Non-fictie

Alexandra Besel

Feest voor iedereen
Samen genieten van gluten- lactose & suikervrije gerechten
Alexandra Besel


Als je mensen uitnodigt om te komen eten dan is het gebruikelijk dat je vraagt of zij bepaalde dingen niet eten of niet kunnen verdragen. De een blijkt dan bijv. vegetarisch of veganistisch, de ander heeft een glutenintolerantie of is allergisch voor bepaalde voedingsstoffen. Het kan dan een heel gepuzzel worden om toch gerechten op tafel te zetten die iedereen kan en mag eten.


In het gezin van de schrijfster van dit kookboek hebben diverse mensen beperkingen wat eten betreft en Alexandra Besel - psychologe en natuurvoedingsdeskundige in opleiding -  zocht naar een oplossing zodat ze toch gezellig met zijn allen aan tafel konden zitten. Uiteindelijk kwam ze op een simpel maar doeltreffend idee. Modulair koken! Ze bedacht een aantal basisrecepten die iedereen kon verdragen en dat vulde ze aan met bijgerechten, bijvoorbeeld met noten, vlees, vis of zuivel. Hierdoor kan iedereen die mee-eet er zelf zijn favoriete gerecht van maken maar de basis wordt door iedereen gedeeld. Het bleek een heel handige oplossing te zijn en deze manier van eten bleek ook uitstekend te werken bij onverwacht mee-etende gasten en bij feestjes. Uiteindelijk kwam er dit kookboek uit rollen.


Allereerst vertelt Alexandra Basel over de ingrediënten die ze gebruikt. Alle recepten zijn vegetarisch en veelal met biologische producten gemaakt. Er worden gezonde vetten gebruikt, zoals ghee, kokosolie, extra vergine olijfolie, biologische boter, avocado's, noten en zaden. Alle recepten zijn tarwevrij maar niet altijd glutenvrij, per recept wordt dat ook aangegeven. Ook de koolhydraten in voedsel wordt in de gaten gehouden en de producten die snelle koolhydraten leveren, waardoor je bloedsuikerspiegel gaat pieken, worden zoveel mogelijk vermeden. Suikervrij zijn de recepten zeker niet. Er wordt alleen geen gebruik gemaakt van geraffineerde suiker, wel van honing, ahornsiroop, oerzoet (ongeraffineerde rietsuiker) enz. Dus mensen met diabetes moeten wel opletten. Het zout-, soja- en zuivelgebruik in de recepten wordt eveneens besproken. Wat ik zelf erg goed vind, is dat ook veel vervangers van zuivel, gluten, ei enz. worden gegeven.


Vervolgens komen we bij de basisrecepten aan en een beetje vermakelijk vind ik wel dat daar mayonaise en ketchup bij staan. Voor mij duidelijk een extraatje maar het zijn wel recepten voor feestjes bedacht ik me later en daarbij worden toch vaak deze ingrediënten gebruikt.  Er staan erg lekkere zadenmixen vermeld maar ook kruidenmengsels, zoals de door mij zo geliefde garam masala en mexicana. Bijzonder vind ik de zoete en hartige dukkah recepten. Dat is een Egyptisch noten-kruidenmengsel.  Veel recepten zijn overigens licht Oosters georiënteerd.

Daarna gaan we feesten. Deze zijn onderverdeeld in vroege feesten, korte en lange feesten, buitenfeesten, wilde feesten en cocktailparty's.

De vroege feesten vinden plaats in de ochtend of vroege middag en daar zijn de recepten ook op georiënteerd, we kunnen kiezen uit een heerlijke boekweit-amandelkoek met noten en zaden, maismuffins, zadengranola, drie soorten wafels, scones, smoothies van groente, diverse fruitsoorten en -salades enz.  Doet u mij maar zo'n feestje.

De recepten voor kleine feestjes zijn verfijnder met meer aparte ingrediënten zoals vlierbloesemschermen, courgettebloemen, miso (sojapasta), kombu (Japans gedroogd zeewier) etc. Ondanks de bijzondere ingrediënten zijn de recepten niet moeilijk, de uitleg en beschrijving is erg helder.

Op de grote feesten gaat het er minder verfijnd aan toe maar worden er evengoed zeer verrassende gerechten gemaakt, zoals de vegetarische sheperd's pie, roodlofschuitjes, hartig gevulde appels uit de oven en de zeer verleidelijke tweelagenparfait van koffie-chocolade & banaan-cantuccine (amandelkoekje).

Voor wie denkt dat het er op het wilde feest, pittig aan toe gaat moet ik melden dat het 'wilde' slaat op wildplukken dat tegenwoordig veel gedaan wordt. De schrijfster springt handig in op deze trend en levert recepten met zevenblad, goudsbloemen, brand- en dovenetel, lavendel maar ook met duindoorbessen, frambozen en bramen.


Voor de buitenfeestjes mogen ze me ook vragen. De meest smakelijke spiesen komen voorbij met groente, lamsvlees of fruit, daarbij muntpesto of tzatsiki. Maar ook de empanada's (soort deegenvelopjes) met verrukkelijke hartige of zoete vulling lijken me erg lekker. Evenals de rooibos-ahorncake met romige kokosyoghurt of de glutenvrije amandelscones. Maar eigenlijk lijkt alles me heerlijk!


De recepten voor cocktailparty's zijn opgesplitst in alcoholvrije en alcoholloze drankjes waarin veel vers fruit wordt verwerkt. Bij de drankjes worden hartige en zoete hapjes geserveerd zoals rijstpapierkroepoek, pittig zoete popcorn met noten en rozijnen, witte-chocoladeschotsen met rozenblaadjes, gedroogde frambozen en pistachenoten, gemarineerde olijven, feestballetjes van mungbonen en gerookte amandelen enz.
Zelfs aan de restjes worden nog een aantal pagina's gewijd.


Kortom het is een bijzonder kookboek waarbij niet de doorsnee ingrediënten gebruikt worden maar alles blijft wel betaalbaar. Veel ingrediënten worden namelijk in veel gerechten gebruikt en vormen voor veel recepten de basis. Alle recepten worden helder beschreven en zijn niet heel moeilijk te bereiden. Altijd erg prettig in het geval van een feestje. Persoonlijk zie ik graag bij elk recept een foto, omdat je ook met je ogen eet, maar er staan zeker voldoende en bovendien zeer fraaie afbeeldingen in het boek.Ook een mooi boek om cadeau te geven.


ISBN 9789059566644 | Paperback | 175 pagina's | Uitgeverij Fontaine | oktober 2016

© Dettie, 20 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER