Non-fictie

Dr. Gábor Lenkei

Censuur
Wat u niet mag weten over uw gezondheid
Dr. Gábor Lenkei


De meeste zoogdieren hebben een levensloop die zes keer langer is dan hun rijpingsperiode. Als je dat doorrekent naar ons mensen, die twintig jaar nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen, zouden we volgens deze theorie minstens gemiddeld 120 moeten kunnen worden, maar dat is niet het geval, wij leven gemiddeld 60 tot 80 jaar en dat is slechts drie of vier keer onze groeiperiode. Waarom worden wij ook niet 120?


Dokter Gábor Lenkei, voormalig onderzoeker en gynaecoloog, raakte door de jaren heen steeds meer geïntrigeerd door deze vraag. Ziek zijn is in zijn optiek geen aanvaardbaar natuurverschijnsel. Een mens zou volgens hem zijn hele leven gezond moeten zijn en een natuurlijke dood moeten sterven. Als je ziek wordt komt dat in zijn ogen altijd door de aanwezigheid van iets, of, veel vaker, door afwezigheid van iets, te weten vitamines, mineralen en sporenelementen. De meeste mensen in onze huidige maatschappij  sterven volgens hem dan ook niet ziektes maar aan een tekort aan vitamines en mineralen en zelfs de ziektes waar we wel aan overlijden, zoals bijvoorbeeld schade aan de slagaders, of kanker worden volgens  Dr. Lenkei in eerste instantie veroorzaakt door vitaminegebrek. Zelfs al wij dénken dat we gezond eten omdat we veel verse groentes en fruit eten, ís dat niet zo, omdat groente en fruit, door kunstmestgebruik en bestrijdingsmiddelen, maar een fractie van de vitamines bevatten die ze zouden móeten bevatten, om nog maar te zwijgen van bewerkt voedsel met al zijn toevoegingen en suikers.


Dat wij  massaal aan gebrek aan vitamines overlijden terwijl we niet eens wéten dat we tekorten hebben komt volgens Dr. Lenkei en volgens Dr. Matthias Rath, uit wiens werk veelvuldig wordt geciteerd, door complotten van de overheid en de farmaceutische industrie. Het farmaceutisch kartel heeft volgens hen achter onze rug besloten hoeveel vitaminen, mineralen en sporenelementen zij willen dat wij innemen en daar zelfs wettelijke beperkingen aan verbonden, met als doel ons ziek te laten worden of te houden, in hun belang. De overheid beveelt ons dagelijks bijvoorbeeld 60 tot 80 milligram vitamine C aan, terwijl wij volgens Dr. Lenkei  minstens 1000 mg per dag nodig hebben. Wij zijn altijd gewaarschuwd dat een overdosis vitaminen schadelijk zou zijn, maar ook dat is in zijn ogen onzin, al komt het er wel op aan de goede combinaties te gebruiken. Het zou heel makkelijk zijn een basisvoedingssupplement te maken dat al onze voedingstekorten opheft, maar dat wordt door grote belangenorganisaties structureel tegengewerkt. Als wij zouden weten wat we écht nodig hadden zouden we onze voedingssupplementen aanpassen, niet of minder ziek worden en veel minder afhankelijk zijn van de farmaceutische industrie, wat hen miljarden zou kosten. Om ons te ontmoedigen de juiste hoeveelheden vitamines te nemen zijn deze, wegens een te hoge dosering, zowel in Nederland als in de EU verboden te verkopen.


In de farmaceutische industrie wordt  buitensporig veel verdiend aan medicatie, vaak onder het mom van patenten en ontwikkelingskosten. Sommige medicijnen hebben een winstpercentage per tien pillen boven de 2000%, van veel medicijnen zoals bv Cholesterolverlagers worden we onnodig levenslang afhankelijk gemaakt, terwijl er in de optiek van FR. Landei ook nog eens  bewust ziektes (zoals  ADHD) worden verzonnen om kinderen levenslang medicijnafhankelijk te maken. Ondertussen overlijden er in Amerikaanse ziekenhuizen jaarlijks 130.000 mensen per jaar als gevolg van geneesmiddelengebruik en zijn volgens Dr. Lenkei  80% van onze huidige geneesmiddelen niet eens werkzaam of vertonen ze ernstige bijverschijnselen.


Dát er in de geneesmiddelenindustrie vanwege belangen en een miljardenomzet verschrikkelijke dingen gebeuren, lijkt me boven iedere twijfel verheven. De laatste tijd is er met name rondom kankermedicatie  veel publiciteit geweest over hoeveel goedkoper kuren en medicijnen makkelijk zouden kunnen worden geleverd en hoeveel levens dat vaak kost.


Of het ook wat betreft ons vitaminetekort zo werkt en overheden tot in de EU aan toe wetten in stand houden om ons bewúst ziek en medicijnafhankelijk te maken vraag ik me af. Maar misschien ben ik naïef. Ik beschik sowieso over te weinig medische kennis om te feiten van dit boek op juistheid in te schatten. Ik denk overigens dat er heel veel waarheid in dit boek zit, zowel over ziekte en gezondheid als over de geneesmiddelenindustrie, en wellicht ook wel over de hoeveelheid vitamines die we tekort komen, mede daardoor vond ik het jammer dat er zo gróót wordt ingezet op wereldwijde complotten, ik ben dan al snel geneigd af te haken.


Dat ik het boek nogal chaotisch geschreven vond, wat mede zou kunnen liggen aan de vertaling van het Hongaars, naar het Engels, naar het Nederlands, hielp ook niet echt mee, maar ik zag ook vele lovende reacties op dit boek, van mensen wiens leven erdoor veranderd was, dus het blijft een interpretatie van déze lezer.


Dr. Gábor Lenkei werd in 1961 in Hongarije geboren en heeft zes jaar in de geneeskunde gewerkt, twee jaar als onderzoeker, twee jaar als arts in een algemene kliniek en twee jaar als gynaecoloog. De inzichten die hij in de loop van de jaren verwierf, maakte dat hij in 1992 uit onvrede met de medische en farmaceutische wereld, ontslag nam om zich toe te leggen op verder onderzoek en publicaties. Dit is zijn zesde boek.


ISBN 978 90 821657 08 | Paperback | 238 pagina's | Stichting Recht op Gezondheid | april 2014
Vertaald uit het Engels door Ping Cleton, The language Lab, Amsterdam, Stephanie Buyck

© Willeke, 9 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER