Non-fictie

Linda Rood

Van doen naar zijn
De kracht van eenvoud
Linda Rood


Deel van de flaptekst:
"Wat weerhoudt je ervan om nu volledig te zijn? Waar voel je spanning, welke verhalen en gedachten geloof je? Zolang we oplossingen zoeken voor ons lijden in de wereld van doen, zullen we in kringetjes blijven doorlopen. Maar zodra we afdalen in zijn, kunnen we de verhalen doorzien. Weerstand kan verdwijnen en plaatsmaken voor een directe ervaring van verstilling en helder inzicht"


Wat zou ik dit soort boekjes graag willen begrijpen. Wat zou ik graag met een brede glimlach dit boekje dichtslaan en me geheeld voelen omdat de shift in mij heeft plaatsgevonden zoals Linda Rood ons aangeeft. Waarom lukt mij dat niet?


Is het de taal die gebruikt wordt? Zinnen als: "Jouw zijn is al volledig, heel en geworteld in het tijdloze nu." of  "Het enige wat nodig is, is opmerken dat de wereld in jou verschijnt. Dat is de shift die je maakt. Van opgaan in de wereld naar opmerken waarín de wereld verschijnt"


Ik snap hier dus niets van. Wat is 'mijn zijn'? Is dat mijn aanwezigheid? Mijn werkelijke ik? Mijn innerlijk? Mijn échte ik, zonder vorming en invloeden van buitenaf? Mijn unieke menszijn? Is dat voelen dat je er bent?  Zoiets als To be or not to be? En dus niet Ik denk dus ik ben?


Bedoelt ze met 'volledig, heel en geworteld' dat je al helemaal goed bent zoals je bent? Dat je daar niet aan hoeft te sleutelen?
Dat 'het nu' tijdloos is, dat snap ik nog wel, dat kan niet anders dan tijdloos zijn.
Opgaan in de wereld snap ik ook, dat doen we bijna allemaal, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar wat betekent het ze als ze schrijft 'dat de wereld in mij verschijnt'? Is dat in jezelf kijken? Jezelf beschouwen en opmerken wat er zich in jouzelf afspeelt? Kijken naar hoe jij de wereld 'ontvangt?'
Is deze taal, dit woordgebruik, iets voor insiders? Is dit voor mensen die al heel lang bezig zijn met het nu en 'het zijn'?


In mijn poging om dit boekje te kunnen lezen en te begrijpen heb ik recensies over dit boek gelezen en iedereen is lovend. Maar nog kom ik er niet achter wat er bedoeld wordt omdat de recensieschrijvers dezelfde taal spreken als Linda Rood, een taal die ik niet kan vatten. Ook met de flaptekst kom ik niet verder, het meldt wel dat 'het me naar een verstilde zijnstoestand zal brengen'.
Daarna heb ik gegoogled op 'het zijn' om daar een definitie van te vinden en kom uit bij de filosofie van Heidegger (da-sein) en Sartre.


Deze bovenstaande genoemde paar zinnen staan helemaal in het begin van het boekje maar natuurlijk staat er meer in, maar ook dat begrijp ik niet. Ik lees over het voorbij gaan aan het ego en non-dualiteit, waar ik overigens al veel over gelezen heb, dus deze materie is mij bekend en het is ook interessant én moeilijk en confronterend, zoals Linda Rood ook aangeeft. Maar hoe het in dit boekje beschreven wordt, maakt dat ik toch niet snap wat er staat.
Verder schrijft Linda Rood over de is-heid van het leven. Wat is dat?
Ze zegt ook; 'Leg je vertrouwen niet in de tastbare wereld, maar in wat de wereld draagt.' Dit begrijp ik ook niet.


Deze manier van schrijven maakt me onzeker, omdat ik maar niet snap wat er staat en dat wel wil begrijpen. Het gaat helaas echt boven mijn pet.
Ik vroeg me ook af: Als het op een andere manier geschreven zou worden zonder deze abstracte begrippen en taal, zou ik het dan wél begrijpen? Of snap ik het dan evengoed niet?


Mijn gedachte was ook, zou uiteindelijk het hele verhaal neerkomen op het feit dat 'het zijn' een vorm van aanvaarden is? Dat de wereld is zoals hij is en dat hetzelfde geldt voor jouw aanwezigheid in deze wereld? En... dat je dat accepteert, wat je dan rust geeft?
Maar zeker ben ik er niet van. Wie het weet mag het zeggen.


Linda Rood geeft tussen de hoofdstukken door ook korte opdrachten om bijvoorbeeld jouw gedachten stop te zetten of jezelf als een leeg veel papier te zien die je weer opnieuw mag beschrijven enz. Deze zijn eenvoudig uit te voeren.


Het boekje is overigens , zoals alles bij deze uitgeverij, prachtig verzorgd, het is een mooie hardcover met bijzondere, kunstzinnige natuurillustraties.


ISBN 9789492995964 | Hardcover met stofomslag | 93 pagina's | Samsara | juni 2021
Afmeting 13,5 x 17 cm

Dettie, 8 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER