Non-fictie

Hella van der Wijst

Troost
Als je iemand mist
Hella van der Wijst


Dit boek is geschreven door de presentatrice van het tv programma ‘Ik mis je’ en beschrijft onder een viertal hoofdstukken ‘Hart’, ‘Hoofd’, ‘Boven’ en ‘Handen’ verschillende dimensies van verlies en de wijze waarop mensen dit ervaren. Mooi is de uitspraak van de Belgische rouwdeskundige Manu Keirse: ‘Mensen die de schoenen dragen, weten het beste waar ze knellen’, pag. 10.


Zo is er het verhaal van Tijn die door nagels te lakken een bekende Nederlander werd en daarmee 3.5 miljoen euro ophaalt. Elke bijdrage eindigt met tips en informatie die overigens wel vaak ongeveer detzelfde inhoud hebben. Ontroerend is de geschiedenis van een Joods meisje dat de oorlog overleefde dankzij de liefde van haar moeder die haar daartoe de kracht gaf.


Het boek is een bundeling van mooie, aangrijpende, verdrietige levensverhalen zoals de moeder die haar dochter verloor omdat een dronken automobilist haar aanreed. Ook zijn er nabestaanden die familieleden verloren met de MH17. Hier ontstaat een collectief verdriet waarin mensen zich organiseren in een nabestaandengroep en zo iets voor elkaar betekenen en hun krachten bundelen teneinde hun rechtspositie te versterken. Bijzonder is de bijdrage over iemand wiens broer als SS’er in Rusland sneuvelde. Ontroerend is het kind dat vertelt over zijn jeugd waarin het slachtoffer was van huiselijk geweld en hoe het uiteindelijk zijn gewelddadige vader kan vergeven.


Ieder hoofdstuk eindigt met een beschouwing en daarin valt de bijdrage over troost op. Aangrijpend is het verhaal over twee voldragen zwangerschappen waarbij de ouders wisten dat het kind een geringe levensverwachting had. Beide kinderen hebben slechts korte tijd geleefd en daarna kregen zij een gezond kind. Het meest opmerkelijk is wellicht de vrouw die de fiets van haar overleden man, een fervent fietser, jaren lang op haar slaapkamer heeft staan.


Een ontroerend en uiterst menselijk boek.


ISBN 97890223955146 | Paperback | 192 pag | Kok/Boekcentrum | 23 januari 2019

© Evert van der Veen, 4 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER