Symboliek van de dagen van de week
Bijgeloof, rituelen en gewoonten
Patricia Brouwer
Waarom zijn wij zo verknocht aan tradities en gewoonten? En wat hebben deze met de tradities en gebruiken van de oude Germanen te maken? Deze vragen stelt Patricia Brouwer zich bij het schrijven van het boek Symboliek van de dagen van de week. Het boek beschrijft de betekenis van alle dagen van de week en is ingedeeld per dag.
Brouwer herleidt alle dagen van de week terug naar Germaanse ‘tradities’, zonder te vertellen wat zij met tradities bedoelt. Naar mijn idee zijn ‘tradities’ geen statische gebruiken, maar zijn ze altijd onderhevig aan de tijdsgeest en daardoor kunnen ze door de eeuwen heen veranderen. Hierdoor is het ook niet verassend dat veel gewoontes al ontstaan zijn voor de intreding van het Christendom in Nederland.
De insteek om een boekje te schrijven over Germaanse mythen, sagen en symbolen is leuk, maar te vaak sijpelt de mening van de schrijfster door. Daarbij komt dit over als een waardeoordeel. Bijvoorbeeld in een stuk over Sint Maarten (p.47) schrijft Brouwers: ‘In de zuidelijke provincies behoorde het tot de traditie om een toneelstuk op te voeren van Sint Maarten die zijn mantel deelde met de bedelaar. Nu worden er door de kinderen prachtige lampionnen gemaakt om op 11 November, meestal in slecht weer, de buurt door te trekken. De liedjes worden, jammer genoeg, steeds korter en de hoeveelheid snoep steeds groter. Toch is deze traditie er een om te koesteren. Het openen van je deur voor vreemden wordt steeds zeldzamer in deze tijd.’ Wat mij betreft had Brouwers wat meer beschouwend kunnen schrijven en er minder een persoonlijke aanklacht tegen de hedendaagse maatschappij in kunnen verwerken.
Daarbij is het boekje erg generaliserend en gaat Brouwer voorbij aan de multiculturele samenleving die Nederland is. Ze schrijft over ‘onze’ Germaanse voorouders, alsof elke Nederlander die heeft. Ik had het boek interessanter gevonden als het wat genuanceerder was geweest door, bijvoorbeeld, ook te kijken naar verschillen in tradities en gebruiken binnen Nederland en eventuele Oosterse invloeden in de symboliek van de dagen van de week erin te verwerken.
ISBN: 978.90.202.0832.0 Paperback 144 pagina's AnkhHermes oktober 2012
Met illustraties
© Renske Visser, 10 november 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER