Non-fictie

Joe Yogerst

Africa
Around the world in 125 years
Joe Yogerst
Reuel Golden (red)


Het tijdschrift National Geographic heeft in zijn 125-jarig bestaan een fraai fotoarchief van heel de wereld opgebouwd. Uit deze collectie zijn grote boeken over de werelddelen samengesteld waaronder dit deel ‘Africa’. Dit boek bevat 200 foto’s uit die 125-jarige geschiedenis waarvan er 40 nieuw zijn. Het is een indrukwekkend boek, door zijn formaat, gewicht en de verbluffende kwaliteit van de foto’s. De inleiding beschrijft de ontwikkeling van het tijdschrift en de fotografie.


Het boek laat zich bekijken als een ware rondreis door dit fascinerende werelddeel en is opgebouwd uit de volgende delen:

-       Noord Afrika

-       Centraal Afrika

-       Oost Afrika

-       West Afrika

-       Zuid Afrika


Elk deel wordt ingeleid met een citaat en de woorden bij Centraal Afrika uit 1961 zeggen iets over de tijd die nog niet eens zo lang achter ons ligt:


‘Maar ik voelde dat niets verder van Europa verwijderd kon zijn dan de regio Angola die we nu zouden binnengaan…. de zuidoost sectie, nog grotendeels onontdekt, bijna een witte vlek op de kaart. Hij is slechts bewoond door wilde dieren en rondtrekkende stammen, onder hen de verlegen, primitieve bosjesmannen’.


Zeer veel landen komen aan bod en zo maakt degene die dit boek in handen heeft kennis met vele culturen, landschappen, mensen en dieren. Het zijn schitterende sfeerbeelden die de vele aspecten van dit bijzondere werelddeel dichterbij brengt. Wie het boek doorbladert, ontdekt de grote verscheidenheid van dit continent. Door het grote formaat komen de foto’s krachtig over en wordt de kijker deelgenoot van de afbeeldingen die realistische trekken krijgen. Elke foto heeft een korte toelichtende interessante tekst.


De Giza piramide bij Caïro is overbekend maar deze foto uit 1912 geeft door zijn bijzondere invalshoek pas echt een indruk van de hoogte van dit gigantische bouwwerk.


We zien mensen in hun dagelijkse context zoals de schaapherder in de Sinaï, het dansende stamhoofd in Angola en de dansende Meri groep in Kameroen.


We maken kennis met eeuwenoude cultuur zoals het Berber huis in de Sahara van Libië dat zo’n 600 jaar oud is. Ronduit exotisch is de foto van het oude centrum van Timinoun, gebouwd uit rode klei op een kruispunt van wegen in de Sahara van Algerije. De foto dateert uit 1958 en je vraagt je dan ook af hoe het er vandaag uitziet.


Bijzonder zijn de huizen in Medenine in Tunesië die boven elkaar zijn gebouwd, langs smalle trappen zonder leuning bereiken mensen de hoger gelegen woningen. Mensen en kinderen poseren gewillig op de trappen. De foto werd dan ook in 1936 genomen en buitenlanders en fotografen waren toen nog iets dat men nooit eerder had meegemaakt. Een dergelijke pose zou vandaag niet meer tot de mogelijkheden behoren!


Prachtig zijn de beelden van de Nubiërs in het zuiden van Egypte en in Soedan.


De foto van de drinkende kamelen in de Guelta d’Archai in de Sahara van Tsaad is wat mij betreft één van de hoogtepunten van dit boek. In een fantastisch overzicht wordt heel deze kloof in beeld gebracht!


Ook de opname van de zeer actieve Nyiragorgo vulkaan met een groot vulkanisch meer, gelegen in Kongo, is indrukwekkend. Ook de berghellingen in het noordwesten van Rwanda, het Natron meer met zijn minerale bronnen in Tanzania en het kratermeer in Queen Elizabeth National Park in Uganda zijn een lust voor het oog.


Verder zijn er prachtige close-up’s zoals die van de kameleon in Zaïre, het nijlpaard onder water in het Tsavo National Park in Kenia, de stierkikker in de Okavango Delta in Botswana. Ook de olifant bij de Victoria watervallen, in Zimbabwe is fraai. Het dier kan zich ophouden omdat de foto in het droge seizoen is gemaakt.


Het boek bevat dramatische opnamen van wilde dieren in actie in vele landen zoals de waterbuffels in Uganda.


Het is verleidelijk om meer mooie opnamen te noemen: de rotsen in het zand van de Karnasai Valley in Tsaad, de zonsondergang bij Timbuktu in Mali en de Ténéré woestijn in Niger.


Je krijgt gewoon zin om er zelf heen te gaan maar je kunt ook zeggen: door dit boek heb ik het toch gezien!


ISBN 978 3836568760 | Hardcover | 312 pagina’s | Engelstalig | National Geographic, Taschen | juni 2018

© Evert van der Veen, 3 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER