Non-fictie

Anniek Winters

http://www.anniekwinters.nl

 

altSamen in balans
Anniek Winters


'Het ligt niet aan de hond'.


Er zijn zeer veel hondeneigenaren die geen idee hebben waar ze hun hond het grootste plezier mee doen, stelt Anniek Winters: namelijk door duidelijk te laten blijken dat hij - en niet de hond! - de leider is!
De grootste fout die we kunnen maken, en dus ook maken, is interpreteren wat een hond met bepaalde signalen bedoelt, zoals we die zouden verklaren bij onze medemens. Een hond is geen mens, hij is een dier, per definitie simpel.


Waarom lukt het veel hondeneigenaren niet om hun hond keurig op te voeden, zodat ze doen wat de baas wil? Waarom blijft een hond niet netjes in zijn mand liggen als er visite komt? Waarom vertoont een hond naar een bepaalde soortgenoot bijtgedrag en loopt hij een andere hond braaf voorbij? Een hond reageert op signalen waarvan wij mensen zelf niet eens door hebben dat we ze geven. Terwijl wij de signalen die dieren elkaar geven niet zien of begrijpen. En daar wil Anniek Winters in haar cursussen en in dit boek verandering in brengen.


Door middel van veel voorbeelden wordt duidelijk hoe wij ons dienen te gedragen. Het is dus eigenlijk meer een boek waarin de mens opgevoed wordt! We leren inzien wat de hond ons wil duidelijk maken. Waar mensen je een verhaal vertellen, geeft de hond signalen. Die moeten we leren lezen. Met deze praktijkvoorbeelden kun je meteen aan de slag. Dat heb ik dan ook gedaan, al heb ik eigenlijk geen problemen met het gedrag van mijn hond. 


Waar ik wel tegen aan loop, en wat ik niet terug vind in het boek: wat doe je als je hond lichamelijke gebreken heeft? Als een dierenarts aangeeft dat een hond pijn niet laat blijken, en zelfs altijd zal doen wat de baas vraagt - want jij bent de leider! -   hoe weet je dan als baas wanneer je moet afremmen?
Waarschijnlijk moet dat een ander boek worden. Dit boek gaat over fysiek gezonde honden met gedragsproblemen. Er is wel een apart hoofdstuk voor asielhonden. En honden uit het buitenland. Honden dus waar je de achtergrond niet van kent, en die zwaar gestrest kunnen zijn.
Ook volgen antwoorden voor een aantal veelvoorkomende problemen. De vele mooie foto’s maken het boek levendig.


Anniek Winters
(29) is hondengedragsdeskundige, zij volgt Cesar Millan’s trainingsmethoden en heeft het vak in Amerika geleerd van de wereldberoemde hondenfluisteraar...


ISBN 9789402600896 | Hardcover | 114 pagina's | Aerial Media Company B.V | november 2015

© Marjo, 26 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER