Pukkie
een jongensjeugd in Apeldoorn
Henk van Zuiden
Geboren: Zondag 7 januari 1951 - Hendrik Egbert van Zuiden, roepnaam Henk.
Vanaf die dag zijn ze in het gezin Van Zuiden met zijn veertienen Het gezin bestaat uit vader en moeder, 7 jongens en vier meisjes, oom Gerritjan - de broer van Henks moeder - woont ook in het kleine huis in Apeldoorn.
Henk is de hekkensluiter ofwel het 'dorregatje'.
Het boek bestaat uit allerlei verhalen over het leven van Henk, wat gelijk een mooi tijdsbeeld oplevert. Doorheen de verhalen lezen we over gebruiken en handelingen die nu helemaal niet meer plaatsvinden.
Je kunt je het bijvoorbeeld nu haast nauwelijks meer voorstellen maar in Henks jeugd was een douche pure luxe, de kinderen gingen wekelijks in de teil of naar het badhuis.
Ook een eigen kamer hebben was bijzonder. Maar Henk en zijn zusjes hadden wèl een eigen tuintje! Buren deelden toentertijd ook de opbrengst van de fruitbomen en groentetuin door elkaar een emmer vol fruit te geven of een maaltje groente.
Het krijgen van nieuwe kleren was, zeker in zo'n groot gezin, ook geen vanzelfsprekendheid. Maar toen de kleine Henk naar het ziekenhuis moest, kreeg hij wel twéé splinternieuwe pyjama's!
"Zo jongen, wullie goan eers langs Diekkamp, eff'n twee nieuwe pyjama's veur oe koop'n'. Hoi! Nieuwe pyjama's, toch iets leuks voordat ik naar een eng ziekenhuis moest."
En thuis wordt hij verwend met warme cacaodrank... Omdat hij naar dat ziekenhuis moet. Hoe anders is het nu. Toen was chocolademelk nog een échte verwennerij, dat kreeg je niet elke dag!
We mogen meeleven met kleine Henk, met leuke gebeurtenissen en minder leuke. Als opa dood gaat maakt opoe ook chocolademelk, als troost. Kleine Henk snapt niet veel van de dood. Maar hij weet wel dat het diepe indruk op hem maakt en dat het veel vragen oproept.
Verhuizen is weer heel wat anders, dat is leuk! En het huis is een stuk groter!
Kleine Henk groeit op, gaat naar school, waarover hij ook erg leuke verhalen weet te vertellen én het onderhandelen met broers en zussen begint, wie herkent het niet? Het is heerlijk om te lezen hoe er gescharreld wordt met beloning voor 'klusjes' zoals pikante boekjes kopen voor een broer. Maar ook de ontdekking van andere boekjes waarin alleen mannen staan is een puur wonder voor Henk. In die tijd was homoseksualiteit nog een groot taboe en hoe vertel je dat aan je ouders? Het lot besliste anders, wat misschien juist goed was.
Op zijn vijfentwintigste vertrekt Henk naar Den Haag. Waar hij de weg naar volwassenheid inslaat.
Het hele boekje ademt een mooie sfeer uit. Aan de ene kant de nostalgie, zonder te zwelgen in sentimentaliteit. Aan de andere kant de nuchtere werkelijkheid.
Henk van Zuiden heeft daarin een mooi evenwicht gevonden.
We lezen over de kruideniers, waar je de boodschappen op kon laten schrijven, over de school waar nog andere normen en waarden golden, over het ontdekken van zijn schrijftalent, over zijn strenge vader en lieve moeder en zijn latere leven buiten de invloedsfeer van Apeldoorn.
Kortom, het is een koesterboekje.
ISBN 9789492519719 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Liverse | 26 juni 2022
© Dettie,26 juni 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER