Non-fictie

Rose Mary de Boer & Patricia Steur

70ers van nu
Portretten van opmerkelijke zeventigers
Rose Mary de Boer & Patricia Steur


Dit boek heeft een prachtig motto van Marjan Berk: 'Heerlijke interviews. Ik ben al veertien jaar zeventig. Het bevalt me uitstekend!'


In de persoonlijk getinte verhalen, waarin mensen zich vaak kwetsbaar opstellen, blikken mensen van boven de 70 jaar terug op hun leven, werk, relaties. Het zijn alledaagse beschouwingen van bekende Nederlanders die voor anderen herkenbaar zijn. Iedere lezer zal er het nodige van zichzelf in terugvinden wat betreft gevoelens, mooie en verdrietige levenservaringen, hoop en levenskracht. Enkele personen die mij troffen:


Willeke van Ammelrooy overwon kanker en heeft daarnaast veel meegemaakt in haar persoonlijk leven. 'Moeilijke tijden vormen je krachten' zegt zij.

Jan des Bouvrie zegt: 'Als kind zijnde was ik al verrukt van het leven'. Hij heeft geen angst om ouder te worden en is een echte levensgenieter.

Peter Faber wil graag actief blijven en zegt: 'Ik voel me nog een kind'.


Mensje van Keulen is kritischer geworden in het schrijven, doet dat naarmate ze ouder wordt minder gemakkelijk. Zij relativeert het leven steeds meer.


Rob de Nijs vindt zichzelf nu minder ambitieus en vertelt dat bidden voor het slapen gaan hem rust geeft. Geloof is voor hem een toevluchtsoord.


Herman van Veen zegt dat hij 'talent voor geluk' heeft. Hij noemt de dood 'één van de grootste valkuilen van het leven'.

 
Frans Weisz verzet zich tegen het woordje 'nog' dat oudere mensen vaak gebruiken. Hij wil niet op zijn leeftijd worden aangesproken: 'Het zijn altijd de anderen die je ouder maken'.


Van alle geïnterviewden zijn prachtige, paginagrote foto's opgenomen.


Een plezierig boek!


ISBN 9789089897176 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Terra | oktober 2016

© Evert van der Veen, 15 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER