Non-fictie

Sander Donkers

Tante Jo
Sander Donkers


‘Nog altijd bak ik mijn aardappeltjes in haar pan, half roomboter, half Croma. Het moet bruisen. Erbij blijven is het belangrijkste. Voor de rest is het lastig te zeggen hoe mensen voortbestaan, behalve dat het soms in alles is.’


Tante Jo - Johanna Adriana Roelofs - werd geboren in 1909 en stierf in 1998.
Een vrouw die kordaat en eigengereid genoeg was, maar die door de tijd waarin zij leefde niet de kansen kreeg die een meisje in deze tijd wèl kan grijpen. Ze wilde graag gymlerares worden. Maar in de zesde klas (= groep 8) besliste de leraar dat ze maar naar de huishoudschool moest, de HBS was niet voor haar weggelegd. En die had ze nodig om haar droom waar te maken. Ze volgde een opleiding tot kraamverzorgster, maar deed daar niets mee. Wel werd ze later te werk gesteld als huurophaler. Zonder ook maar een dag af te laten weten zou ze vierenvijftig jaar lang de huur ophalen bij zo’n tweehonderd woningen.


Daarnaast wierp zij zich op als hulp in het huishouden van haar zus Katrien, en later bestierde ze de boel in het gezin van Tineke, diens dochter, die de moeder is van de schrijver. Daarvoor reisde tante Jo regelmatig naar Amsterdam.
Ze ontstond de band tussen de schrijver en zijn oudtante.


Terwijl de wereld om haar heen in snel tempo veranderde, bleef tante Jo zichzelf.
Ze was de vrouw die orde op zaken kwam stellen in het wanordelijke gezin van haar nicht.
Ze was die vrouw voor wie altijd de beentjes omhoog gingen als ze kwam aanzetten met de zwabber. Zij was die vrouw die hoewel ze de vrije natuur heel verkwikkend vond, nooit had gedacht dat het daar zo’n rommel zou zijn.
Zij was de vrouw die de man speelde op dansfeesten als er een damesoverschot was.
En zij is de vrouw over wie Sander Donkers een aantal columns schreef, een ode aan een geliefde tante, maar ook een portret van een gewone en tegelijk bijzondere Rotterdamse vrouw.
Dit boek is een bundeling van die columns die eerder in de Volkskrant zijn verschenen.

Sander Donkers (1967) was van 1999 tot en met 2019 redacteur bij Vrij Nederland. Hij schreef over een breed scala aan onderwerpen. Zijn specialisme is popmuziek


ISBN 9789048859139 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Lebowski | november 2020

© Marjo, 9 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER.