Non-fictie

Ole Thorstensen

hspace="15"Dagboek van een timmerman
Ole Thorstensen


De tekst die op de achterkant van dit boek staat, begint als volgt:


Dagboek van een timmerman is een verhaal over een zolder. Niets meer en niets minder. Van het moment waarop de timmerman een telefoontje krijgt met de vraag of hij een zolder kan verbouwen, tot de uiteindelijke oplevering.


Ik zou het niet duidelijker kunnen omschrijven want dat is precies waar dit boek over gaat. De eenenvijftigjarige Noorse timmerman Ole Thorstensen is een timmerman met een aannemersbedrijfje. Hij houdt zich niet met grootschalige projecten maar met kleinere verbouwingen bezig. Ole plaatst bijvoorbeeld nieuwe kozijnen, vervangt deuren of plaatst een nieuwe badkamer. Soms doet hij al het werk zelf, andere keren huurt hij mensen in die bijvoorbeeld de elektriciteit voor kun rekening nemen. Ole moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Het is voor hem dan ook heel belangrijk dat zijn klanten tevreden zijn. Daarnaast is Ole een eerlijke vakman. Het goed uitvoeren van een opdracht schenkt hem veel voldoening.


In dit boek neemt Ole dus een zolderverbouwing voor zijn rekening. De bewoners van een appartementencomplex hebben de zolderverdieping van het pand gekocht en willen het graag aan hun bestaande woonruimte, een verdieping lager, toevoegen. Op de zolder moeten een woonkamer, een kinderslaapkamer en een badkamer gerealiseerd worden.


Denk nu niet dat Ole de opdracht simpelweg heeft gekregen waarna hij de zolder even heeft verbouwd. Ole werd door de huiseigenaren benaderd maar hij was niet de enige. Ook twee andere aannemers werden benaderd. Ole was tevreden, een kans van één op drie om de opdracht binnen te halen, was reëel. Hij stemde toe een offerte te maken. Daarna begon het grote rekenwerk. Ole wilde natuurlijk niet te duur zijn, en de opdracht mislopen, maar hij wilde ook niet zelf financieel in de knel komen te zitten. Hoe Ole uiteindelijk met een bepaald bedrag op de proppen is gekomen, verklap ik niet. Hij beschrijft dat zelf heel boeiend. Ik had nooit verwacht dat er zo veel bij het maken van een offerte voor een verbouwing komt kijken!


Tussen de vraag een offerte uit te brengen en de aanvang van de verbouwing zit behoorlijk wat tijd. Het maken van de offerte, het regelen van alle vergunningen, het inhuren van vaklui en het laten maken van bouwtekeningen nemen heel wat tijd en aandacht in beslag. Alles moet van tevoren goed uitgedacht worden, om onprettige verrassingen en onverwachte kosten achteraf te voorkomen. Ole zorgt ervoor dat alles duidelijk is en hij is eerlijk over kosten die door de huiseigenaren over het hoofd zijn gezien. Zo ontstaat er voor iedereen een duidelijk beeld van wat komen gaat. En dan, maanden later, kan de verbouwing eindelijk beginnen.


Een boek over een verbouwing, is dat wel leuk om te lezen? Ja, dat is het! Ik heb enorm genoten van de beschrijvingen van Ole. Hij houdt van zijn vak en is er trots op een goede timmerman te zijn. En terecht want zonder gedegen vaklieden zouden heel veel huizen inmiddels bouwvallen zijn. Het is heerlijk om te lezen hoe een donkere ruimte tot een lichte, comfortabele woonruimte wordt omgetoverd.


Voel jij je ook zo voldaan na het grondig opruimen of schoonmaken van jouw huis? Het lezen van dit boek levert dezelfde voldoening op. En dat zonder ploeteren en spierpijn! Voor iemand als ik, die erg van opruimen en geordendheid houdt, is het organisatietalent van Ole inspirerend. Ben jij een echte sloddervos? Ook dan zal dit boek jou een goed gevoel opleveren. Wanneer je leest over de bergen puin die worden afgevoerd, zal je merken dat het net is of je zelf bergen rommel hebt weggewerkt. De stress van alledag glijdt van je af. Ole beschrijft alles precies zoals het is, zonder poespas, en dat is erg rustgevend.


Ole verbaast zich regelmatig over onze wegwerpmaatschappij. Is een badkamerkast van een groot Zweeds warenhuis werkelijk zo veel goedkoper dan een handgemaakt badkamermeubel? Duurzaam is niet altijd duurder. Is het niet beter te kiezen voor producten die veel langer mooi blijven en ook veel langer meegaan? Ole weet duurzame oplossingen en goedkopere alternatieven uitstekend met elkaar te combineren. Ook betrekt Ole zijn opdrachtgevers, en hun jonge kinderen, op een leuke manier bij de verbouwing, zodat zij niet het gevoel hebben de regie uit handen te hebben gegeven.  Dagboek van een timmerman is een verademing. Een boek vol geordende drukte dat rust schenkt.


ISBN 9789048835904 | paperback | 222 pagina's | Lebowski | november 2016
Vertaald door Hanneke Wijte

© Annemarie, 27 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER