Non-fictie

Martijn de Jonge

http://www.martijndejonge.nl

 

Walvissen kijken in Europa
Martijn de Jonge


"Veel mensen denken dat je voor dolfijnen en walvissen ver moet reizen, zelfs naar andere werelddelen. Lang niet iedereen weet dat je bijvoorbeeld in Italië een goede kans hebt om het op een na grootste zoogdier ter wereld te zien, de gewone vinvis. Andere aansprekende soorten als de orka kun je, met wat geluk, goed bekijken tijdens trips in de Straat van Gibraltar gedurende de zomer."


Zo begint het boek van Martijn de Jonge en inderdaad, ik had ook niet de Europese wateren voor ogen bij het denken aan het waarnemen van walvissen.
Martijn bespreekt in dit boekje uitgebreid waar de dieren te zien zijn maar begint met de scheepstypen waarmee je walvissen en dolfijnen kunt gaan spotten. Het blijkt dat elk gebied zijn eigen schip heeft. Op de Azoren wordt bijvoorbeeld veel met RIHB's gewerkt, dat zijn grote rubberboten met zware buitenboordmotor. Op de Noordzee en in Noorwegen kun je dagtochten maken met verbouwde viskotters en loodsboten.
Er zijn ook schepen die speciaal voor het 'whalewatchen' ontworpen zijn. Verder geeft hij tips over goede communicatie aan boord zodat je geen walvissen of dolfijnen mist, op welke plek op een schip je het beste zicht hebt, welke kleding handig is om aan te hebben (en zonnebrillen en zonnebrandcrèmes e.d.) En, zéer uitgebreid, wordt verteld hoe je de dieren goed kunt fotograferen en filmen.


Na dit gedeelte begint het werkelijk avontuur. Martijn neemt ons als eerste mee naar de Azoren, een van de beste walvis- en dolfijngebieden in Europa. Over dit gebied geeft hij informatie en een reisverslag. Hij vertelt met welk schip hij daar gevaren heeft, welke dieren hij waar gezien heeft, zoals de grijze dolfijn bij de rotskust van Failal. Ook wordt gemeld welke plaatsjes en bezienswaardigheden er in de buurt zijn, zoals het walvismuseum in Lajes. Hij vermeldt welk klimaat het gebied heeft en hoe je naar het gebied kun reizen (vliegen, met de auto, per boot etc.) Aan het eind van het hoofdstuk staat een lijst met websites die handig zijn voor het geval je naar dat gebied wilt.


En zo bezoeken we een grote hoeveelheid gebieden in Europa zoals: Andenes (Noorwegen), Ligurische Zee (Italië), Tarifa (Spanje) IJsland, Golf van Biskaje, Noordzee (Nederland) Bovendien worden nog drie bijzondere walvisreizen buiten Europa besproken.
Voorin het boekje, naast de inhoudsopgave, is een kaartje afgebeeld zodat je kunt zien waar de genoemde Europese gebieden liggen.
Bij elke gebied staat een reisverslag waardoor je unieke informatie krijgt en precies weet waar je op moet letten en hoe alles in zijn werk gaat. Verder staat er uitleg en adressen bij en zijn er zo nodig kaartjes van het gebied geplaatst. Elke hoofdstuk sluit af met een rij nuttige internetadressen.


Leuk is dat naast het spotten van walvissen en dolfijnen ook veel andere dieren waargenomen worden zoals grote (zee)vogels. Doorheen het boekje staan naast de foto's van de walvissen en dolfijnen ook foto's van deze dieren.  Je ziet een enorme pelikaan voorbij vliegen of een foto van een wasbeertje dat gezellig langskwam bij de tent, op zoek naar eten. Maar ook tref je foto's aan van het windmolenpark in de Noordzee en het noorderlicht in IJsland.


Achterin het boekje worden de diverse soorten walvissen en dolfijnen getoond en besproken zodat je, als je ze ziet, kunt herkennen. Ook op de flappen van de kaft staan de dieren afgebeeld met het paginanummer erbij zodat je snel informatie kunt zoeken over het dier dat je voor je ziet.

Een uitstekend compact boekje met een schat aan informatie.  Bovendien zijn de foto's mooi, de uitleg duidelijk en de toelichting en reisadviezen prima. Voor mensen die iets dergelijks willen gaan ondernemen is dit boekje zeer zeker aan te raden.

ISBN 9789050114110 Paperback genaaid, gebrocheerd met flappen 190 pagina's Uitgeverij KNNV juni 2012
Formaat: 14 x 21,5 cm

© Dettie, 24 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER