Non-fictie

Rich Cohen

De zon en de maan en de Rolling Stones
Rich Cohen

In 1994 wordt Rich Cohen gevraagd om verslag te doen van de repetities van de Rolling Stones, voor het blad Rolling Stone. Hij is vanaf z'n jeugd een fan van deze groep, maar als hij in 1989 een kaartje voor een concert van de groep krijgt, is de magie er een beetje af.  Tijdens de repetities raakt hij bevriend met Keith Richards, Charlie Watts en Mick Jagger, misschien ook omdat hij zich niet opstelt als een fanatieke fan, maar stil in een hoekje gaat zitten om aantekeningen te maken. Tijdens de repetities en optredens in kleine zaaltjes, blijkt de magie er nog steeds te zijn.


Dit boek vertelt niet alleen de geschiedenis van de Rolling Stones, waarin het hoofdstuk over het tragische concert in Altamont, waarbij Meredith Hunter door Hells Angels gedood wordt, het kernpunt is. In dit hoofdstuk worden misschien ook wat mythes over de gebeurtenissen ontkracht.


Het boek vertelt over de oprichting van de groep, het groeiende succes, het drugsgebruik en de dood van Brian Jones, waar 2 hoofdstukken aan gewijd zijn. Hier doorheen zijn de verhalen gevlochten over de avonturen van de auteur met de groep. Er is hier duidelijk sprake van Gonzo journalistiek. De auteur maakt deel uit van het verhaal en is niet alleen maar als waarnemer aanwezig.


Het boek vertelt over plaatopnamen, het verblijf in Frankrijk om belastingtechnische redenen en wordt nergens een heiligverklaring. Ook is het niet het verhaal van de teleurgestelde fan, bij wie de groep niets goeds meer kan doen. De leuke en minder aangename kanten van de mensen komen duidelijk aan bod en aan het eind krijgen we ook een beetje te horen hoe het verschillende mensen rond de groep verder is vergaan.


De noten aan het eind vond ik wel opvallend. Er is namelijk geen sprake van voetnoten, maar aan het eind van het boek wordt over elk hoofdstuk verteld hoe het een en ander tot stand is gekomen en welke bronnen geraadpleegd zijn. Voorts bevat het boek een lijst met geïnterviewde personen, geraadpleegde literatuur en een uitgebreid register.


Al met al was het een zeer aangename leeservaring. Het boek leest lekker weg en als je het uit hebt, heb je echt het gevoel dat je de groep wat beter hebt leren kennen.


ISBN 9789000336555 | Paperback | 412 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | februari 2017

© Renate, 5 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER