Non-fictie

Raoul Heertje

altMark Rutte is lesbisch
Raoul Heertje


Dit zeer vermakelijke boek van Raoul Heertje is niet eenvoudig samen te vatten. Zelf schrijft hij:


“Best moeilijk, want als ik het kort zou kunnen samenvatten had ik dat gedaan natuurlijk. Dan had ik niet een heel boek geschreven. Ik heb wel wat beters te doen dan me rot werken aan honderden pagina’s boek als het ook in een paar zinnen had gekund.”


Ik zal toch een poging wagen. In dit boek stelt Heertje dat niets is wat het lijkt. We willen allemaal op een bepaalde manier overkomen en gedragen ons hiernaar. Hierdoor gaat een groot deel van onze oprechtheid verloren. We denken dat we elkaar kennen maar in werkelijkheid kan dat behoorlijk tegenvallen. Iedereen zet zijn/haar beste beentje voor om toch maar vooral de juiste indruk te maken. Wanneer we een bepaalde reactie willen, kiezen we daar de juiste actie bij.


Ook in de media en in de politiek gaat het zo. Vooral BN’ers kunnen er wat van. Heertje doet hier een boekje over open. Er blijkt vaak weinig spontaans te zijn aan een diepte-interview op  televisie. Vragen en antwoorden zijn van tevoren al keurig doorgesproken. We kijken in feite naar een toneelstukje. In de politiek wordt geanalyseerd wat de stemmers willen horen en aan de hand daarvan worden de juiste uitspraken gedaan. Zelfs de onverwachte, gevatte oneliner is veelal van te voren zorgvuldig uitgedacht of wordt via een oortje doorgeven aan de spreker in kwestie. Het is een toneelstuk en we spelen er allemaal een rol in stelt Heertje. Een circus noemt hij het.


De invloed van de media op de mens is groot.  Er komt een enorme hoeveelheid informatie op ons af en we slikken dat met het grootste gemak als waarheid. De kracht van herhaling is eveneens sterk. Hoe vaker nonsens herhaald worden, hoe eerder deze onzin als waarheid wordt beschouwd. De grootste schreeuwers krijgen het snelst aanhangers. Zo zitten we in elkaar. Als we het maar vaak genoeg horen dan geloven we het vanzelf.


Heertje beschrijft zijn bevindingen vlot en gevat en zet de lezer aan het denken. Zijn eigenwijze en nieuwsgierige karakter is hem goed van pas gekomen tijdens het schrijven van dit boek evenals zijn gevoel voor humor. Regelmatig schoot ik in de lach. Het is een interessant en boeiend boek, er komen nog tal van boeiende bevindingen en onthullingen aan bod. Wil je niet langer als een kuddedier meehobbelen met de rest? Lees dan dit boek.


ISBN 9789025435264  | Paperback | Aantal 240 pagina’s| Uitgeverij Contact | september 2011

© Annemarie, 21 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMark Rutte is lesbisch
Raoul Heertje


Mark Rutte is lesbisch,
en Raoul Heertje is eigenlijk een vrouw dacht ik gelijk toen ik de titel van dit boek las.
Mark Rutte is lesbisch gaat over het oneindige geklets in de media en in het bijzonder op de televisie, waar miljoenen mensen zich dagelijks vrijwillig aan onderwerpen door er naar te kijken. Televisie gaat vooral over televisie, d.w.z. je hebt een groot aantal zogenaamde bekende Nederlanders, namelijk diegenen die met hoge regelmaat met hun hoofd op de televisie verschijnen en die vooral elkaar lekker bezig houden. Dit circus waar de laatste jaren ook steeds meer politici onderdeel vanuit maken, wordt door Heertje op hilarische wijze op de korrel genomen.


Op de achterflap van het boek staat Alles wat je zegt of doet heeft een bedoeling, en ik heb het vermoeden dat Heertje dit boek heeft geschreven omdat hijzelf al jaren onderdeel van deze circusact uitmaakt en de behoefte had om iets van zich af te schrijven. Dat iets is het dorp bestaande uit Nederlandse tv-kanalen waarop door, pak hem beet, een mannetje of honderd jaar in jaar uit dezelfde malle fratsen vertoond worden. Die verstikkende onzin moet Raoul naar de keel zijn gegrepen en doen besluiten om eindelijk het echte verhaal te vertellen, het verhaal dat eigenlijk achter de schermen had moeten blijven.
Nu is het verhaal dan toch vertelt, namelijk dat de tv vooral een nietzeggend circus is en dat als je niet oppast je er van doordraait. Deze waarschuwing geldt uiteraard voor diegenen die zich nog steeds nietsvermoedend van alles op de mouw laten spelden.


Na het lezen van dit boek zou ik het liefst zeggen: Jongens en meisjes, dames en heren laat je niet langer in de luren leggen en laat die melige tv eens uit en luister liever eens naar één van de tienduizenden radiostations die je via het internet kan ontvangen. Om dit besluit te nemen, word je zeker geholpen en gesteund door het lezen van Heertjes Mark Rutte is lesbisch.


ISBN 9789025435264 Paperback 240 pagina's | Uitgeverij Contact | september 2011

© Cavendish, 23 oktover 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER