Non-fictie

Wil en Netty Engels-Geurts

Van moestuin tot appelmoes
Kweken en verwerken van groente en fruit uit eigen tuin
Wil en Netty Engels-Geurts


Wie wil dat niet? Eigengekweekte kruiden, groente en fruit. Maar hoe begin je? Waar moet je op letten? Welke grond is geschikt voor welke groente? Hoe zaai of plant je alles? Wanneer kun je oogsten? Dat kun je in dit boek allemaal lezen.
Maar wat vooral in dit boek verteld wordt, is hoe je al die heerlijk verse ingrediënten kunt verwerken. Kun je ze invriezen, kun je ze op een andere manier bewaren, kun je ze wecken, of in het zuur leggen, kun je er jam of chutney van maken, etc?
In zeer prettige no-nonsense taal wordt dit allemaal duidelijk weergegeven. 


Als eerste wordt ons getoond waar je op moet letten als je een moestuin gaat aanleggen, hoe is de ligging? Is de grond mooi vlak, hoe is de bodemsamenstelling etc. Wat wil je in die tuin planten? Wil je veel fruit? Wil je veel groente? Hoeveel ruimte heb je daarvoor? Hoe maak je de grond klaar voor het zaaien? - Op foto's worden daarvoor verschillende spitmethodes getoond -. Welk tuingereedchap heb je nodig?
Opvolgend worden in korte duidelijke blokjes de zaai- en plantwijze gemeld van diverse producten.

Verder worden alle voorkomende handelingen uitgelegd zoals schoffelen, wieden etc en in het Tuin ABC kunnen we opzoeken wat een drietand is of wat een hechtrank of toppen of worteldoek is. Daar wordt in het kort uitgelegd wat met deze dingen bedoeld wordt.
In het Bewaar ABC lezen we welke bewaarmethodes er zijn en die blijken te variëren van chutney, relish, ketchup maken tot diepvriezen, drogen, inkuilen, sap en jam maken, tot wecken, zoetzuur maken of zouten. Ook hier wordt duidelijk uitgelegd wat het allemaal inhoudt.


En dan begint de aanleg van de moestuin en uiteindelijk de verwerking van alle heerlijkheden uit die tuin. Allerlei groente en fruit wordt voorts volgens een vaste indeling besproken.
Veelal begint het met het noemen van de verschillende soorten van een product, dan wordt vermeld op welke grondsoort ze het beste gedijen en wat je er aan kunt doen om de grond in optimale conditie voor dat product te krijgen. Dan wordt het telen besproken, de ene groente kun je bijvoorbeeld rechtstreeks in de volle grond zaaien of planten, de andere groente heeft meer baat bij telen in kweekbakjes en later uitplanten in de tuin. Ook welke verzorging per kruiden- groente- of fruitsoort vraagt, wordt vermeld én - belangrijk- wanneer je de boel het beste kunt oogsten.


Vervolgens volgt de bewaarmethode weergegeven. Dit kan variëren van te drogen hangen tot diverse methoden gebruiken voor één product, zoals bijvoorbeeld bij de tomaat waarbij recepten zijn weergegeven voor tomatenjam, tomatenrelish, tomatenketchup, kruidige tomatenpasta en gedroogde tomaten.
Bij basilicum staat aleen een recept voor pesto maar pruimen/mirabellen kun je invriezen, wecken, in cognac bewaren en/of pruimenjam en pruimenchutney van maken. Er wordt ook verteld hoe je  appel- en perenstroop kunt bereiden maar ook hoe je wortelen in kruidenzuur kunt maken en ook de zuurkool wordt niet vergeten.


Dit alles is kort en bondig beschreven zonder de overdreven toeters en bellen die de laatste tijd overal bij nodig lijken te zijn.
De kweek- en bewaarmethoden zijn per soort ingedeeld, zoals bonen, kool, uien en knoflook, kruiden, zacht fruit, bessen, fruit van fruitbomen etc. De recepten zijn ook helder en overzichtelijk. Het enige minpuntje voor mij persoonlijk is, dat bij het maken van groente in zuur geen hoeveelheden zijn aangegeven, alleen de ingrediënten en kruiden worden genoemd. Ik ben namelijk een aantallenfreak en wil graag weten hoeveel ik van een kruid moet gebruiken zodat het een smakelijk geheel wordt. Bij alle overige recepten worden gelukkig wel de aantallen weergegeven.


Het boek is praktisch, mooi verzorgd en heeft een prettige bladindeling. Bij elke groente- en fruitsoort staat een foto van het product en als het nodig is een toelichtende foto zodat je bijvoorbeeld de plantafstand of het eindproduct van een gerecht kunt zien. Erg prettig zijn ook de kleine uitgespaarde blanco ruimtes bij enkele producten die de mogelijkheid geven om notities te maken. Achterin het boek is daarvoor ook ruimte vrijgemaakt.
Kortom, een prettig, duidelijk boek voor elke kooktuinier. Het boek krijgt van mij een dikke acht.

Over de auteurs:
Netty Engels-Geurts  is met haar man Wil al jaren een van de experts van de klassieke Limburgse haute cuisine. Ze maken bijzondere kookboeken (zoals Leer Limburgs koken voor de beginnende koker) voor iedereen die van tradities en de Nederlandse keuken houdt.
Beluister ook het interview met Wil en Netty Engels-Geurts over dit boek.


ISBN 9789491561702 | Paperback met flappen | 198 pagina's | Uitgeverij Tic | 21 april 2016

© Dettie, 18 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER