Non-fictie

Bernice Muntz

http://www.dierentrainer.nl

 

High Five met je konijn
Bernice Muntz


Dacht ik als doorgewinterde konijnenliefhebber alles te weten, gewoon met behulp van handboekjes en de praktijk, niets blijkt minder waar. Dat je konijnen zoveel kunt leren, ik had geen idee!
Nu zitten mijn konijnen buiten in een grote ren, en ik denk niet dat ze er behoefte aan hebben dat ik me met hun redelijke vrije leventje ga bemoeien, maar toen ik een voordracht van Bernice Muntz en haar konijn bijgewoond had wilde ik meer weten. Het lijkt me fantastisch voor al die konijnen - doorgaans in een klein hok - om meer van het leven te maken dan wat het nu vaak voor hen is.
Het boek is evenwel veel meer dan een les in trainen! Het is een prachtig vormgegeven boek met harde kaft, en de tekst is gedrukt op glanzend papier, met een duidelijke indeling. Er staan fotootjes in, ter verduidelijking van de tekst, en soms ook gewoon als illustratie.
Dan de inhoud. De schijfster begint met te vertellen waarom ze dit boek geschreven heeft. Zij was al dierentrainer, maar het werken met een konijn was voor haar compleet nieuw.
En het bleek ook nieuw: er was nergens informatie over te vinden. Vandaar dit boek. Ze begint met het uitleggen wat voor een dier een konijn is. Dat is veel: zowat de helft van het boek geeft informatie over hoe een konijn in het wild leeft; hoe hij gedomesticeerd is geraakt, en hoe de eigenaar daar het beste mee om gaat. Over verzorging, wat het dier eten moet en over de kwalen die hij krijgen kan. Over konijnentaal, en over het tam maken. Over het zindelijk maken en over het zoeken naar een maatje. Bij deze informatie wordt ook de kennis van specialisten ingeroepen. Dierenarts drs. Natascha van Kolsteren bijvoorbeeld vertelt over euthanasie bij een konijn.
Zelfs voor een diehard als ik waren er nog nieuwe dingen te leren!


Nadat je al deze informatie verwerkt hebt, gaan we over tot het gedeelte over de training. En ook al ga ik daar niet mee aan de slag, het is heel boeiend om te lezen hoe je zoiets aanpakt. Bernice Muntz werkt bij voorkeur met de methode van Kayce Cover: ’SATS’. Heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je met een engelengeduld een konijn kan leren wat van hem verwacht wordt. De menselijke taal blijkt voor veel dieren best te begrijpen, en dat geldt ook voor een konijn. Je kan hem leren op commando in en uit de kooi te springen, je kan hem leren bijvoorbeeld zijn linkeroor aan te bieden zodat je het kan aaien of schoonmaken. En zoals de titel van dit boek aangeeft: je kan hem leren met zijn poot een high five te geven. Dit zijn maar een paar voorbeelden!
Er staan tips in om je konijn bezig te houden als je zelf even geen tijd voor hem hebt: een konijn is van nature nieuwsgierig, dus zo moeilijk is dat niet.
Je kunt gaan wandelen met hem en het leukste van alles, - maar dat vraagt wel een gewillig konijn en engelengeduld! - is dat je hem kan leren dansen of een hindernisbaan lopen!


Dit alles en nog veel meer staat uitgelegd in dit verbazingwekkende boek.
Het is zelfs leuk voor degene die geen konijnenliefhebber is, want alles wat er verteld wordt over de training is vertaalbaar naar het trainen met een hond of kat.
Het boek sluit af met mogelijke oplossingen voor probleemgevallen, en er is een bijlage met informatie over kruiden, groenten en fruit die al of niet goed zijn voor ons huisdier.
Bernice Muntz zegt niet te pretenderen dat dit het ultieme konijnenboek is, nou, het is toch wel heel erg veel! Het is een fantastisch boek voor iedereen die een konijn als huisdier heeft of overweegt aan te schaffen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789081771306 | Hardcover met leeslint | 272 pagina’s | Nederlandse Auteurs Uitgeverij | november 2011
Met nuttige adressen en een literatuurlijst.

© Marjo, 14 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER