De man die de wereld koffie leerde drinken
Jasper Houtman
Alfred Peet (1920-2007), wie heeft deze naam ooit gehoord? Toch is het deze Alfred Peet die de Amerikanen koffie leert drinken, échte koffie welteverstaan.
Hij werd op 10 maart 1920 geboren in Alkmaar. Zijn vader Henri Peet heeft een koffiebranderij aan de straat het Fnidsen in het centrum van de stad. Henri hoopte dat Alfred hem zou opvolgen. Alfred herinnert zich nog dat zijn vader altijd zakjes koffie in zijn jaszak had om ze te laten beoordelen door zijn vrouw. "Zus getrude weet zich nog goed te herinneren hoe haar moeder op de keukentafel een rij kopjes plaatste voor de proeverij, vandaag de dag vooral op zijn Engels aangeduid als 'cupping'." Alfred en zijn zus mochten ook proeven.
Later gaat Alfred in de leer bij zijn vader en op negentienjarige leeftijd gaat hij een half jaar in Londen bij een theefirma in de leer en een paar maanden naar Duitsland om te werken in een koffiebedrijf. Vervolgens gaat hij in de leer bij ene grote im- en exporteur van koffie in Amsterdam. 'ik heb daar veel geleerd' vertel Alfred later. Na de Tweede Wereldoorlog werkt hij nog een tijd bij theebedrijf Lipton.
Zijn vader opvolgen zal echter niet gebeuren. Vader en zoon liggen elkaar niet en ondanks de opmerking van vader dat hij een 'goed koffieman' is, blijft Henri zijn latere leven hunkeren naar bevestiging en erkenning van zijn vader, wat niet zal komen.
In 1955 vestigt Alfred zich in de verenigde Staten en zal daar uitgroeien tot de man die bepalend was voor de koffiecultuur in Amerika. Hij wordt daar later 'de godfather van de kwaliteitskoffie' genoemd.
De schrijver, Jasper Houtman, vertelt vervolgens hoe deze eigenzinnige man belandt in San Francisco en daar zijn draai probeert te vinden, totdat hij in 1966, Alfred is dan 46 jaar, besluit zijn eigen koffiebedrijf te beginnen. Alfred vindt namelijk de koffie in de verenigde Staten niet te drinken. "Ik kwam naar het rijkste land ter wereld, waarom drinkt men hier de armzaligste koffie?" is een van zijn opmerkingen daarover. Koffie werd gemaakt met een percolator, waarmee de koffie kapot werd gekookt aldus Alfred.
Op de hoek van Vine Street en Walnut Street in Berkeley opent Alfred zijn eerste Peet's Coffee & Tea, een koffie, thee en kruidenzaak. 'Hij wilde mensen kennis laten maken met koffie die goed gebrand en juist bereid was.' vertelt iemand. 'Het is een gevecht om klanten op te voeden' zegt Alfred Peet zelf. En dat opvoeden blijft hij zijn leven lang doen.
Alfred Peet wilde namelijk geen winkel waar je koffie drinkt maar wilde koffiebonen verkopen. Toch weet hij dat ze eerst moeten weten hoe je goede koffie maakt en dat leert hij zijn klanten in zijn koffiebar met eindeloos geduld, keer op keer op keer op keer.
De heerlijke koffiegeur trekt overigens onmiddellijk klanten en die blijven komen. Kortom, het is een enorm succes. Heel beeldend wordt over het wel en wee van deze koffiewinkel én zijn klanten geschreven.
We lezen verder hoe Alfred geen enkele concessie wil doen aan de kwaliteit van zijn koffie, ondanks zeer lucratieve aanbiedingen blijft Alfred Peet principieel. Het is goede koffie of anders geen koffie. Iedereen erkent het vakmanschap van Peet. Ze gaan graag bij hem in de leer. Ook de latere oprichters van Starbucks leren het vak van deze man uit Alkmaar. Als lezer kun je je verwonderen over de enorme kennis van Alfred Peet maar ook over de processen die koffie ondergaat voordat het heerlijk geurende kopje voor onze neus staat.
Alfred Peet is verder altijd zeer gesloten geweest over zijn privéleven. Zijn bevlogenheid voor zijn vak maakte dat er weinig ruimte was voor een eigen leven. Toch weet Peet ook zeer te genieten van zijn vrije tijd als hij zijn bedrijf Peet's Coffee & Tea (inmiddels een landelijke keten) verkocht heeft, hoewel het loslaten van zijn bedrijf hem nauwelijks, eigenlijk niet, lukt...
Het boek is zeer prettig leesbaar geschreven, het geeft een mooi inzicht in de koffiewereld en het leven van Alfred Peet. Jasper Houtman heeft met dit boek met veel gevoel en inlevingsvermogen Alfred Peet een gezicht gegeven en tot leven gebracht. Lezen dit boek.
Voor meer achtergrondinformatie, zie http://koffiepionier.nl
ISBN 9789047009269 | Paperback | 252 pagina's met achterin verantwoording en bron- en literatuurinformatie | Uitgeverij Business Contact | 12 mei 2016
© Dettie, 21 mei 2016
Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER