De taal van dieren
Interactie tussen mens en dier
Margrit Coates
Ik heb altijd al een ‘Otje’ willen zijn. Kunnen ‘verstaan wat dieren zeggen’, dat lijkt me heerlijk.
Vandaar dit boek. Dat het niet eenvoudig zou zijn, wist ik wel, vooral niet als je behept bent met oer-Hollandse nuchterheid!
Maar er is hoop: als je maar wil, zegt Margrit Coates. Ieder mens heeft intuïtie en het een kwestie van die te ontwikkelen. De mens is lui geworden op dat gebied, terwijl het voor dieren een heel gewone zaak is. Denk aan al die verhalen over dieren die ongevraagd troost bieden of dieren die ‘weten’ wanneer hun baas thuiskomt, dat soort verhalen zijn er genoeg.
In dit boek worden – gelukkig voor de leesbaarheid – veel casussen vermeld.
‘Communiceren met dieren betekent afstemmen op een speciale frequentie, die onze intuïtie instinctief weet te vinden.’ Coates legt uit dat de mens moet beginnen niet aan zichzelf te denken, maar bereid moet zijn het dier te helpen. Open staan voor een dier wil allereerst zeggen dat je je er in verdiept wat het dier is. Communicatie met een hond is anders dan met een paard. Zorg dat je weet hoe een dier is, en stel je open.
Natuurlijk is het niet zo makkelijk als het hier staat. Het kost geduld, tijd en concentratie.
Maar vooral dat open staan. Coates vertelt over een dilemma waar ze voor stond. Ze ging overleggen met haar hond, die toen ze optie A vertelde haar vragend aankeek, maar bij de uitleg van optie B zijn kop wegdraaide. Het werd dus optie A. Dat kan betekenen dat je ingaat tegen je eigen overwegingen. Natuurlijk pakte het bij de schrijfster goed uit. Dit boek zou er anders niet geweest zijn.
Margrit Coates beperkt zich niet tot de hond en de kat, ze vertelt over allerlei dieren, en verbindt aan hun bestaan inzichten waar de mens veel aan kan hebben. Zo vertelt ze dat we van een eekhoorn kunnen leren onszelf minder serieus te nemen en plezier te hebben in het leven.
Paarden zijn erg belangrijk voor haar, en ook dieren in het wild staan open voor communicatie. Nu de mens nog.
‘De essentie is niet vragen maar luisteren.’
Dat is moeilijk! Het allerbelangrijkste is dus dat je er zelf wel in moet geloven dat het kan: praten met dieren. Als je twijfelt of het mogelijk is, en je wil het even proberen, dan voelt een dier dat ook, en kan het niet duidelijk antwoorden.
Over het algemeen is deze handleiding om te leren omgaan met dieren heel nuttig. Of je zover wil gaan dat je dieren gaat genezen of zelfs over de grens van dood en leven heen wil communiceren, dat is aan iedere afzonderlijke lezer. Ook als het er in de praktijk niet van komt om te gaan praten met dieren zoals de schrijfster dat zelf doet, is dit een interessant boek, waar je in ieder geval mee kunt leren hoe je contact maakt met je eigen kat of hond.
ISBN 9789020208207 | paperback| 280 pagina's | Ankhhermes | oktober 2012
© Marjo, 1 februari 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER