Kijken in de ziel
De achterblijvers
Leven met het verlies van een dierbare
Coen Verbraak
Coen Verbraak maakte een serie tv-programma’s onder de titel ‘Kijken in de ziel’ waarin hij sprak met o.a. psychiaters, topondernemers, politici, journalisten, wetenschappers en terminaal zieken. Dit boek is een bundeling van gesprekken met mensen die iemand hebben verloren.
Indringend is het gesprek met Suzan Hilhorst die kort na elkaar twee jonge kinderen verloor. Zij wil dit verdriet voelen en geen medicijnen gebruiken want ‘daarmee kies ik voor het leven’, pag 23. Rouw is voor haar ‘dat je dat enorme verdriet een plek geeft in je leven. Dat je dat verweeft met je bestaan. Dat het een onderdeel van jezelf wordt: je nieuwe ik. Dat verdriet hoort nu bij mij’, pag 28. Maar haar vertrouwen in het leven is wel zwaar beschadigd al zijn er tekenen van herstel.
Freek Sanders vertelt over zijn innige band met Jos Brink en haalt herinneringen op aan het boeiende leven dat zij samen leidden.
Rober de la Roy verloor zijn ouders bij de vliegramp op Tenerife in 1977; hij was toen nog een kind. Na 40 jaar voelt hij nog verdriet omdat de belofte van zijn vader hem is bijgebleven: ‘we komen terug’. Zijn verhaal toont hoe intens en langdurig het gemis kan zijn in iemands leven en hoe woorden kunnen blijven nagalmen.
Tonia Dabwe raakte haar moeder kwijt toen deze door rebellen in Liberia werd meegenomen. Haar Liberiaanse vader studeerde in Nederland landbouwkunde en keerde toen met zijn Nederlandse vrouw naar Liberia terug. Treffend is het beeld van de boom die door bliksem is getroffen dat Tonia aanhaalt: die heeft een breuk in de stam maar is toch doorgegroeid. ‘Die breuk is een onderdeel van de boom geworden. Datzelfde geldt ook voor mij’, pag 163.
Mooi is het verhaal van Lennard van der Nagel die worstelt met zijn geloof. Ondanks alle vragen die het plotselinge verlies van zijn jonge vrouw bij hem hebben opgeroepen, is geloof toch de basis van zijn leven gebleven. Maar vanzelfsprekend is het niet (meer).
Dit boek is de neerslag van zorgvuldig gevoerde gesprekken waarin mensen zich kwetsbaar opstellen en daarmee herkenbaar zijn voor vele anderen. Toegankelijk en levensecht.
Zie ook de uitzendingen Kijken in de ziel Gesprekken over rouw Deel 1 en Deel 2
Coen Verbraak (1965) is een van de meest spraakmakende interviewers van Nederland. Daarnaast is hij een gerenommeerd televisiemaker. Hij maakte documentaires over onder anderen Guus Hiddink, Jan Wolkers, Freek de Jonge, Sonja Barend, Van Kooten & De Bie, Emile Roemer en Martin Bril. Voor de serie Kijken in de ziel ontving hij de Zilveren Nipkowschijf.
ISBN 9789400404243 | Paperback | 207 pagina's | Thomas Rap | februari 2017
© Evert van der Veen, 23 april 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER