Non-fictie

Tricia Guild

Kleur ontrafeld
Tricia Guild

Als je iemand kent die van bijzondere en aparte dingen houdt dan moet je dit boek cadeau geven. Alleen de uitvoering van het boek zelf is al een blikvanger. De voorkant lijkt van grof karton waarin een foto aangebracht is. De rug van het boek lijkt niet afgewerkt. Je ziet de met verschillende kleuren genaaide katernen waarover boeklijm is gestreken. Op de lijm staat de titel met 'viltstift' geschreven. Het boek is niet goud op snee maar felgroen op snee. Deze dingen alleen al maken het boek anders dan andere boeken.


In het boek lezen we in het voorwoord wat kleuren met onze omgeving doen en dat dit boek daarvan een weergave is. Het boek bestaat voornamelijk uit foto's die gebundeld zijn in aparte blokken, gesorteerd per kleur.
In de twee pagina's tekst voorafgaande aan elk kleurblok vertelt Tricia over de betreffende kleur. Helaas is een enkele keer is de tekst vrij moeilijk te lezen vanwege de donkere achtergrond. Ook inhoudelijk stelt de tekst niet echt wat voor. Het is leuk om te lezen maar meer ook niet.
Doorheen het boek staan ook enkele uitspraken over kleur gedaan door bekende kunstzinnige mensen zoals Picasso, Oscar Wilde, Vincent van Gogh.


Maar dan komen we bij de foto's en dat is een ander verhaal.
Het boek begint met de kleur zwart dat een koninklijke allure heeft. Met zwart wordt al gauw iets deftig en vooral naast één kleuraccent of wit geeft het gebruik van zwart een extra dimensie aan het geheel. We zien vervolgens allerlei foto's van interieurs waarin veel zwart gebruikt is. Dit kan zijn behang met grote zwarte Franse lelies, zwart bankstel enz. Het is verbijsterd hoe nadrukkelijk de kleur zwart aanwezig kan zijn.
Vervolgens wordt de invloed van de kleur grijs getoond. Op een van de foto's staat een prachtige grijs geschilderde toog met schitterende glazen deuren die je onmiddellijk zelf in huis zou willen hebben. Op de foto's zie je dat de kleur grijs iets mysterieus, iets zachts en vriendelijks heeft. Iets wat ik eigenlijk totaal niet verwacht had bij deze kleur.
En zo laat Tricia Guild middels foto's allerlei kleuren zoals roze, paars, aqua, groen etc. op een heel verrassend toegepaste manier zien.


Er staan werkelijk schitterende kleurenfoto's in van o.a. vlinders, vogels  en bloemen. De van die natuurkleuren afgeleide interieurs zijn ook heel mooi maar vaak heel druk, ze komen erg op je af. Zelfs de intirieurfoto's met zwart als hoofdkleur tonen onrustig.
De huizen waarin de interieurs gefotografeerd zijn hebben forse afmetingen. Het zijn dus geen doorsnee huizen waardoor je je niet snel kunt vereenzelvigen met het interieur.  Maar de huizen hebben vaak wel erg mooie details, zoals kasten of plafonds e.d. die een plezier zijn om naar te kijken.
Het zijn droomhuizen en dit is een droomboek. Door te kijken naar de foto's kun je wegdromen over het mooie huis, de schitterende tuin, de natuur én natuurlijk hoe jij eventueel jouw huis kunt veranderen door de toevoeging van een bepaalde kleur. Het is zo'n boek dat je nonchalant op de salontafel te pronken legt.
Het zou me oveigens ook niet verbazen als dit boek, door de bijzondere uitvoering, een collector's item zou worden.
Kortom, het is een prachtig uitgevoerd kijk-boek voor de interieur-, kunst- en kleurliefhebber.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059564978 Hardcover 208 pagina's Fontaine Uitgevers B.V. oktober 2013

© Dettie, 4 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER