Non-fictie

Philip Norman

Wild thing
(over het leven van Jimi Hendrix)
Philip Norman


De Britse auteur Philip Norman maakte al naam met zijn biografieën en boeken over Buddy Holly, Elton John, Mick Jagger, Paul McCartney en Eric Clapton. Zijn formule is simpel. Hij beschrijft het leven van de hoofdpersoon en zijn muziekcarrière. Hij voert geliefden op. Daaromheen weeft hij anekdotes rond de randfiguren, die de sterren omringden. En last but not least, claimt hij een onthulling voor de lezer in petto te hebben. Dat verkoopt natuurlijk.


Bij Hendrix valt die onthulling wat tegen. Norman claimt dat de dood van Hendrix in 1970 in raadselen is gehuld. Dat klopt wel, maar er is erg veel over geschreven er zijn documentaires over gemaakt en een heuse speelfilm. Bovendien is de dood van veel andere popartiesten ook in nevelen verpakt. Ik som er even wat op: Sid Vicious, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones om er maar een paar te noemen. Van deze popartiesten weten we ook niet precies hoe ze aan hun einde kwamen. Waren het drugs? Was het bij Cobain het doorgeladen pistool, dat expres op onveilig was gezet. Verdronk Brian Jones na te lang onder water te zijn geduwd in zijn zwembad?
Een andere ‘onthulling’ waarop Norman ons trakteert, is het feit dat Hendrix met Noel Redding, de bassist van zijn band, sex zou hebben gehad. Interesseert ons dat echt?


James Marshall Hendrix werd geboren in Seattle in een gemengd afro-Amerikaans en indiaans gezin. Zijn vader was in het leger en doopte hem  Marshall, zijn moeder was 17 toen ze Jimi kreeg en Cherokee. Ze overleed aan de gevolgen van alcoholverslaving. Al vroeg speelde Jimi in bandjes. Uiteindelijk bij Little Richard (Tutti Frutti) waar hij discipline kreeg. Toen The Animals van Eric Burdon door Amerika toerden ontdekte Chas Chandler de goed spelende Hendrix. Hij haalde hem naar Engeland.


Hendrix wilde een band zoals The Cream. Een drieman formatie, bas, drums, sologitaar. Met Noel Redding en Mitch Mitchell vormde Hendrix The Jimi Hendrix Experience. En de band had al snel een nummer één hit met Hey Joe. Na de beschrijving van dit succes begint ook het boek te kolken en te zwalpen. Hendrix raakt in een roller coaster van drank, sex en drugs verzeild, maar houdt zich nog redelijk staande. Eén van zijn vriendinnen moet de aanvoer van groupies regelen, een roadmanager zorgt voor de drugs. Hendrix wordt een aantal keren gearresteerd voor drugsbezit.
Hij kent veel popmusici van dat moment en ze bewonderen hem allemaal.


Nog meer hits komen uit zijn gitaar en hij neemt lp’s op, die goed verkopen. Het geld stroomt binnen. Hendrix staat naast de bacchanalen die hij aanricht ook bekend als verlegen en teruggetrokken. Vreemd dat dit altijd wordt gezegd van lieden, die de boel uit de hand laten lopen. En dat laat Hendrix. Vrouwen raken zwanger, want Hendrix deed het liever zonder. Hijzelf krijgt een aantal malen een soa. Net alsof het allemaal niet erg genoeg is raakt hij aan de heroïne, een gevaarlijk middel. Het concert dat later bekend zal staan als The Band of Gypsies, komt niet uit de verf omdat de heroïne-aanvoer stokt.


Zijn monumentale lp Electric Ladyland wordt aanvankelijk te experimenteel gevonden, maar geldt later als een unicum in de popgeschiedenis. Hendrix speelt nu op grote festivals. Het bekende Woodstock-festival waar hij sluitstuk is in de modder, eindigt hij met het Amerikaanse volkslied aan flarden te spelen, The Star Spangled Banner. Een protest o.a. tegen de Vietnamoorlog.


Maar Hendrix produceert ook schitterende poëtische teksten (jammer dat Norman daar niet meer over vertelt):


The Wind cries Mary


After all jacks are in their boxes
And the clowns have all gone to bed
You can hear happiness staggering on down the street
Footprints dressed in red


And the wind whispers Mary


A broom is drearily sweeping
Up the broken pieces of yesterday's life
Somewhere a queen is weeping
Somewhere a king has no wife


And the wind, it cries Mary


The traffic lights they turn a blue tomorrow
And shine their emptiness down on my bed
The tiny island sags downstream
'Cause the life that they lived…


And the wind screams Mary


Will the wind ever remember?
The names it has blown in the past
And with its crutch, its old age and its wisdom
It whispers "no, this will be the last"


And the wind cries Mary


Zou hij dan toch de verlegen poëet zijn geweest, die in de verkeerde film terecht was gekomen? Op een van de laatste foto’s genomen voor zijn dood, zien we hem druiven plukken teder en aandachtig. Zonde van zo’n begaafd mens!


ISBN 9 789400405578 | Softcover | 480 blz.| uitg.Thomas Rap| augustus 2020
vertaald door Frits van der Waa

© Karel Wasch, 10 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER