'.
- Een aforisme, zo lezen we in dit boek, is een stijlvorm met een rijk verleden [...]. In een zo beknopt mogelijke vorm wordt geprobeerd een gedachte sober, kernachtig en puntig te formuleren. Vooral het relativeren is belangrijk, de dubbele bodem en het veroorzaken van een glim-, nog liever grimlach. Een technisch gezien: hoe korter hoe beter. -
Marius Ingenhoven tekende twee keer per week een cartoon voor het dagblad De Limburger, waarin hij de actualiteit op de hak neemt. Als spinoff (verhalend werk afgeleid van een ander werk) wordt hij in toenemende mate gevraagd als cartoonist illustrator voor een groot aantal bedrijfsbladen en voorlichtings- en marketingsprogramma's.
Twee van zulke talenten in één kamer moet haast wel tot samenwerking leiden. Op dat kantoor ontstonden dan ook de zogenaamde cartoonismen; cartoons van de hand van Marius, geïnspireerd op aforismen van Wiel. in combinatie vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar. Het leidde uiteindelijk tot het dit boek Zolang de aarde rond is moeten we verder.
Het boek is opgedeeld in twee delen vol aforismen en cartoonismen.
In het eerste deel lezen we aforismen gebaseerd op De zeven hoofdzonden, te weten Hoogmoed, Hebzucht, Wellust, Afgunst, Onmatigheid, Woede en Gemakzucht.
In het tweede deel treffen we aforismen met als uitgangspunt De zeven hoofddeugden; Voorzichtigheid, Rechtvaardigheid, Gematigdheid, Standvastigheid, Geloof, Hoop en Liefde.
Elke hoofdzonde of deugd heeft een eigen hoofdstuk dat ook aan de zijkant van het boek met een grijstint is aangegeven.
In totaal zijn er bijna drieduizend spreuken in dit boek verzameld en een veertigtal cartoons. Onmogelijk natuurlijk om ze allemaal in één keer te lezen. Het is meer een boek dat je binnen handbereik moet hebben liggen, om zo in een gestolen kwartiertje even lekker van een paar zinnen en tekeningen te snoepen
Onderstaand enkele 'smaakmakers'
Sinds ik mijn gezond verstand gebruik, wil niemand meer iets met mij te maken hebben.
Zwaarlijvige mensen moeten de last dragen van een lichtvoetig bestaan.
Een lovende recensie is meestal al verschenen, nog voordat het bejubelde boek is uitgegeven
Wandelgangen zijn uitmelkwegen
Bij mijn meningsverschillen met anderen wil ik eigenlijk precies hetzelfde, maar dan wel als eerste hebben gezegd.
Vooral de mensen die niets te doen hebben, hebben het druk
Boeken zijn als mensen. Hoe minder zij hebben nagedacht, des te beter zij in de smaak vallen.
Hoe minder onderwijzers, des te meer politie-agenten
Vleiers zijn bang voor kritiek.
Het nadeel van kwaad worden, is dat je dan zo eerlijk bent.
En zo zou je wel door willen blijven gaan met citeren, want elke keer kom je een aforisme tegen die eigenlijk ook wel het vermelden waard is.
Groot bijkomend voordeel van dit boek is, dat als je elke dag één aforisme leest je bijna tien jaar plezier van dit boek hebt! Als dat geen waar voor je geld is!
Zie ook het You-tube filmpje over dit boek.
ISBN 9789493048171 | Paperback met flappen | 357 pagina's | Uitgeverij TIC | maart 2020
© Dettie, 6 maart 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER