Handboek natuurfotografie Nederland & België
Een praktische gids om zelf het hele jaar door de mooiste natuurfoto's te maken
Edwin Giesbers
De auteur, Edwin Giesbers, heeft voor zijn werk als National Geographic natuurfotograaf de hele wereld rondgereisd. Hij moet dan in relatief korte tijd zijn foto's maken, en daardoor ontbreekt de rust om zich ergens in te verdiepen. In eigen land heeft hij meer tijd en gelegenheid om onderwerpen uit te diepen en diersoorten en hun gedragingen beter te leren kennen. Dit boek is het resultaat daarvan.
Het boek is opgedeeld in 12 hoofdstukken, te weten de maanden van het jaar. Elke maand wordt het fotograferen van bepaalde dieren of planten uitgelicht en bepaalde natuurgebieden bezocht. Aan het eind van elk hoofdstuk staan de adressen van deze gebieden of vindplekken van plant of dier met een korte toelichting.
Bij het hoofdstuk over januari worden veel foto's getoond van dieren in de sneeuw. Het bijzondere daarvan is dat bij elke foto gemeld wordt welke lens gebruikt is, welke belichting en sluitertijd, of een statief gebruikt is etc. Ook worden tips gegeven hoe je jezelf en de camera kunt beschermen tegen de kou en welke invloed kou op de apparatuur heeft. Bijv. batterijen en accu's zijn sneller leeg door de lage temperaturen dus aangeraden wordt om reserve batterijen mee te nemen en die warm (binnenzak jas) te bewaren.
Er zijn mooie foto's te zien van bijv. een reiger en ooievaars in de sneeuw. De witte achtergrond maakt het bijzonder. Hoe Edwin Giesbers deze foto's gemaakt heeft vertelt hij uitgebreid en geeft daarbij aanwijzingen waar je op moet letten als je in zo'n witte wereld wilt fotograferen.
En zo behandelt hij elke maand een aantal dieren en planten die veel te zien zijn in die specifieke periode.
In februari is een prachtige serie vossenfoto's te zien, een vossenkop die met tegenlicht genomen is bijvoorbeeld waardoor je de kop in silhouet ziet met een 'gouden' rand. Ook een zwart wit foto van een vos naast zijn hol is heel sfeervol geworden. Bovendien wordt allerlei uitleg gegeven over hoe je een vos kunt benaderen, hoe de foto's gemaakt zijn, waar je op moet letten en waar vossen te vinden zijn.
In maart heeft Edwin Giesbers de paddentrek op een heel bijzondere manier weergegeven en adembenemend zijn de zwart-wit foto's van spreeuwenzwermen.
In juni zijn er veel orchideeën en verteld wordt hoe je die kunt fotograferen zonder een clichéfoto te maken... Gebruik de groothoeklens zegt Edwin Giesbers, dan zie je de orchidee scherp op de voorgrond maar krijg de foto ook diepte, het resultaat is opnieuw erg fraai.
Vlinders, slangen, hagedissen, libelles, kikkers, fazanten, meeuwen etc. passeren de revue maar ook schitterende sfeerfoto's van bomen in de mist, vennetjes in de nevel etc.
De gefotogafeerde rode hoed van een vliegenzwam met geel herfstblaadje erop lijkt bijna een modern kunstwerk, evenals close-up foto's van ijs in een karrenspoor of enkele rietstengels die in de sneeuw staan.
Soms zijn de foto's toevalstreffers, vaak is het een kwestie van geduld, inzicht en meerdere keren proberen.
Er staan ook veel praktische tips bij de toelichtingen, bijvoorbeeld hoe je handig en trillingvrij via je openstaande autoraampje kunt fotograferen of hoe je tegenlicht kunt maken onder water, en nog veel meer.
Kortom, een uitstekend boek voor iemand die zich bezighoudt met natuurfotografie. De foto's zijn prachtig en de toelichtingen bij de foto's zijn duidelijk. Bovendien schrijft Edwin Giesbers zo enthousiast dat je nauwelijks kunt wachten om alles zelf uit te proberen.
Elke fotograaf, van hobbyist tot beroeps, zal dit boek zeker weten te waarderen.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789048814497 paperback 256 pagina's National Geographic april 2012
Dettie, 25 juli 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER