Non-fictie

Jansen & Jansen

http://www.jansenjansen.com

 

Hartstikke mediterraan
Langer, fitter en slanker leven dankzij de mediterrane keuken
Jansen & Jansen


De naam Jansen & Jansen staat voor de zussen Janine en Annemieke Jansen.
Dankzij een vader met een broze gezondheid zijn ze in hun jeugd al met vet- en zoutarm voedsel in aanraking gekomen. Het gezonde en bewuste eten is ze daardoor letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten.


Annemieke werd cardioloog, Janine werd grafisch ontwerper, koken, stylen en fotograferen zijn grote passies van haar. Deze combinatie maakt dat het voedsel in dit boek verantwoord is en prachtig vormgegeven. In hun eerdere boek Hartstikke lekker. Voorkomen is beter dan genezen hebben ze al uitgebreid stilgestaan bij de relatie tussen eten en gezondheid en speciaal voor dit boek heeft Annemieke maandenlang opnieuw uitgebreid onderzoek gedaan.

'Allerlei wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de heilzame effecten van de mediterrane keuken,' vertellen de zussen ons. Die keuken is goed voor hart en bloedvaten. In dit boek streven ze ook naar recepten met weinig zout, suiker of zoetstoffen en gebruiken ze voornamelijk goede vetten, en weinig dikmakende koolhydraten. Met dat laatste bedoelen ze koolhydraten verkregen uit koek, witbrood etc..

Het boek is ingedeeld naar ingrediënten en begint - na de basisingrediënten - met zuivel en eieren. Annemieke legt uit dat eieren niet de grote cholesterolbommen zijn zoals aanvankelijk werd gesuggereerd. De mediterrane keuken gebruikt regelmatig eieren en er is dus niets op tegen.
Er wordt verteld over boter, yoghurt (waar ze de meeste sauzen van maken), kaassoorten en waarom ze de ene kaassoort beter vindt dan de andere. Er wordt echter niets verboden, wel verklaard waarom bepaalde ingrediënten de voorkeur genieten boven de andere. 
De recepten hebben hun oorsprong uit Griekenland, Toscane, Sicilië etc.


Vervolgens komen we aan bij de vlees- en vis gerechten en ook hier wordt aangegeven wat de beste keus hierin is. Maar ook vleesvervangers worden onder de loep genomen, sojaproducten zijn prima maar in veel vleesvervangers zit transvet wat niet goed voor ons is. Verder bevatten deze vervangers vaak extra suiker, zout, zuur en andere vetten. het favoriete bakproductvan de dames is de neutrale rijstolie vanwege het hoge rook- of walmpunt. Met andere woorden de olie verbrandt minder snel. Voor dressings wordt goede olijfolie geadviseerd.
De recepten zijn allemaal goed te doen, en bevatten geen bizarre ingrediënten die je zelden tot nooit gebruikt.
(Onderaan de bladzijde staat, vrij klein, bij alle recepten van het boek de berekening van het recept, wat wil zeggen hoeveel kilocalorieën, natrium, suiker, verzadigde- en enkele- of meervoudige vetzuren, vezels, cholesterol, calcium, proteïnen en kalium  er in een portie zitten)


Gezien de mediterrane aard van de recepten nemen groentes, noten, kruiden, specerijen, granen en zaden natuurlijk een grote plek in, in dit boek én vanzelfsprekend de pasta's.
De borrelhapjes en nagerechten (altijd mijn favoriet) zien er ook erg uitnodigend uit. Ook deze worden zo gezond mogelijk bereid zonder bijv. bakken suiker toe te voegen, maar er wordt soms wél poedersuiker of ander natuurlijk zoetmiddel zoals honing of ahornsiroop gebruikt. Zelfs de beroemde Sachertorte is door de dames omgebouwd naar een gezondere variatie.


Het fijne is dat overal toegelicht wordt waarom bijvoorbeeld kokosolie niet aanbevolen wordt en andere olie wel, zodat je ook begrijpt waarom het goed voor je is of niet. Ook gaat Annemieke in op het nu zo populaire koolhyrdaatarme dieet en ze vertelt waarom ons lichaam koolhydraten nodig heeft, dat ze niet slecht zijn, maar dat bepaalde koolhydraten beter wel vermeden kunnen worden.


Naast al deze inhoud vol wijsheid en recepten is het boek gelardeerd met prachtige sfeervolle foto's van de mediterrane omgeving, ingrediënten én het bereide voedsel. Bij elk recept staat een paginagrote duidelijke foto.


Kortom, een fantastisch boek, met heerlijke recepten die niet al te veel tijd en geld kosten!


ISBN 9789059566194 | Hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Fontein | september 2018

© Dettie, 20 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER