Gezond slank met de foodsisters
makkelijke, suikervrije en koolhydraatarme recepten
Janneke en Amande Koeman
De foodsisters, Janneke en Amande Koeman, pleiten al jaren voor koolhydraatarm eten en gelukkig voor hen tonen steeds meer artsen belangstelling voor deze manier van eten. Mensen die deze manier van eten gaan toepassen - het is een leefstijl, geen dieet - vallen vaak flink af en ook mensen met diabetes 2 hebben er baat bij. De resultaten zijn zowel voor de afvallers als diabetespatiënten vaak spectaculair te noemen. Deze leefstijl is bijna een hype geworden, gezien de vele fora en facebookpagina's over koolhydraatarm eten.
Zelf eet ik al zo'n twee jaar koolhydraatarm vanwege diabetes2 en het bevalt goed, de suikerwaardes zijn lager en stabieler en het medicijngebruik is nauwelijks meer nodig. Andere mensen eten koolhydraatarm om af te vallen en ook daarvan zijn de resultaten vaak verbluffend en spectaculair.
Maar wat wel moeilijk is, omdat dát zelden aangegeven wordt, hoeveel koolhydraten je per dag mag, hoeveel vetten, hoeveel eiwitten. De meningen wisselen daar nogal over. In bijna alle boeken wordt er vaag over gedaan. Enkelen melden dat alles waar meer dan 5 koolhydraten per 100 gram in zit niet gegeten moet worden wil je afvallen. Anderen roepen dat je vooral Griekse yoghurt moet eten terwijl ook veel gebruikers roepen dat ze daarvan aankomen enz. enz.
Voor diabetespatiënten zijn koolhydraten bloedsuikerverhogers, dus voor hen is het helemaal belangrijk dat de verhoudingen goed liggen zodat ze niet een hypo (te lage bloedsuiker) of hyper (te hoog bloedsuiker) krijgen. Kortom, zo makkelijk is het koolhydraatarme eten niet. Brood, pasta, aardappelen, rijst, pizzadeeg etc. zijn vooral de grote koolhydraatleveranciers. Maar hoe kun je dan evengoed goed, smakelijk en voedzaam eten? Vandaar dat ik heel graag dit boek wilde lezen, dan kreeg ik mogelijk meer ideeën en vooral duidelijkheid.
De eerste indruk van het boek is goed, hoewel ik persoonlijk een kookboek liever in een wat groter formaat uitgevoerd zie. Maar de recepten zijn duidelijk, bij elk recept staat een afbeelding en die is fraai en het voedsel ziet er aantrekkelijk uit. Maar het is niet voor niets een koolhydraatarm en suikervrij kookboek dus enige voorafgaande verhelderende tekst daarover is wel noodzakelijk.
De sisters leggen kort en krachtig uit wat koolhydraatarm eten inhoudt (dus niet koolhydraatvrij) en hoe de verhoudingen koolhydraten, vet en eiwitten zijn bij koolhydraatarm eten. Het komt erop neer dat met deze leefwijze (het is geen dieet) je 30-40% minder van je dagelijkse energie uit koolhydraten haalt, vertellen ze. "Je gaat dus niet minder eten, maar wel in andere verhoudingen," (28% koolhydraten, 44% vet en 28% eiwitten) schrijven de sisters. Maar wat is 30-40% minder van je dagelijkse energie? Dat wordt niet verteld. Hoe moet je dat uitvinden? Waarom niet, net als bij calorieën, aangeven hoeveel geschikt is voor mensen met licht of zwaar werk, of sporters of mensen met diabetes 2 enz. "Leer daarom waar koolhydraten in zitten en of dit snelle of langzame koolhydraten voor je lijf zijn." schrijven de sisters vervolgens. Maar dat hoopte ik nu juist in dit boek te vinden.
Als beleg voor op je koolhydraatarme cracker worden o.a tapenade, hummus en pindakaas genoemd, ook daar heb ik mijn vraagtekens bij...
"Welke crackers kan ik kiezen?" wordt gevraagd.
"Vezelrijke crackers" is het antwoord.
Op de foto's zie je kleine vierkante crackers waar verschillend beleg op zit. Maar vezelfitcrackers hebben 66,8 koolhydraten per 100 gram en dat is veel! Voltarwecrackers bevatten zelfs 70 koolhydraten per 100 gram. Gewoon volkorenbrood bevat 54 koolhydraten per 100 gram. Waarom dan de crackers? Misschien omdat brood veel zout bevat? Of omdat de crackers klein zijn en je dan verhoudingsgewijs minder koolhydraten binnen krijgt?
Waarom wordt niet verteld welke crackers écht goed zijn? In natuurvoedingswinkels worden bijvoorbeeld vezelrijke (maar wel dure) crackers verkocht die wél een laag koolhydraatcijfer geven. Waarom wordt dat niet gemeld?
En welke tapenade, hummus en pindakaas moet je nemen? Deze producten verschillen nogal qua samenstelling en hoeveelheid koolhydraten.
- Pindakaas is helemaal lastig... Pindakaas light(!) van Calvé bevat 32 koolhydraten per 100 gram, Pindakaas naturel van de Jumbo bevat 12,1 koolhydraten per 100 gram. Waarom geen waarschuwing? Waarom wordt niet gemeld dat er flinke verschillen in de producten qua koolhydraten kunnen zitten?
In het boek staat ook een recept van gehaktbrood waarin een pakje creamcrackers verkruimeld moet worden. Moet er echt een heel pakje van ca. 200 gram doorheen? Of moeten er een stuk of 10 crackers doorheen die in een zakje in de verpakking zitten. In een pakje zitten namelijk 65-70 koolhydraten per 100 gram en dat is erg veel.
En dan als klap op de vuurpijl staat bij het hoofdstuk diner... "Gewichtstoename heeft bijna nooit een oorzaak in de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner), maar vooral in de ongezonde tussendoortjes en het drinken van frisdrank. Bij het avondeten hoef je dus niet superstreng te zijn qua koolhydraten." Maar waar is dit kookboek dan voor? Het frappante is dat de dinerrecepten in dit boek veelal wél koolhydraatarm zijn! Op de taco's met 200 gram kidneybonen (60 koolhydraten per 100 gram) na. - De groente- en dinerrecepten zien er overigens stuk voor stuk erg smakelijk en vragen niet veel bereidingstijd.-
Maar waarom wordt niet gemeld dat je vooral etiketten moet lezen, want koolhydraatarm en suikervrij eten is bijna een studie. Zeker mensen met diabetes2 hebben er baat bij dat ze goede informatie krijgen. Ook wordt bij geen enkel recept in dit boek het aantal koolhydraten, suikers of calorieën vermeld. Dat vind ik een groot gemis. "De voedingswaarde van de recepten vind je in een overzichtelijke tabel op onze website," schrijven de sisters Dat is natuurlijk vreselijk onhandig, waarom niet in het boek? Verder viel het me op dat als je met name de weekrecepten wilt volgen je geen kleine beurs moet hebben.
Kortom, het boek heeft wel goede en lekkere, gezonde recepten die in niet al te lange tijd te maken zijn maar hoe je de koolhydraatarme leefstijl kunt toepassen is slecht toegelicht. Bovendien is een deel van de recepten zeker niet koolhydraatarm, voor mensen met diabetes2 kan dat erg vervelend uitpakken. Voor mensen die af willen vallen, kan ik me voorstellen dat deze recepten aantrekkelijk zijn en inderdaad zorgen voor vermindering van gewicht. Maar gezien het veelal - bewust - lage caloriegehalte van de recepten zal dit evengoed wel gebeuren.
Het moge duidelijk zijn, ik ben op zijn zachts gezegd niet kapot van dit boek. De omschakeling van gewoon eten naar suikervrij en koolhydraatarm eten is vaak al lastig genoeg waarom dan niet een goede uitleg in plaats van 'alleen maar' twee weekmenu's met de recepten. Als de sisters verwachten dat die menu's voldoende zijn om de leefstijl koolhydraatarm eten duidelijk te maken dan hebben ze het mis. Er ontbreekt daarvoor teveel achtergrond- en toevoegende informatie. Jammer, een gemiste kans.
ISBN 9789046822654 | Paperback met flappen | 159 pagina's | Nieuw Amsterdam | november 2017
© Dettie, 3 april 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER