Non-fictie

Ursus Wehrli

altOpruimen, dat is de kunst
Ursus Wehrli


Op de omslag is al wel te zien dat dit boekje niet echt over opruimen gaat, zoals wanneer je het hebt over je huis, je kast, je laatjes netjes houden, met als doel alles er ordelijk uit te laten zien zodat je de dingen terug kunt vinden.
Ordelijk ziet het er wel uit op de foto’s in dit boek, maar – laten we het bij de omslag houden – om nu je frietjes zo te rangschikken?

Het is opruimen, orde schappen, met een vette knipoog. Kunst dus. Zie je het al voor je: een netjes op kleur gesorteerde ballenbak?  Met alle ballen keurig naast elkaar? Of een voetbalteam, die niet alleen netjes naast elkaar staan, maar van wie ook het tenue netjes geordend is: stapeltjes shirts, broeken, sokken... ja, die mannen moeten zo hun maatregelen nemen om er zelf enigszins betamelijk uit te zien!


Steeds staat op de linker pagina de foto van hoe het er normaliter uitziet: rommelig, maar wel zoals we dat gewend zijn. Op de rechter pagina is alles opgeruimd. In keurige stapeltjes, soort bij soort, artikel bij artikel, kleur bij kleur.


Heel leuk zijn de afbeeldingen van de supermarkt: links staan de klanten, netjes te wachten op hun beurt aan de kassa. Daar kan toch niets meer opgeruimd worden, zou je denken. Maar jawel: op de rechter pagina zijn de boodschappen op kleur gesorteerd. Dat ziet er zo grappig uit!
Maar je kan je voorstellen dat het een ramp is als je een kaart van de metro opruimt!!


Waarom dit boekje? Een aardigheidje denk ik. Vermakelijk.
Het is leuk om in te kijken, en te zien hoe de dingen netjes gerubriceerd worden. Voor volwassenen is dat grappig, en soms een eyeopener, en met kinderen kun je er een spelletje van maken: tellen, kijken of links en recht alles wel klopt.  Lekker handzaam formaat ook. Lijkt me wel een leuk idee om het mee te nemen naar een feestje waar je niemand kent. Of, voor kinderen, achterin de auto.

De Zwitserse kunstenaar en samensteller Ursus Wehrli is ook cabaretier en theatermaker.


ISBN 9789076168494 | Hardcover | 47 pagina's | Uitgeverij Harmonie | november 2013

© Marjo, 25 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER