Non-fictie

Cecile Thijssen

altMenu's voor elk seizoen
Cecile Thijssen


Voor me staat een hardkartonnen map, heel handig voorzien van een openklapbare bodem, en een vrij grote ringband, waardoor het niet alleen stevig staat, maar ook makkelijk om te slaan is. De recepten in deze map zijn ingedeeld op seizoenen, met vooraf een lijst met groenten en fruit die in het betreffende seizoen volop te verkrijgen zijn. Een verdere indeling gebeurt aan de hand van voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Alles kun je achterin terug opzoeken, in een alfabetisch register, of ook een register op recept, per gang.
Allemaal heel handig, overzichtelijk en nog leuk aangekleed ook. Jenny Lindhout heeft goed haar best gedaan met vrolijke en frisse kleuren.
Aan de ene kant staat het recept, aan de andere kant van de staande map vind je extra informatie, over het te maken recept, soms handige tips voor het bereiden. Maar er kan ook een leuk weetje staan over een van de ingrediënten die je gebruiken gaat. Bij een recept als carpaccio van tonijn wordt verteld dat vele soorten tonijn bijna uitgestorven zijn en welke soorten je om die reden het beste kan vragen in de viswinkel. (mij lijkt het beter om helemaal geen tonijn te eten, maar dat is mijn persoonlijke opvatting).


‘Met een goede voorbereiding en een snelle laatste hand tovert elke kok het lekkerste eten zelf thuis op tafel.’


Die goede voorbereiding begint al met de boodschappen. Het zijn niet bepaald alledaagse recepten, waarvoor iedereen de ingrediënten standaard in huis heeft. Ik sla een willekeurig recept op, uit de voorjaarselectie, ‘rabarbercrumble’. Of je kiest het omdat je speciaal dit wil maken en dan maak je automatisch een boodschappenlijstje, maar stel dat je rabarber uit je moestuin hebt liggen en je wil er eens iets anders mee doen. Wie heeft er dan standaard cantuccini, amandellikeur, of zelfs slagroom in huis? Dat bedoel ik maar.
Het is niet een receptenboek voor alledag, want wild zwijn met zoete aardappelen, of eendenborst zet je niet dagelijks op tafel, maar voor iets bijzonders staan hier heel lekkere recepten in, met ook nog menusuggesties. Maar je vind er ook wentelteefjes en pompoensoep!
Ik denk dat ik komend weekend me eens ga wagen aan het vispotje, met gebakken bleekselderij en gepofte aardappelen.
Eigenlijk wordt de suggestie gedaan deze groente te combineren met lamskoteletjes, maar daar hou ik dan weer niet zo van. Is vast ook lekker met vis!
Even het boodschappenlijstje erbij pakken…


ISBN: 9789021551364 | hardcover | 160 pagina's | Kosmos | 2012
Illustraties van Jenny Lindhout

© Marjo, 8 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!