Non-fictie

Neil Shubin

Het heelal in ons
De gemeenschappelijke geschiedenis van stenen, planeten en mensen
Neil Shubin


In dit boek neemt Shubin ons mee op reis naar Groenland en ons eigen verre verleden als mens dat daar is ingesloten in een uitgestrekte vlakte van rotsen, sneeuw en ijs. Aan de hand van onderzoek naar fossielen en wat we daaruit kunnen leren over het ontstaan van het heelal laat Shubin zien hoezeer we als mens onderdeel zijn van dat heelal. Daarnaast laat hij zien hoe de talloze veranderingen in het heelal geleid hebben tot een perfecte balans op het kleinste niveau van ons lichaam, de genen. Hij schrijft: ‘De balans tussen de verschillende onderdelen wordt bepaald door de manier waarop de cellen onderling verbonden zijn, hoe ze communiceren en hoe ze omgaan met de moleculen die zich tussen hen bevinden.’
Shubins boek lezend, realiseer je je hoe bijzonder die balans is en hoe uitzonderlijk, maar voor ons toch vaak zo gewoon, ons ‘meercellig, harmonieus functionerend lichaam.’  Niet alleen intern in ons lichaam bestaat die balans schrijft Shubin, maar ook wij als levende wezens veranderen de aarde en vice versa en we dragen de sporen daarvan in ons mee, zoals de titel van het boek al doet vermoeden.
Niet alleen aan de hand van informatie uit fossiele vondsten, maar ook aan de hand van ontdekkingen van vele wetenschappers laat Shubin ons zien hoe deze wisselwerking in de praktijk werkt. Een duidelijk voorbeeld laat hij zien aan de hand van theorieën van Phillips, Cuvier en Newell over het concept van uitsterven. Deze wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het uitsterven van soorten niet alleen een realiteit is, maar zelfs een algemeen verschijnsel. Catastrofes hadden de aarde vormgegeven, een denkbeeld dat in hun tijd als volstrekt buitenissig werd beschouwd en zoals Shubin het zelf zegt ‘naar het gekkenhoekje van de wetenschappelijke wereld werd verbannen.’  Het nieuwe inzicht en de invloed van de planetoïdentheorie deed het denken over catastrofes enorm veranderen en toen kregen de wetenschappers Phillips, Cuvier en Newell alsnog (postuum) hun gelijk.


Tal van dit soort voorbeelden maken het boek van Shubin heel interessant om te lezen en daarvoor hoef je geen kennis te hebben van het heelal of de werking van onze genen. Het boek leert je juist op een heel toegankelijk manier hoe deze twee zaken met elkaar verbonden zijn. Ik heb nog heel wat dagen nadat ik het boek uitgelezen had nagedacht over hoe dit in elkaar zit en ben heel benieuwd wat er nog meer ontdekt zal worden op dit gebied. Misschien ook een reden om het andere boek van Shubin, De vis in ons, te lezen.


Over de auteur
Neil Shubin is hoogleraar biologie en directeur van het Field Museum van de University of Chicago. Hij was een van de drijvende krachten achter een nieuwe synthese van veldpaleontologie, ontwikkelingsgenetica, genomica en evolutie. Eerder schreef hij De vis in ons, over zijn ontdekking van Tiktaalik, de ‘visvoeter’-fossiel, die de grote ontbrekende schakel vormde tussen vissen en viervoetige amfibieën.


ISBN 9789046814536 | Paperback | 256 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2013
Oorspronkelijk titel: The Universe Within. Discovering the Common History of Rocks, Planets, and People Vertaling: Mark van Nieuwstadt

© Ria, 12 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER