Non-fictie

Johan Goossens

http://www.johangoossens.nl

 

altWie heeft er wél een boek bij zich?
Johan Goossens


Wat is het: fictie? Non-fictie? De verhalen in deze bundel zijn gebaseerd op voorvallen die de schrijver in zijn docentenleven heeft meegemaakt. Maar om de leerlingen te beschermen zijn de namen veranderd, en vaak ook de omstandigheden. Wat overblijft is de kern. En de kern van deze verhalen, die allemaal als column verschenen zijn in het Parool is dat het een weergave is van wat er zich op een ROC afspeelt in deze moderne tijd.


Omdat hij afgestudeerd is in Nederlands, dacht Johan Goossens wel te kunnen lesgeven. Hij had geen lesbevoegdheid, geen ervaring, en werd - toch enigszins tot zijn verbazing - meteen aangenomen als leraar Nederlands op een opleiding voor toerisme in Amsterdam. Hij kon de volgende dag al beginnen...
Waar hij wel ervaring mee had was optreden, hij was en is cabaretier, zou hij het met die ervaring kunnen redden? De ontvangst in de lerarenkamer is niet erg bemoedigend. De waarschuwingen en raadgevingen vliegen om zijn oren: ‘neem het nooit persoonlijk op’, ‘zet die en die meteen apart’,  ‘als het niet gaat, bel je gewoon de beveiliging!’ en nog meer.
Toch een beetje angstig stapt hij binnen bij zijn eerste klas.


Ondanks wat hij die eerste dag en daarna meemaakt, zet hij door, en als je de verhalen in dit boek gelezen hebt kun je niet anders doen dan je pet daarvoor afnemen.  Er zijn leerlingen die in de thuissituatie te maken hebben met het gevangeniswezen, en dat niet als personeel; met drugs en drank, en veelal helaas ook met ongeïnteresseerde ouders.
Een groot deel van de leerlingen is allochtoon, dus krijgt Johan te maken met verboden homoseksualiteit, met eerwraak, hoofddoekjes, met uithuwelijking. Er is een meisje dat hem een pistool laat zien en hem laat beloven er niets over te vertellen. Er zijn leerlingen die nauwelijks op school verschijnen en zelf de absentiebriefjes schrijven, waar de nietsvermoedende leraar pas laat achter komt.
Maar er zijn ook de verhalen over hoe hij soms die ene leerling wél bereikt, hoe hem af en toe genoeg voldoening geschonken wordt om het vol te houden. En hij mag mentor zijn van een eigen klas. Of hij de kans krijgt zijn leerlingen naar een eindafsluiting met goed resultaat te leiden, dat blijft buiten beschouwing.


Naast deze verhalen staan er ook stukjes in over zijn privéleven. Ter afwisseling zullen we maar zeggen. Het geheel getuigt van humor - niet vreemd natuurlijk - maar ook van betrokkenheid.


Johan Goossens was winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival in 2006, debuteerde daarna met zijn theatershow A-Boom! en trekt nu door het land met zijn show Leer mij de mensen kennen, waarin hij ook vertelt over zijn ervaringen als leraar op het ROC.
Een aantal columns heeft hij voorgelezen in de klas, en als het erg persoonlijk werd vroeg hij toestemming om het stuk te plaatsen. Een verantwoording staat achter in het boek.


ISBN 9789400400191 |Paperback| 192 pagina's | Uitgeverij Thomas Rap| september 2014

© Marjo, 11 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER