Non-fictie

Marciel Witteman

In yogaland
Een vrouw in de achtbaan van de spiritualiteit
Marciel Witteman


Marciel is een gescheiden moeder van een tweeling (van bijna dertien) en scenarioschrijfster van beroep. Haar leven is druk en hectisch. Ze merkt dat ze  niet echt lekker in haar vel zit. Haar omgeving neemt haar niet zo serieus.
'Jij? Maar je ziet er fantastisch uit en je hebt zoveel energie! Je hebt een dipje. Dat gaat wel weer over.' Dus aan de buitenkant zie je het niet, die zeurderige bui- en maagpijn, doorwaakte nachten, ongeduld, besluiteloosheid, zenuwen... De reactie: Jij bent toch altijd al een zenuwlijder geweest. Leg je daar nou maar bij neer.'
Na van alles geprobeerd te hebben bleek de oude vertrouwde yoga wel te helpen. Stukje bij beetje kwam haar veerkracht terug.
Dit alles staat op de eerste pagina te lezen in het woord vooraf. Het verhaal zelf is geen klaagzang over een moeizaam leven, verre van dat zelfs. Marciel vertelt over haar dagelijks leven en over haar zoektocht naar de vorm van yoga die bij haar past.
Het zijn eigenlijk twee verhalen in een. Ze schrijft over haar leven als scenarioschrijfster, er is mogelijk een grote opdracht voor een tv-serie waarvoor zij en medeschrijver Bink veel werk verzetten. Maar... het contract komt maar niet, er is aldoor wel iets dat de definitieve beslissing om de serie door te laten gaan tegenhoudt. Ze moet regelmatig naar Duitsland want het wordt een co-productie met een Duitse zender. Ondanks het ontbreken van vaste afspraken moeten ze toch meedoen aan de gesprekken en delen van de serie schrijven. Voor Marciel, free-lancer zijnde, is het vooral financieel erg lastig. Ze weet steeds niet waar ze aan toe is. Je volgt al de ups en downs die deze opdracht met zich meebrengt.


Naast haar werk heeft ze veel contact met haar vrienden en vriendinnen, die qua aard erg verschillen. De een is ook erg geïnteresseerd in yoga, de ander vindt het maar flauwekul en is bang dat Marciel te veel zal veranderen door dat 'zweverige' gedoe. Veel mensen worden ook een beetje moe van haar yogaverhalen. Maar Marciel is vastbesloten de juiste yogavorm te vinden. Vooral het mediteren spreekt haar aan, maar ook daarin zitten aardig wat verschillen. Ze volgt weekendcursussen, leest veel boeken over yoga, neemt yogales etc. Deze vehalen zijn leuk om te lezen. Ze vertelt er vrij nuchter over. Krijgt af en toe bijna een lachstuip tijdens de les. Ze merkt dat bepaalde meditatievormen totaal niet aan haar besteed zijn maar ontdekt langzamerhand ook wat ze wél wil.
Het blijkt dat meditatie bij haar inderdaad werkt. Ze wordt minder fel in haar reacties, voelt zich lichamelijk fitter en geestelijk rustiger.


Als je echt meer over yoga wil weten is dit geen geschikt boek. Je komt wel meer over de verschillende vormen van yoga te weten, hoe er gemediteerd wordt, welke richtingen je kan kiezen, wat voor lectuur er over is. Dit alles in gewone taal geschreven, geen moeilijk 'zweverig' gedoe  maar in klip en klare woorden. Het zijn haar ervaringen en je kan er mee doen wat je wil. Wat ze wel weet te bereiken is dat je nieuwsgierig wordt naar yoga.
Door de titel zou je denken dat het alleen maar over yoga gaat, dat is dus niet zo. Door de afwisseling yoga-werk-privéleven is het een vlot leesbaar boek geworden. Achterin het boek staan titels van boeken, voor het geval je meer wil lezen over yoga, en internetadressen van verschillende yogaopleidingen en yogavormen. Prettig debuut.


ISBN 9789460030192 Paperback, 295 pagina's, uitgeverij Balans, mei 2009

© Dettie, juli 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER