Non-fictie

Kitty de Wolf

Bakfeest!
Taarten & Zo
Kitty de Wolf


Kitty de Wolf werkt in een kadowinkel met bakartikelen en heeft dit boekje geschreven voor iedereen die van bakken een feest maakt... en bij ieder feest bakt!
Als je het boek doorkijkt dan weet je niet wat je ziet. De een na de andere schitterende taart staat je uitnodigend toe te lachen, het water loopt je in de mond. Gelukkig vertelt Kitty ook hoe en met welke ingrediënten deze taarten gemaakt worden.
Een goede voorbereiding is het halve werk en deze voorbereiding wordt dan ook met duidelijke foto's toegelicht. Kitty geeft een basisrecept voor een vetvrije, neutrale, lichte en luchtige basistaart waar je allerlei vullingen tussen kunt doen. Dit basisdeeg wordt ook wel biscuit- of kapseldeeg, ook wel Moskovisch deeg genoemd. Met gewone cakemix wordt de taart te zwaar, meldt zij. Daarnaast wordt ook een recept gegeven voor chocoladebiscuitdeeg en glutenvrij biscuitdeeg. Daarna volgt een recept voor de favoriete basisvulling van Kitty en die bestaat uit een laag slagroom en een laag banketbakkersroom. Je kunt ook kiezen voor bavaroise of botercrème waarvan je de smaak steeds zelf kunt bepalen door toevoeging van een vruchtensoort of toevoeging van cacao, citroen, oploskoffie, mokka enz. De resultaten van deze basisrecepten zien er al heerlijk uit maar het wordt daarna nog lekkerder en mooier.


Nadat je de basistaart gemaakt hebt, begint namelijk het bekleden en versieren en het is ongelooflijk wat je allemaal met bijvoorbeeld marsepein of roomfondant kunt doen. Dit bekleden van de taarten wordt vooraf gegaan voor een uitgebreide en duidelijke uitleg met stap-voor-stap foto's. Ook vermeldt Kitty hoe je marsepein en rolfondant zelf kunt kleuren en hoe je decoraties kunt maken die moeten uitharden, zoals strikken of letters. Daarna volgen allerlei vormen van versieringen, zoals bloemen op een taart die gemaakt zijn met uitsteekvormen, een mooie rand om een taart, een grote strik op een 'ingepakt-cadeautje-taart', een prachtige hoera-trommel mét stokjes, een zwartepieten-sinterklaastaart en een taart in hartvorm die versierd is met allemaal kleine hartjes.


En dan volgt het hoofdstuk boltaarten en vierkante taarten. Deze zijn ook al zo prachtig. Natuurlijk is daar de 'echte' voetbal met zwarte en witte vlakken. Maar o.a. ook een erg mooie vlindertaart (zie voorkant boek) een grappig varkenskopje en een vrolijk koeienhoofd.
Verder is er een heel leuke vierkante stapeltaart met een 'snelweg' waar autootjes op rijden.
Geweldig is ook een taart die gemaakt is van kleine bolle cakejes in de vorm van Rupsje Nooitgenoeg, dat is het rupsje uit het boek van Eric Carle. Natuurlijk is zo'n taart uitstekend geschikt voor een kinderfeestje... hoe meer kinderen er komen, hoe meer bolletjes en hoe langer de rups!


Bij veel taarten staan geen recepten omdat er van de basisrecepten uitgegaan wordt, wel staat goed uitgelegd hoe je de bekleding en versiering van de getoonde taart kunt maken. Maar bij Rupsje Nooitgenoeg bijv. staat wel waarmee je de cakejes eventueel, als je dat wilt, kunt vullen.
De vele foto's maken de uitleg bij de gemaakte taarten nog duidelijker. De getoonde taarten zijn niet al te moeilijk of ingewikkeld, ze zijn goed na te maken. Ook staan er nog extra tips bij elke taart en aan het eind van het boek staan nog heel veel algemene tips, o.a. over eventueel in kunnen vriezen van de taart, hoe kies je de kleuren, hoe snijd je het beste een taart aan en waarmee? enz. enz.
Al met al een feest van een boek, echt een aanrader voor de bakliefhebbers én de gasten!


ISBN 9789043913935 Paperback 80 pagina's | Tirion | april 2011
Afmeting 200x10x200 mm De zeer fraaie foto's zijn gemaakt door Joost de Wolf (broer van Kitty)

© Dettie, 16 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER