Non-fictie

Marie Masureel

Sfeervol wonen op het ritme van de natuur
elk seizoen een andere sfeer in huis
Marie Masureel


Aan de hand van haar eigen woning laat interieurstyliste Marie Masureel zien hoe ze het interieur van haar huis aanpast aan elk seizoen. Na de uitbundige decembermaand met de flonkerende kerstboom start ze met een totaal ander aanzicht van haar leefruimte.


In het prille voorjaar gaat ze terug naar de basis. "De natuur is immers in rust, dus zorg ik ervoor dat mijn interieur ook sereniteit uitstraalt'. We zien een sober geheel met veel oud hout en wittinten, de badkamer is bijna sereenwit, de lampen, de gordijnen de kussens, ze zijn wit met een lichte aardetint. De ruimtes stralen een verstilde natuurlijkheid uit. De tafel is gedekt met houten placemats en ruwe aardewerken witte kommen. En er is natuurlijk veel kaarslicht.

En dan breekt de lente aan. Het hout en het wit blijft maar alles wordt wat uitbundiger, we zien vazen vol bloeiende voorjaarstakken, er worden meer brocante spulletjes neergezet, we zien anemoontjes bloeien in een vaas, er komt iets meer kleur in huis dankzij toegevoegde blauwtinten (borden, kommetjes, borduurwerk met blauw) in de woonruimtes of allerlei rozetinten zoals baksteenroze, licht bordeaux, fuchsiaroze etc. in de meisjeskamer. Er wordt vooral veel met bloemen gewerkt en gestileerd.

in de zomer wordt er vooral buiten geleefd. We zien in de tuin een lange houten eettafel met daarbij allerlei soorten verweerde stoelen. Op tafel staat een zee van vazen en vaasjes met bloemen. De wit en natureltinten komen nog steeds overal in terug. We zien in de eetkamer een prachtige grote houten tafel met een bankje en een grote rieten stoel, in de keuken overheerst hout (snijplanken, lepels, bakjes) en wit. Doorheen het huis komen summier her en der warme oranje- en geeltinten voor dankzij bijvoorbeeld een gekleurde sjaal, kaarsen of een oranje gestreepte kussen. Maar riet, verweerd hout en wit blijven de hoofdtoon voeren. Het straalt een grote zomerse rust uit. De aankleding buiten is wat uitbundiger met diepe indigokleuren.

In de nazomer komen er meer metalen attributen tevoorschijn.


"Metaal is een meerwaarde voor de inrichting. Het vangt en weerkaatst het licht en kan een bepaalde gloed verspreiden, afhankelijk van de glansgraad de kleur van het metaal. [...] Stylen met metaal hoeft niet kil te zijn. Zolang je de 'metalics'countert met warme elementen zoals het hout, de juten mand en de linnen kussens."


En Marie Masureel heeft gelijk, ook de metalen voorwerpen stralen een verstilde, warme schoonheid uit. Op de witte bank komen kussentjes in warme geel en roesttinten, op de grote ruwhouten salontafel komen andere vazen te staan en diverse boeken te liggen, in de vazen staan takken met rode bladeren of besjes. Buiten hangen lampen gemaakt van flespompoenen, kaarsjes worden in schelpen of uitgeholde paarse rapen geplaatst en zo is opnieuw het huis aangepast aan het jaargetijde.

En dan breekt de herfst aan en wordt het huis samen met de natuur weer wat soberder en donkerder. Er komen opnieuw andere stoffen en teksturen tevoorschijn. Voor de koude dagen ligt er een zeer grofgebreide plaid op de bank, de warmgekleurde kussens hebben plaats gemaakt voor donkergroene en grijsgemeleerde exemplaren, de berenklauw staat gedroogd in een vaas mooi te wezen, alles is nu in grijs- en zwarttinten met een vleugje naturel. Het heeft wel veel weg van een - donkere - grot.

Gelukkig keert in de feestmaand het licht weer meer terug, de open haard brand, er licht een beige plaid van teddystof op de bank, boven de haard staan warm glanzende sterren. De bank is weer voorzien van lichtere kussens, bij de grote fauteuil liggen boeken en staat een voetenbank, ook in deze stoel liggen kussens en een warme plaid zodat je knus opgevouwen in de stoel lekker kunt zitten lezen. De kerstversiering is heel subtiel met hier en daar sterren gemaakt van twijgen of een schaaltje met kerstballen in een sobere ingehouden tint. Bijna alle kerstversiering is van natuurlijke materialen gemaakt.
En dan is het jaar alweer om...

Natuurlijk heeft niet iedereen een groot huis met dito tuin, ook een heel arsenaal aan kussens, plaids en schalen zal niet in elk huis te vinden zijn. Bovendien zal niet iedereen de behoefte voelen om per seizoen het huis een andere sfeer te geven, maar dat hoeft ook niet. Dankzij dit boek kun je wel zien wat er aan mogelijkheden is om met relatief weinig dingen je leefomgeving te veranderen, hetzij met een reeks vaasjes met bloemen, hetzij door een ander kleed neer te leggen of anders gekleurde kleine accessoires aan te brengen.  Kortom, het boek laat je via de prachtige sfeervolle foto's anders naar je eigen huis kijken en toont allerlei mogelijkheden om het in elk seizoen jóuw huis te maken!

Zie voor een impressie de website van Marie Masureel


ISBN 9789401455466 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2018

© Dettie, 3 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER