Non-fictie

Hanneke Peeters

Rock your crystals
Selfcare met 50 kristallen
Hanneke Peeters


In mijn nieuwe woonplaats is een prachtige ruimte waar mineralen en fossielen verkocht worden. Het voelt alsof je een andere wereld betreedt. Toen ik daar een steen kocht kreeg ik er een mooi 'perkamenten' papier bij waarop de werking van de steen vermeld staat. Vanaf die dag ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de werking van stenen en heb heel bijzondere gesprekken gevoerd en bijzondere dingen meegemaakt met de mensen die in die ruimte werken of met de bezoekers. Toen ik dan ook dit boekje aangekondigd zag staan, wilde ik het graag hebben, omdat ik benieuwd was wat het me te vertellen had.


De schrijfster van dit boekje heeft vijftig stenen - kristallen -  uitgekozen. Ze vertelt ons: "De kristallen die ik in dit boek noem, heb ik allemaal zelf gezien en/of gebruikt. Ik heb ze gekozen omdat ze toegankelijke en betaalbaar zijn. [...] "
Ze heeft veel gelezen over kristallen en gebruikt deze kennis o.a. voor dit boek maar, meldt ze: "Als je met kristallen werkt, is het altijd belangrijk om af te gaan op je eigen intuïtie."


Als eerste vraagt ze ons een oefening te doen waardoor er een steen naar voren komt die op dat moment bij je past. Vervolgens zien we de vijftig stenen afgebeeld met daaronder in een paar steekwoorden een toelichting over de werking van de steen. Ze waarschuwt ons wel dat de steen geen snel werkend geneesmiddel is die in één klap alle problemen wegneemt. De stenen geven wel ondersteuning aan het herstelproces of gemoedstoestand die minder prettig aanvoelt. Je kunt daarnaast allerlei vormen van actie ondernemen die maken dat  je lichaam uiteindelijk in balans komt.


Vervolgens geeft de schrijfster aan hoe je kan werken met de stenen/kristallen om bijvoorbeeld beter te slapen, meer energie te krijgen, meer rust in je hoofd te vinden, meer zelfwaardering te voelen etc. Naast het noemen van de stenen en hun werking op onze geest of lichaam geeft ze ons ook oefeningen mee. Dit kan in de vorm van meditatie die samen met de stenen uitgevoerd wordt. Maar ook meldt ze dat een vast ritme of een vaste routine behulpzaam zijn in de zoektocht naar het beter in je lijf en hoofd te voelen. Of wat kleuren in je omgeving met je doen en hoe kleuren je kunnen helpen.
Voor mensen die onbekend zijn met de werking van chakra's geeft ze ook uitleg over wat ze zijn en welke steen invloed uitoefent op welke chakra. Ze vertelt ook welke stenen het best gebruikt kunnen worden door beginners en gevorderden omdat sommige stenen een zeer krachtige werking hebben, die beginners beter nog niet moeten gebruiken.


Dit bovenstaande is nog maar een beperkte weergave van de inhoud. Hanneke Peeters benoemt naast deze zaken nog veel meer dingen over de werking en gebruik van de stenen.


Het enige 'storende' aan het boekje vind ik de gebruikte taal, die dankzij de titel en ondertitel al op te merken is.
De schrijfster gebruikt namelijk regelmatig (gelukkig niet overheersend) Engelse woorden of uitdrukkingen, zoals: They had me at hello en bleken een perfecte tool. Kristallen vormen een friendly reminder. Gewoon om bold te doen. Ik ben niet perfect - not even close. Er komt een moment dat je een kristal niet meer nodig hebt, geef hem dan door aan iemand die hem wel kan gebruiken: pay the magic forward. Geen koffie na 14.00 uur [...] Too much adrenalin. Als ik meer dan één bakkie neem, krijg ik gegarandeerd een LOW na een aantal uren.
Ook de titels van de hoofdstukken zijn in het Engels zoals Rock your Mind, Rock your Mood etc. Natuurlijk is de gebruikte dubbele betekenis van het woord rock een leuke vondst en de Engelse woorden klinken modern en vlot maar het stoort me wel, in gewoon Nederlands is er ook wat moois van te maken.


Maar dit is het enige commentaar op dit verder erg prettige en vlot geschreven boekje met heldere uitleg en toelichtingen over de bijzondere werking van de door haar gebruikte stenen. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van bepaalde oefeningen of meditaties die samen met de stenen uitgevoerd kunnen worden en ga ze zeker proberen.
Kortom, een echte aanrader!


ISBN 9789021571331 | Hardcover | 176 pagina's | Kosmos uitgevers | mei 2019

© Dettie, 19 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER