Non-fictie

John O’Connell

Bowie’s boekenkast
De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden
John O’Connell

David Bowie was een fanatiek lezer, die zelfs een reisboekenkast met 1500 boeken had. In 1998 begon hij boekbesprekingen te schrijven voor de Amerikaanse keten Barns & Noble. In maart 2013 kwam het Victoria & Albert Museum met de tentoonstelling ‘David Bowie Is’, een terugblik op de carrière van de zanger. De tentoonstelling ging vervolgens op reis en toen de tentoonstelling in Toronto geopend werd, publiceerde het Victoria & Albert Museum de lijst met 100 boeken die Bowie als de belangrijkste en meest invloedrijke die hij in z’n leven gelezen had, beschouwde. Dit boek is gebaseerd op deze lijst.

In ieder hoofdstuk bespreekt de auteur een boek en vertelt iets over de invloed die het boek naar zijn mening van het boek op het werk van David Bowie heeft gehad. Het geeft ook een luistertip en de titel van een boek dat de lezer kan lezen als het boek op de lijst is bevallen.

Het is een verrassende lijst geworden met klassieke romans, die iedereen wel zo’n beetje zou moeten kennen, zoals ‘A clockwork orange’ van Anthony Burgess, ‘Lolita’ van Vladimir Nabokov, ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert, ‘Ilias’ van Homerus, ‘Lady Chatterley’s minnaar’ van D.H. Lawrence, ‘1984’ van George Orwell, ‘De grote Gatsby’ van F. Scott Fitzgerald, en ‘In koelen bloede’ van Truman Capote. Verder zijn er romans die minder bekend zijn, soms ook van auteurs die wel bekend zijn. En dan zijn er boeken over muziek, kunst en geschiedenis. Er staan ook een paar tijdschriften op de lijst en een toneelstuk.

Al met al is het een interessant boek, voor boekenliefhebbers en liefhebbers van de muziek van David Bowie. Door dit boek krijg je weer een ander beeld van de veelzijdige persoonlijkheid van deze helaas te vroeg overleden muzikant.

- Bij boek 35 staat iets dat niet klopt. Berlijn wordt namelijk genoemd als de plek voor de beste nieuwe muziek, zoals van bands als NEU!, Tangerine Dream en Kraftwerk, maar NEU! en Kraftwerk waren actief in Düsseldorf en alleen Tangerine Dream komt uit Berlijn. De muziek van de groepen uit Düsseldorf en die uit Berlijn was ook heel verschillend. Mag ik overigens ook nog opmerken dat het volgens mij cultuurpausen moet zijn en geen cultuurpauzen.-


‘Wat is uw idee van ultiem geluk?’
‘Lezen.’

David Bowie


ISBN 978 94 93081 30 7 | NUR 320 | Hardback | 352 pagina’s | Uitgeverij Orlando | januari 2020
Vertaald door René van Veen

© Renate 26 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER