Non-fictie

Hans Peeters

http://www.beleefdelente.nl

 

Beleef de Lente (met DVD)
Hans Peeters (samensteller)


Vogelbescherming Nederland startte de website Beleef de Lente in 2007 met als doel iedereen mee te laten genieten van de geheimen van de vogelwereld. Mensen kunnen vanaf die tijd live, via een webcam, meekijken in de nesten van verschillende vogels. En niet alleen de inwoners van Nederland kijken mee... Van Denemarken tot de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika tot Nieuw-Zeeland worden de verrichtingen van de in Nederland broedende vogels gevolgd.


'Het leuke van Beleef de Lente is dat elke drempel ontbreekt. Je hoeft geen vogeldeskundige te zijn, geen scherpe ogen te hebben of een dure verrekijker of telescoop aan te schaffen. Via Beleef de Lente kan iedereen op een heel relaxte manier vogels kijken.
' meldt coördinator Joost Hartog


In dit boek maken we kennis met de mensen achter deze website en dat zijn niet alleen de techneuten die er voor zorgen dat mensen de webcams kunnen bekijken.
Je ziet bijvoorbeeld het echtpaar uit het Gelderse Noordeinde dat in de stal bij hun woning 30 paren boerenzwaluwen heeft broeden. In een van die nesten is in 2010 een webcam geplaatst. Dankzij hen kan iedereen meegenieten met de belevenissen van het zwaluwenpaartje. Van de eerste dag dat de vogels het nest beginnen te herstellen tot de dag dat de jonkies uitvliegen.
Je ziet foto's van de stal met alle nesten, een prachtige rij zwaluwen op een kabel en natuurlijk een foto van het webcamnest met de webcam. Het lijkt allemaal zo eenvoudig maar er komt veel meer bij kijken. Het echtpaar houdt namelijk ook een dagboek bij over de gebeurtenissen in het webcamnest en bewerkt deze voor de Beleef de Lente-site. Eveneens werden van de hoogtepunten van het broedseizoen 52 clips gemaakt. Het is dus enorm veel maar zeer dankbaar werk.


Van elke vogelsoort die via de webcams te zien zijn, is een apart hoofdstuk in het boek gemaakt. Je ziet de mensen waar de webcams geplaatst zijn in schuur of achtertuin.  Maar ook foto's van het plaatsen van een camera in een kluit van een omgevallen boom waar hopelijk een ijsvogelpaartje gaat broeden. Ook het plaatsen van een webcam bij een nest van oehoe's is heel bijzonder. Het nest bevindt zich in een groeve in Limburg op ca 25 meter hoogte. De webcamopstelling is al vóór de winter geplaatst om elke kans op verstoring van het paren en broeden te vermijden. Via een straalverbinding gaan de beelden naar een 400 meter verderop gelegen boerderij. Vanaf daar gaan de beelden via de computer het web op. Ook hier staan hoogtepunten uit het dagboek 2010 bij vermeldt en er staan prachtige foto's bij van de jonge oehoe's. Via een 'clubhuis' werd er ook druk gediscussieerd over de vogels en hun voedsel. Ook een korte gedeelte van zo'n discussie  staat in dit boek.


Ook de webbeheerders komen kort voor het voetlicht...
'Het was een sprong in het diepe. We wisten absoluut niet waar we aan begonnen en zeker niet waar het zou eindigen,' blikken Pien Eekhout en José van Doorn terug. Zij zijn de webbeheerders van Beleef de Lente en in dienst van Vogelbescherming Nederland. Met Beleef de Lente kwamen ze in een voor hen volstrekt vreemde wereld terecht. Werken met webcams, streaming, clips maken, weblogs en fora managen: het was allemaal nieuw voor hen. Het eerste jaar deden ze grotendeels alles zelf en werd er ook 's avonds en in de weekend doorgewerkt. Tegenwoordig draait het project als een goed geoliede machine. 'Oh wat zijn we blij met alle vrijwillige webloghouders, clipmakers en moderators' aldus Pien en José.
Waarop wij als kijker en lezer kunnen zeggen dat wij blij zijn met initiatieven en mensen zoals bovengenoemd. Al een paar jaar kunnen we genieten van de mooie webcambeelden en nu zelfs van een schitterend boek mét DVD waarop een groot aantal van de mooiste, spannendste en meest ontroerende beelden die de webcams van Vogelbescherming de afgelopen jaren hebben vastgelegd. Bovendien geeft deze DVD een unieke blik achter de schermen. Veel mensenwerk, maar de hoofdpersonen zijn toch de vogels.
Het is te hopen dat dit mooie werk nog jaren door kan blijven gaan!
Prachtig boek, prachtige foto's, prachtige film, prachtig werk!


ISBN 9789052108308 Paperback 144 pagina's met DVD | Tirion Uitgevers | maart 2011
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland

© Dettie, 5 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Beleef de Lente
Hans Peeters


Sinds 2007 kun je vanaf 1 maart tot en met eind juni het nestelen, broeden en grootbrengen van verschillende soorten vogels volgen via de webcam op http://www.beleefdelente.nl. Bij een lustrum hoort een feestje en daarom heeft Vogelbescherming Nederland het boek Beleef de Lente uitgegeven t.g.v. het 5-jarig bestaan van het webcamproject Beleef de Lente. Joost Hartog, coördinator: Vogelbescherming hoopt met het project het draagvlak te vergroten voor haar werkzaamheden, namelijk een betere bescherming van vogels en hun leefgebieden. Een prachtig project waaraan wordt meegewerkt door honderden vrijwilligers, waaronder terreinbeheerders, technici, onderzoekers, vogeltellers en huiseigenaren die toestemming hebben verleend om in nestkasten op hun terrein webcams op te hangen.


Het boek is voorzien van commentaren, citaten uit fora en weblogfragmenten. 09 april: tussen de paringen door wendt het mannetje zich steevast van het vrouwtje af. Hij richt zijn kop op en schudt maar 'nee', terwijl hij waarschijnlijk 'ja' bedoelt! (boomklever).
Ook aan het woord komen de gastgezinnen waar de vogels thuishoren. Gepassioneerd vertellen ze over 'hun' vogels en wat ze doen om het hen naar de zin te maken zodat ze op hun terrein zullen gaan broeden.
Het boek is zeer overzichtelijk opgezet: elke vogelsoort heeft zijn eigen hoofdstuk. In totaal worden er 8 soorten gevolgd, waaronder lepelaars, koolmezen, ooievaars en de indrukwekkende oehoe's.


Het webcamproject telt jaarlijks vele honderdduizenden kijkers uit binnen- en buitenland, die soms dagen- en nachtenlang kijken naar de vogels. Sommigen komen naar de site specifiek voor één soort vogel, anderen kijken elke ochtend, middag en avond eventjes langs alle nesten. Is er nog wat gebeurd? Zijn er al eitjes uitgekomen? Hoeveel jongen zijn er? Maar het is niet alleen leuk, er wordt ook veel onderzoek gedaan. De jongen worden waar mogelijk geringd en er wordt gekeken hoevaak er gevoerd wordt, wat er door de ouders aan prooi binnengebracht wordt en de achtergelaten prooiresten worden nageplozen om te kijken hoeveel er gegeten wordt. Ook de trieste zaken worden niet gemeden, wanneer bijvoorbeeld moeder slechtvalk door een indringster wordt verjaagd of wanneer door te weinig voedselaanbod de jongen het niet allemaal overleven. Eén ding staat bij het project voorop: er wordt niet in de natuur ingegrepen, anders dan dat er webcams zijn geplaatst.


Een prachtig project dat iedereen, ook als je niet in staat bent de natuur in te gaan, de gelegenheid biedt om mee te leven met het spectaculaire broedseizoen. Het boek is een prachtig document geworden met naast alle informatie heel veel mooie foto's en een DVD met prachtige beelden. Een feest om naar te kijken, ook wanneer de camera's uit zijn en we moeten wachten op 1 maart van het volgende jaar. Kijken!


ISBN 9789052108308 Paperback 144 pagina's met DVD | Tirion Uitgevers | maart 2011
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland

© Joanazinha, 7 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER