Van het pad
liefst ga ik weg over paden die betoveren
Frank Flippo
Duitsland
De schrijver is een bevlogen reiziger, als het even kan dan pakt hij zijn spullen in en vertrekt, al dan niet met zijn gezin. In dit boek vertelt hij over enkele van deze reizen en hij begint met een wel heel bijzondere plek... Prora. In Prora werd vanaf 1936, in de nazitijd, een gigantisch badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project. De opdracht voor de bouw werd in 1935 gegeven door Adolf Hitler zelf. Het enorme gebouw ligt er nu verlaten bij maar er is wel een museum. Frank Filippo vertelt over het naargeestige gebouw en heeft een indringende ontmoeting met een verbitterde man die na de oorlog in het gebouw gezeten heeft.
Thailand
De tweede reis verhaalt over Thailand en wel in Hua Hin, de hoofdstad van het district Hua Hin. Frank Flippo ziet daar veel westerse mannen met een jonge Thaise vrouw. - Veel westerse mannen zoeken hier hun vrouw. - De sekindustrie tiert er welig maar daarnaast zijn er ook veel huis- en zakenvrouwen. De vrouwen zijn prachtig en de schrijver voelt de grote verleiding die deze vrouwen weten op te roepen als hij even afdwaalt van zijn vriendin en de Thaise meisjes hem vervolgens indringend aankijken en toespreken. Het is moeilijk weerstand te bieden en je niet mee te laten voeren door een Thaise schone, meldt Frank Flippo.
Van een heel andere orde is het eiland Koh Pha Ngan. Het heeft een mooie zonnige, luxe kant waar het goed toeven is, maar de andere kant van het eiland noemt de schrijver 'de andere, donkere kant van de maan, daar lopen verlepte vrouwen die aan de alcohol of drugs zijn. De krtitiek van Frank Filippo is niet mals.
Maar er zijn ook prachtige ontmoetingen zoals bij de bijzondere en wijze gastheer Phranoi. Die hem veel weet te vertellen over de Khmer. Zeer interessant allemaal.
Er volgen verder nog enkele bezoeken aan plekken die niet constant te bezoeken zijn. Frank Filippo had geluk...
Mexico
In Mexico krijgt de schrijver onderdak bij de familie Ramirez in Guanajuato, de heer des huizes, chemicus, is in feite al met pensioen maar kon zijn rust nog niet vinden en runt nu een gordijnenzaak! Ze beleven veel, bezoeken feesten en vieren dodendag mee én kerstmis die heel anders verloopt dan bij ons. Het mummiemuseum wordt zeer beeldend beschreven...
Tibet
En dan gaat de reis naar Tibet. Frank Fillipo vertelt over hoe de Chinezen Tibet bezet en daarna veel verwoest hebben. Echt gecharmeerd lijkt Filippo niet van het land. Hij voelt zich zich. De hoogte speelt hem enorm parten maar ook de troosteloosheid van het land en de vervuilde mensen staan hem tegen. 'Tibet voelt aan als een eeuwigdurende februari' en 'de Tibetanen wassen zich drie keer in hun leven. Bij de geboorte, hun huwelijk en hun dood,' hoort Frank Flippo vertellen.
Mogelijk omdat hij zich ziek voelt is de beleving niet geweldig, bij het lezen van de verhalen over Tibet sta je tenminste niet te trappelen om er naartoe te gaan. Het eten is niet lekker, alles is muf en bedompt, de toiletten zijn een ramp enz. Je wordt er niet blij van als je dit leest
Over het Rongbuk klooster schrijft hij dat het 'nog vettiger en stoffiger is dan de andere kloosters' waar ze overnachten. Als ze bij de grens van Nepal eindelijk het desolate landschap uit rijden en weer groen en stromende beekjes zien is de vreugde groot.
Het is wel jammer dat er zo negatief over het land en de mensen gesproken wordt, iedereen weet dat Tibet ruig en koud is, dat het leven daar hard is. Het verbaast me een beetje dat de zeer bereisde schrijver daar moeite mee heeft, hij zal toch wel wat gewend zijn tijdens zijn andere reizen.
New York
De grote metropool wordt met vreugde begroet, de schrijver en zijn gezin genieten met volle teugen van de bruisende stad. Natuurlijk bezoeken ze Ground Zero maar mooi is het niet. Wat de schrijver wel ontroert, is het vrijheidsbeeld, het enige beeld dat vrijheid vertegenwoordigd en dat is er in deze stad.
Bij deze beschrijving zou je wel zo je koffers willen pakken en vertrekken naar de Big Apple.
En dan is het boek alweer uit.
Wat ik persoonlijk erg aangenaam vond, is de mooie beeldende, poëtische, taal die Frank Flippo gebruikt. Wat hij schrijft is geen verslag van een reis maar een, bijna literair beschreven, belevenis.
De verhalen zijn heel eerlijk en dat maakt het soms een beetje lastig. Sommige uitspraken o.a. over de Thaise vrouwen gingen mij soms net iets te ver maar, zoals gezegd, het is wel eerlijk. Een beetje meer humor in de verhalen zou ook wel mogen. Verder miste ik foto's en een kaartje per land - er staat wel voorin een wereldkaart waarop de bezochte landen zijn aangegeven - Voorafgaand aan elk hoofdstuk is wel een zwart-wit 'pentekening' te zien maar foto's van de bezochte plekken hadden het geheel meer verlevendigd.
Dit gezegd hebbende is het verder een prettig geschreven boek dat je de andere kant van een land laat zien. Frank Flippo is inderdaad van het geijkte pad gelopen en daardoor kunnen wij meegenieten van deze landen die door Flippo op zijn speciale, eigen, niet doorsnee, manier bekeken worden.
Ik ben zeer benieuwd naar verhalen over zijn volgende reizen!
ISBN 9789082221749 | Paperback | 156 pagina's | Auteursimpresariaat Baumann & Co | oktober 2017
© Dettie, 1 februari 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Esoterie
in begrijpelijke taal
Frank Flippo
'Esoterie is een zoektocht naar de verborgen bron van inspiratie die iedereen van nature in zich draagt’,
'Eso betekent 'innerlijk' en esoterie 'innerlijke kennis'. [...]
Esoterie kent vele wegen. Het is aan jou te ontdekken welke je aanspreekt. Voor de een is dat yoga, voor de andere hekserij of de Indiaanse zweethut. De esoterische weg gaan betekent uitzoeken wat voor jou werkt om een completer mens te worden. [...]
Dit bovenstaande is te lezen in het boek Esoterie in begrijpelijke taal van Frank Flippo.
Esoterie staat momenteel erg in de belangstelling, maar wat is
esoterie eigenlijk? Wat wordt er onder verstaan? Is het een geloof? Is
het 'zweverig gedoe'?
Frank Flippo probeert duidelijkheid te geven zodat mensen bewust kunnen kiezen waar hun interessegebied ligt.
Op een heldere en overzichtelijke wijze geeft hij in diverse hoofdstukken eerst de westerse geschiedenis van de esoterie weer, te beginnen bij Atlantis en Egypte, te eindigen bij hippietijdperk en new-age. Kaballa, vrijmetselaarij, homeopatie, Da Vinci, Freud en Jung, Aldus Huxley, Carlos Castaneda, je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een toelichting over het onderwerp of de persoon te lezen.
Het is niet alleen de geschiedenis die weergegeven wordt maar ook wat het inhoudt en welke invloed deze mensen of een leer of visie heeft of heeft gehad tot in ons huidige leven aan toe. Jung en Freud en hun ideeën en leer zijn bijvoorbeeld niet meer weg te denken uit de maatschappij van nu. Zeer boeiend en interessant om te lezen.
Daarna volgen de hoofdstukken over de oosterse esoterische geschiedenis, met name de geschiedenis van het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme. Frank Flippo gaat in op de leer die deze drie uitdragen evenals op de begrippen als yoga en karma en wat de basiskenmerken van Ayurveda zijn. Deze zijn echter nog redelijk bekend in de westerse wereld. Maar bij het hoofdstuk taoïsme komen we o.a. te weten wat verstaan wordt onder Wu-wei, I ching en eveneens wordt o.a. over het gebruik van meridianen en occult taoïsme vertelt maar ook het verhaal van Lao Tse, de grondlegger van het filosofische taoïsme, wordt weergegeven. Verder wordt, in klip en klare taal, het gebruik van duiden en helen uitgelegd, waaronder het gebruik van wichelroedes, tarotkaarten leggen, lezen van gezicht en handen, reflexologie etc. én welke risico's daaraan verbonden zijn. Maar ik doe de schrijver tekort als ik niet meld dat er veel en veel meer besproken wordt.
Zo leren we o.a. wat nu eigenlijk een aura is en wat is meditatie en waarom
doen mensen dat? Wat wordt verstaan onder reïncarnatie? Wat is mystiek?
Wat is een agnost? Wat is Ayurveda? Wat is een chakra? Wat houdt
boeddhisme in? Wie was Jiddu Krishnamurti en wat stond zijn organisatie
de Orde van de ster in het Oosten voor? Wat is antroposofie? Wat wordt
bedoeld met New Age? enz. enz. enz.
Het boek is als het ware een woordenboek voor iedereen die geïnteresseerd is in esoterie of wil weten welke vorm van esoterie bij hem of haar past. Het prettige is dat er totaal geen wollige taal gebruikt wordt, integendeel, elk begrip, elke stroming, elk gebruik wordt kort en krachtig en vooral duidelijk toegelicht. Het is een boek dat je steeds pakt om even op te zoeken wat bijvoorbeeld nu ook al weer bedoeld wordt met de vijf elementenleer, of wat Bhagwan Shree Rajneesh wilde uitdragen of wie of wat de Katharen waren. Bij de uitleg staan kleine zwart wit afbeeldingen die soms wel héél klein zijn.
Voor mensen die dit boek lezen via een e-reader is het helemaal een fantastisch boek, vaak wordt aan het eind van elk hoofdstuk onder de noemer 'Lees meer' veel aanklikbare linken gegeven, een enkele keer staat er ook in de tekst zelf een link.
Degenen die het papieren boek gekocht hebben hoeven dit niet te missen. Via een aan te vragen autorisatiecode kun je eveneens toegang krijgen tot de website die speciaal rond dit boek gemaakt is. Daarop is bij elk hoofdstuk toevoegende informatie te lezen. Je krijgt er bijna nog een boek bij! De hoeveelheid ter zake doende extra informatie is echt fantastisch.
Kortom, het is een uitermate prettig leesbaar, leerzaam en interessant boek dat, zeker met de informatie op de website erbij, zijn geld meer dan waard is. (Plezierige bijkomstigheid is dat het boek zeer aantrekkelijk geprijsd is) Het is een grote aanrader voor iedereen die zijn weg wil vinden in de grote hoeveelheid aan esoterische verschijningsvormen.
ISBN 9789491387159 NUR 720 Paperback 214 pagina's i.publishing september 2013
Het boek maakt onderdeel uit van de serie in begrijpelijke taal
Dettie, 27 oktober 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER