Non-fictie

Martina Slajerova

Het Keto-dieet
De snelle recepten
Martina Slajerova


Veel mensen willen wat kilo's kwijt om er slanker uit te zien, bovendien kun je makkelijker en goedkoper kleren kopen als je een kleinere maat hebt, je beweeg je je wat makkelijker als je al die extra kilo's niet mee hoeft te slepen én het is gezonder. Reden genoeg dus om wat aan het lichaamsgewicht te doen. Maar... is de veelgehoorde klacht. Het is zo moeilijk... mijn maag rammelt steeds, ik kijk zo uit naar de volgende maaltijd. Dat calorieën tellen is zo'n gedoe. En het allerergste... sommige mensen vallen gewoon niet af, hoe hard ze hun best ook doen!


Er zijn al vele soorten diëten verschenen. Om er een paar te noemen: Een aantal jaren geleden was het Sonja Bakker dieet de rage (drie gezonde hoofdmaaltijden per dag die caloriearm zijn en daarnaast eet je ook 3 tussendoortjes om je suikerspiegel op peil te houden). Ook de Weight Watchers doen het al jaren goed bij de mensen die willen afvallen (Bij Weight Watchers heeft elk voedingsmiddel een bepaalde hoeveelheid punten. Aan de hand van leeftijd, lengte, gewicht en geslacht wordt bepaald hoeveel punten per dag je mag gebruiken.)
Het Paleodieet is ook een grote favoriet bij velen. (Het Paleodieet of oerdieet is gebaseerd op wat de eerste mensen (jagers en verzamelaars) aten: wild, vis, fruit, planten, knollen, noten en kruiden.) en zo zijn er nog véél meer diëten waar mensen al of niet succes mee hebben.


De laatste tijd staat eveneens het koolhydraatarm- of ketodieet in de schijnwerpers. Maar dit dieet is anders dan de vele andere diëten waar vet bijna afgezworen wordt - en je een hongergevoel blijft houden - Maar wat houdt het ketodieet eigenlijk in?


"Het ketogeen dieet is een dieet waarbij je voornamelijk vetten eet, weinig eiwitten en nog minder koolhydraten. Het staat tegendraads op het klassieke dieet om overgewicht te bestrijden met veel koolhydraten en weinig vetten."


Ooit is het bedacht voor kinderen die epileptische aanvallen hadden en zoals dat wel vaker gaat, het bleek dat, hoe onverwacht ook, dat de kinderen dankzij dit dieet ook afvielen en zo kwam het dieet steeds meer in gebruik. Artsen gespecialiseerd in diabetes begonnen het koolhydraatarme eten ook aan te raden, want het dieet had spectaculaire resultaten wat betreft de bloedsuikerspiegel. Mensen konden zelfs stoppen met hun medicijnen of in ieder geval een stuk minder pillen slikken.


"Normaal gesproken worden de koolhydraten die je eet namelijk afgebroken tot glucose (suiker). De glucose komt in de bloedbaan terecht waarna het naar de lichaamscellen wordt vervoerd [...] Bij het ketogeen dieet krijg je bijna geen koolhydraten binnen. Dit heeft als gevolg dat er geen of heel weinig glucose in het lichaam is. Je lichaam heeft dit nodig maar kan niet voldoende energie uit de glucose halen voor de basisfuncties en andere activiteiten. Je lichaam gaat daarom over naar vetten in plaats van de glucose."


Het dieet klinkt voor de doorsneemens als ongezond, er is een hoop commentaar op, want koolhydraten zijn toch essentieel voor je lichaam? Jazeker, je moet ze ook wel nemen alleen in veel mindere mate dan normaal gedaan wordt. En al die eieren? Dat kan toch niet goed zijn? En die roomboter? Dat is toch wel erg vet...
Maar vooral wordt er gelijk geroepen. Ik wil mijn boterhammetje, pizza, of aardappeltje niet missen! Dat kan ik écht niet!


Het klopt deels wel wat ze zeggen want als je dit dieet gaat volgen dan staan suiker, brood, aardappelen, pasta en rijst niet meer op je boodschappenlijstje, ook diverse fruitsoorten die veel koolhydraten leveren mogen niet meer. Frisdranken etc. zijn dan ook niet meer te vinden in de koelkast.
Wel mag je bijvoorbeeld dagelijks een handje (geen zak vol) ongezouten noten! Dat is toch moddervet! roepen de calorietellers. Dat barst toch van de calorieën? Ja. Inderdaad er zitten veel calorieën in maar het is wel gezond en het vult enorm, het bekende hongergevoel zoals bij andere diëten is bij het ketodieet niet aanwezig.
Je mag wel mayonaise, je mag ook slagroom (zonder suiker) je mag donker chocola (80% cacao of hoger), volle yoghurt, koffie, thee, groente, wijn, alle soorten vis of vlees, kaas en nog veel meer. Je mag dus heel veel  dingen ook wél eten. Het dieet is wennen maar zeker geen straf, integendeel!


Zelf volg ik het dieet al een paar jaar en het bevalt me uitstekend. Ik heb diabetes 2 dankzij een bijwerking van medicijnen maar mijn bloedsuiker is momenteel prima, ik hoef geen bloedsuikerverlagende pillen meer te slikken én ik ben op een goed gewicht en heb meer energie. Het is soms alleen lastig om te bedenken wat je zal gaan eten - maar daar heeft iedereen last van -. Daarom is dit boek een welkome aanvulling op het dagelijkse eten, het brengt je weer op nieuwe ideeën.


De schrijfster heeft al eerder een boek uitgegeven waarin ze het bovenstaande vermeld, mét recepten. In dit boek staat opnieuw een korte uitleg en in totaal 100 koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en nagerechten.


Het fijne van dit boek is dat er uitstekende écht koolhydraatarme gerechten in staan met verrassende, maar geen dure, extreme of exotische, ingrediënten. Het zijn geen recepten met veel eieren of allerlei meelsoorten die toegestaan zijn zoals in veel andere kookboeken met koolhydraatarme recepten.  Natuurlijk komen deze ingrediënten wel een enkele keer voor maar voor het merendeel zijn het gewoon heerlijke recepten die ook nog eens vrij snel te bereiden zijn. Ik ben al verschillende recepten tegengekomen die ik zeker ga maken, ook als er bijvoorbeeld visite komt, want ze zijn heerlijk en eenvoudig. Er staat zelfs een pizza in, maar dan anders...


Ook prettig is dat er combinaties gemaakt worden met de sauzen en pesto's die je kunt maken zodat je die niet eenmalig hoeft te gebruiken. De schrijfster geeft bij deze recepten namelijk aan hoe lang je alles kunt bewaren.
Verder staat bij bij elk recept een foto van het gerecht, het aantal calorieën, koolhydraten, vezels, vetten etc. vermeld zodat je ziet wat je eet.


Kortom, een heel  fijn kookboek dat ik iedereen met liefde en plezier zal aanraden, ook aan de niet koolhydraatarme eters!

De citaten komen van de website van de schrijfster https://www.ketogeen.nl


ISBN 9789022334836 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij MBooks | januari 2018
Afmeting 23,4 x 19,2 cm

© Dettie, 8 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER