Non-fictie

Annemarie Bon

365 dingen om te doen met je kleinkind
Doeboek voor opa's en oma's
Annemarie Bon


Een boek voor 365 dagen, dat wordt een boek dat je vaak in handen zult hebben. Het is dan ook een stevig boek, dat tegen een stootje kan.


Het begint al goed: omdat het vooral voor grootouders bedoeld is – al zullen ook ouders, juffen en meesters er graag gebruik van maken! – worden die opa’s en oma’s gewaarschuwd dat ze vanaf nu wc-rolletjes, lege flesjes nagellak, stompjes kaars, kranten en nog veel meer dingetjes gaan bewaren. Want dat soort dingen blijkt reuze handig te zijn als het op knutselen aan komt.
Als je voor iedere dag weer iets gaat verzinnen om samen te doen, zit daar natuurlijk ook veel geknutsel bij. Maar er zijn ook uitstapjes, en, rekening houdend met de seizoenen en weersomstandigheden, allerlei dingen die je buiten kan doen.


Annemarie Bon, die dit boek samengesteld heeft, heeft ook gekeken naar de jaarkalender waarop bij iedere dag aangegeven wordt wat de bijzonderheid van die dag, week of maand is. De boomfeestdag, dierendag… die spreken vanzelf. Maar er is ook aandacht voor de internationale vrouwendag. Wat de tip is voor die dag? Over vrouwenrechten praten, afhankelijk van de leeftijd. Of activiteiten opzoeken, waar je met je (klein)kind naar toe kunt gaan.
Dan is er de week van de vegetariërs, of de week van de lentekriebels, daar vind je ook leuke dingen bij!


Op 15 januari is er het idee om een zadenschilderij te maken: je kan buiten van alles vinden dat je thuis op ene stevig karton kan plakken. Er staan tips bij wat je zoal kan verzamelen, en hoe je het zadenschilderij vorm kan geven. En ophangen of cadeau geven natuurlijk!


Op 15 maart is het karaoke-time. Op YouTube kun je heel veel vinden, voor allerlei leeftijden. Met een dansje erbij??


Op 15 mei gaan we bloemen verven! Dat is een minder bekende activteit: in een glas water wat druppels ecoline doen, en daar dan een bloem in zetten, rozen of gerbera’s. En na een paar uur of dagen (dat is dan weer jammer als het zo lang duurt) kun je zien hoe de stengel of het blad gekleurd is. Het schijnt ook te werken met chinese kool!


Op 15 september is er ook een leuke: Terug in de tijd!
Schakel de elektriciteit uit en sluit het water af… dan kun je een kind laten ervaren hoe we het vroeger zonder stelden! Een tip is hierbij dat je wel moet zorgen dat de vriezer het blijft doen…


Nog eentje dan, een winterse activiteit:
15 december: we gaan zelf een sneeuwbol maken! Met kleine figuurtjes, een leeg jampotje lijm en glitters. Hoe? Ja, dat staat uitgelegd in het boek.


Zo staan er dus 365 heel verschillende dingen in om samen te doen. Binnen en buiten, sommige makkelijk, andere wat ingewikkelder, soms snel gedaan – doe je het nog een keer! – soms doe je er langer over: iets kokkerellen bijvoorbeeld.


Het hele jaar door leuke dingen!
Een boek dat veel gebruikt gaat worden!
En natuurlijk hoef je je niet aan die ene activiteit op die ene dag te houden, soms heb je niet in huis wat er nodig is. Of regent het pijpenstelen terwijl je naar buiten zou gaan.


Annemarie Bon (1954, Den Bosch) was biochemisch analiste, freelance journaliste voor het Brabants Dagblad en hoofdredacteur van de kinderbladen Taptoe en Okki.

ISBN 9789048860562 | paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2022
Illustraties door Marloes van Dijk | Afmeting: 25,7 x 19,6 x 3,2 cm

© Marjo, 16 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER