Non-fictie

Fimme Bakker

https://fimme.nl

 

Ben je bezopen?
Fimme Bakker


Hoe cynisch is het als je als zwaar verslaafde een zoon bent van een psychiater die gespecialiseerd is in verslaving. Toch is dat wat gebeurde in het gezin van Fimme Bakker.
Het is gek genoeg iets wat vaker gebeurt, een loodgieter heeft bijvoorbeeld thuis een eeuwig lekkende kraan en bij Fimme thuis was vader zo bezig met zijn cliënten dat hij niet zag wat er onder zijn ogen gebeurde. Het punt is natuurlijk wel dat verslaafde mensen heel goed zijn in het verbergen van hun verslaving totdat het compleet uit de hand loopt.
Het was Fimme zelf die op gegeven moment om hulp vroeg en daarna aan zijn traject begon om  van zijn verslaving af te komen en daar schrijft hij over in dit boek.


Het is geen verhaal over hoe erg het was en welke ontberingen hij heeft doorstaan om tot het punt te komen om zijn verslaving ter hand te nemen.
Eerder kun je spreken van een trajectbeschrijving over het overgaan tot niet meer gebruiken.


Wat Fimme benadrukt is dat je ten eerste onder ogen moet zien dat je een probleem hebt met verdovende middelen. Die middelen kunnen bijv. drank, drugs, xtc etc zijn.
Hij laat zien wanneer er sprake is van 'pleziergebruik' of werkelijke verslaving. 
Bij verslaving komt het er vooral op neer dat je constant met de middelen bezig bent, is het niet in je hoofd dan wel in het gebruiken. Het constant op zoek zijn naar het middel en er eventueel mensen voor wilt liegen en bedriegen om toch aan het middel te komen. Alles staat in het teken van dat middel en de zaken daarbuiten zijn van minder belang.
Is het middel niet ter beschikking dan kun je agressief worden, anders worden dan men vroeger van je gewend was.


Hoewel de titel doet vermoeden dat het om een drankverslaving gaat is dat bij Fimme niet het geval. Hij begon al heel jong - op veertienjarige leeftijd -  met canabis en dat beviel zo goed, dat hij al snel meer en andere middelen ging gebruiken. Het maakte hem eigenlijk niet zoveel wat hij gebruikte uit als hij maar in zijn 'roes' kon komen. Daar ging hij jaren mee door totdat hij besefte dat het zo niet langer meer kon en om hulp vroeg. Hij ging uiteindelijk naar een verslavingskliniek in Thailand - Fimme is dan 20! - Daar lukte het wonderwel om van de middelen af te blijven.


Maar daarna begint het pas echt. Mensen moeten wennen aan de nieuwe Fimme, die niet meer drinkt of gebruikt, de échte vrienden waarderen het maar er is ook nog een grote wereld buiten de vaste vriendenkring. De verleidingen liggen constant op de loer.
Fimme krijgt in verschillende vormen hulp die ervoor zorgen dat hij kan wennen aan de nieuwe wereld zonder drugs.
Ook is hij is zoekende om een draai te vinden zonder het vluchten in drugs. En dat is waar het boek in feite over gaat.


Hij geeft adviezen en tips. Laat zien dat je je niet achter anderen of moeilijke situaties moet verschuilen maar daadwerkelijk jouw probleem bij kop en kont moet aanpakken.
Inzicht krijgen in het waarom van het gebruik is bijna essentieel. Bij Fimme speelt het gedrag van vader Bram die op belangrijke momenten niet aanwezig was, en een moeder die aanvankelijk weinig begrip toonde, het gesprek niet aanging een belangrijke rol.
Ook benadrukt Fimme dat uitvinden wat jij nu werkelijk wilt en daar voor gaan belangrijk is.
Gelukkig heeft Timme dat ook gevonden.


Het boek is redelijk afstandelijk geschreven maar is wel to the point.
Na elk hoofdstuk is er ook een korte samenvatting zodat je ook snel kunt kijken wat de essentie van het hoofdstuk is.
Vader Bram schreef het nawoord, wat niet echt begripvol overkomt. Het komt eerder over als toch een beetje gekrenkt zijn in zijn trots. Maar vader en zoon spelen nu wel samen in een gelijknamig theaterprogramma, waarbij Bram het voorprogramma vormt.


Fimme schreef het boek voor mensen die net als hij verslaafd zijn (geweest) en hulp zoeken. Het is vooral een boek zonder opsmuk dat je begeleidt op de weg naar leven zonder verslavende middelen. Het taalgebruik had soms wel iets eenvoudiger gemogen, toch is het zeer te hopen dat verslaafde mensen dit boek gaan lezen, het zal ze op weg helpen.


ISBN 9789493272699 | Paperback met flappen | 151 pagina's | Uitgeverij Lucht | 26 januari 2024

© Dettie, 5 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER