Stadsverlichting
verander de wereld vanuit je huiskamer
Kris & Tijn Touber
Flaptekst:
Mensen die samen stil zijn, hebben een meetbaar effect op hun omgeving. Ze brengen meer harmonie en flow in de samenleving. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder geweld en minder rechtszaken, echtscheidingen en verkeersongevallen.
Als je een betere wereld wilt, hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je een krachtig coherent veld creëert. Geen methode is sneller, goedkoper en effectiever. Ontdek hoe je je innerlijke vuur aansteekt. Verlicht jezelf en verlicht je wereld.
---
Dit boek wilde ik lezen omdat ik door het bovenstaande en de aanbeveling van de uitgever het idee had dat het een relaas zou zijn over het effect van samen mediteren, hoe het mensen beïnvloed had en wat voor veranderingen ze hadden ondervonden door die meditatie. Net zoiets als samen bidden. De intentie van dit boek is, voor zover ik begrepen heb, om mensen te motiveren hun huiskamer open te stellen (bijv. elke 2e zondag van de maand van 8 tot 9) om met iedereen die op de vastgestelde avond binnen komt lopen te mediteren. Daardoor creëer je een goede sfeer in de omgeving waardoor mensen milder, vriendelijker zijn. Dat heeft weer tot gevolg dat er meer aandacht en geduld is en daardoor minder rechtszaken, echtscheidingen etc. Een prachtig en loffelijk streven dat me wel aansprak. Het blijkt ook bewezen te zijn dat het daadwerkelijk werkt. Nieuwsgierig sloeg ik het boek open...
Het begint met de Beatles die een bezoek brachten aan de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Zij ontketenden daarmee een ware meditatierage. Het blijkt dat er in die tijd opvallend minder misdaad was in de steden waar veel gemediteerd werd Ook alcoholgebruik, geweld, echtscheidingen etc, liepen beduidend terug.
Onderzoekers vermoedden dat het zogenoemde 'Maharishi effect' werd veroorzaakt door een coherent (samenhangend) veld dat mensen die mediteren om zich heen hebben. Dit energieveld zou zorgen voor harmonie, afstemming en flow.
Er werd meer onderzoek en proeven gedaan met opnieuw hetzelfde resultaat. Het hippie tijdperk is daar eveneens het bewijs van. Make love, not war, het werkte! Soldaten met bloemen in de loop van hun wapens. Prachtig natuurlijk! Dus waarom niet dit doen met een groep mensen in je huiskamer.
De schrijvers vertellen dat de westerlingen 120.000 gedachten per dag hebben, ook produceren ze veel bètagolven. Bij yogi en monniken ligt dit veel lager waardoor ze beter afgestemd zijn op zichzelf en hun omgeving en meer in staat tot leerprestaties en creativiteit. Dit kan leiden tot de 'eureka'-momenten. Als alles in rust is en alle pijltjes dezelfde kant op staan is er geen ruis meer in je gedachten. Daardoor kun je met minimale inspanning een maximaal resultaat bereiken. Je systeem werkt optimaal, omdat het afgestemd en uitgelijnd is.
Ook stellen de schrijvers dat mensen teveel gericht zijn op wat ze niet willen ipv wat ze wel willen.
Tot nu toe is het allemaal nog interessant. Maar dan begint de herhaling. Opnieuw wordt over de invloed van de hippies verteld, opnieuw is te lezen dat managers die 'bewust contact maken met hun hart' veel minder stress zullen ervaren. Opnieuw het verhaal dat dit goed is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Jimmy Hendrix en Eric Clapton worden erbij gehaald evenals het beroemde Woodstock festival.
En dan is er ineens sprake van The Force en begint de Drie vuren (onderbuik, hart, voorhoofd) meditatie.
"Wanneer de drie innerlijke vuren krachtig branden, ontstaat er vanzelf afstemming, coherentie en flow in je systeem. Al je interne vermogens, krachten, zintuigen, intelligenties en talenten staan 'aan' en werken optimaal samen. je systeem is uitgelijnd en in staat zich te openen voor de kracht en inspiratie van The Force." (Langzamerhand begin ik een beetje Orwells 1984 gevoel te krijgen.)
Je begint ook bewust gebruik te maken van je 'mind' om focus aan te brengen.
En dan... jawel, gaan we weer naar de hippies en de provo's en het witte fietsenplan. Daarop volgt een onderverdeling in generaties zoals de babyboomers (1943-1960) en de generatie X, Y en Z met in het kort hun eigenschappen. Dan gaan we weer naar de Beatles, de moord op John Lennon, en de generatie X die haaks staat op de liefdevolle, creatieve babyboomers.
Dan een verhaal hoe de schrijvers elkaar ontmoet hebben en uiteindelijk trouwden. Wat hebben wij daarmee te maken? Wat doet dat er toe?
Tijn had een huis in Kijkduin met uitzicht op zee en hield al huiskamerbijeenkomsten, later hadden ze Kijkduin wel gezien en verhuisde het stel naar de Jasonsstraat in Amsterdam. (Vreemd dat een mediterend stel dat stilte propageert naar het drukke Amsterdam verhuist maar ja.)
En dan volgen allerlei meditatie-oefeningen die ook op de bijbehorende CD te luisteren zijn.
Kortom, het is een onsamenhangend, van de hak op de tak springend geheel. De rode draad zijn korte tekstjes van een paar regels van John Lennon maar het is een boekje dat te weinig aandacht besteed aan het plan zelf. Er wordt summier gesproken over het samen mediteren (in feite maar 6 pagina's) hooguit dat het fijne avonden zijn, dat mensen aardig zijn, maar hoe je deze bijeenkomsten eventueel kunt organiseren, hoe je samen kunt mediteren etc. staat er niet. Er staat dat je de CD kunt gebruiken voor de huiskamermeditaties, maar dat het in feite gaat om de afstemming op stilte.
Wel is er veel 'hippiegeschiedenis' en wat voor gevolgen dat had. Ik denk om aan te tonen dat samen mediteren helpt maar dát wordt juist niet genoemd. Ik begrijp wel wat Kris en Tijn proberen over te brengen maar het komt niet goed uit de verf.
De CD vind ik persoonlijk niet prettig maar dat komt omdat de stem me doet denken aan koningin Beatrix. Er wordt zéér beschaafd ABN gesproken met een mooie rollende r en dat leidt mij steeds af. Ik heb de 15 minuten meditatie gedaan waarbij de drie vuren worden ontstoken maar er zijn wel heel lange pauzes, soms dacht ik dat de CD stuk was. Ik kan me goed 'inleven' maar deze vrouw kreeg me niet in de goede stemming. Het kwam vrij onecht over, niet meevoelend. Het moge duidelijk zijn. Het plan vind ik nog steeds geweldig maar in dit boek gaat het nauwelijks over dat plan. Er wordt in mijn ogen met te grote stappen door alles heen gegaan.
Ik ken ook de boeken van Eknath Easwaran en die stralen een veel mildere, vriendelijker, meevoelender karakter uit dan dit boek. Easwaran wil dat jij je beter voelt en wil je daarbij helpen met alles wat hij in zich heeft. Hij wil ook dat de wereld vriendelijker wordt. Hij straalt een enorme menslievendheid uit in zijn boeken. Dat geeft een goed gevoel.
Dat gevoel kunnen deze twee mensen met dit boek en CD niet bij mij oproepen hoe goed ze het ook zullen bedoelen. Jammer maar helaas.
Voor een tegengeluid op mijn negatieve recensie zie http://www.kristijn.com
ISBN 9789400500143 Hardcover 132 pagina's | A.W. Bruna Lev. | juni 2011
Formaat: 187 x 150 x 17 mm
© Dettie, 8 maart 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, kik HIER