1001 Schilderijen die je gezien moet hebben!
Stephen Farthing (red)
Flaptekst:
Deze onmisbare, beeldende en verrassende gids geeft een vlijmscherpe dwarsdoorsnede van de geschiedenis van de schilderkunst. Dit overzicht begint bij de muurschilderingen van de oude Egyptenaren en eindigt bij de nieuwste hedendaagse doeken, waardoor het niet alleen veelomvattend maar ook een bron van schoonheid is. Hier staan 1001 van de boeiendste, fascinerendste, belangrijkste, verrassendste, meest controversiële en meest gedenkwaardige kunstwerken aller tijden afgebeeld. Meer dan vierhonderd van de afgebeelde werken zijn in de twintigste en eenentwintigste eeuw vervaardigd; sommige werken zijn net ontdekt in moderne galerieën. De onderhoudende teksten zijn geschreven door een internationaal team van kunstenaars, conservators, kunstcritici en verzamelaars, en geven informatie over de schilderijen en hun schilders.
In chronologische volgorde, ingedeeld in tijdvakken worden beroemde en belangrijke kunstwerken gepresenteerd. De 20e eeuw is goed vertegenwoordigd en zelfs aan de 21e eeuw is al aandacht besteed in deze heruitgave uit 2017. - De vorige editie dateert uit 2009. - Het zijn voor het overgrote deel schilderijen maar er komen ook enkele fresco's en iconen in het overzicht voor. Bij alle werken is er een korte toelichting zodat de lezer het schilderij leert begrijpen en in zijn historische context kan plaatsen.
Zomaar een aantal opvallende en/of bekende schilderijen:
Voor 1400:
- Icoon met aartsengel Gabriel van anonieme kunstenaar, in museum van St. Petersburg, pag 39
- Crucifix van Cimabue in Sante Croce basiliek, Florence, pag 43
- Fresco's met taferelen uit het evangelie in Scrovegnikapel, Padua, pag 47 - 50
1400 - 1500:
- Icoon met Drie-eenheid (3 engelen op bezoek bij Abraham en Sara) van Andrei Roebljev, in museum in Moskou, pag 66
- Altaar Het Lam Gods van Jan van Eyck in kathedraal van Gent, pag 75
- Aankondiging van Christus' geboorte, van Fra Angelico, in museum in Cortona, Italie, pag 77
1500 - 1600:
- De geboorte van Venus, van Sandro Botticelli, Uffici museum in Florence, pag 119
- Mona Lisa van Leonardo da Vinci, Louvre in Parijs, pag 135
1600 - 1700:
- De Nachtwacht van Rembrandt, Rijksmuseum Amsterdam, pag 251
- Het meisje met de parel van Johannes Vermeer, Mauritshuis in Den Haag, pag 273
1800 - 1900:
- Het angelus (r.k. gebed) van Jean-Francois Millet, museum in Parijs, pag 438
- Het meest opvallende schilderij van dit boek is - met afstand! - De oorsprong van de wereld van Gustave Courbet dat zich in een museum in Parijs bevindt, pag 456. Hoewel de titel het niet doet vermoeden is dit een naakt waarbij het weelderige schaamhaar van een vrouw pontificaal zichtbaar is. Dit ligt momenteel gevoelig...
- Zonsopgang is een prachtig impressionistisch schilderij van Claude Monet, museum Parijs, pag 472. Van deze schilder zijn nog enkele werken opgenomen.
- De Zonnebloemen van Vincent van Gogh, National Gallery in Londen, zijn jammer genoeg nogal klein afgebeeld, pag 520. Van hem is ook De slaapkamer in Arles en Korenveld met kraaien opgenomen. Niet de beroemde bomen met hun bloesem.
- De schreeuw van Edvard Munch, museum in Oslo, is ook erg klein afgebeeld.
1900 - 2000:
- De kus van Gustav Klimt, museum in Wenen, pag 589.
- Guernica van Pablo Picasso was een politiek protest tegen de nazi's die dit Baskische plaatsje bombardeerden, pag 702
- Piet Mondriaan is vertegenwoordigd met een Compositie met rood, geel en blauw, pag 714
- Kind van met vogels van Karel Appel, museum New York, pag 745
- Compositie met figuren van Corneille die behoorde tot de zgn. Cobra-groep, pag 757
- Marc Chagall is vertegenwoordigd met Oorlog (en niet de bekende rabbi), pag 818
Gezien de inhoud van dit boek zou ik de uitgever adviseren om de volgende uitgave op groot formaat uit te brengen zodat de werken royaler kunnen worden gepresenteerd. De uitstraling van het boek zal daardoor sterk toenemen.
Dit boek biedt een prachtig overzicht van wat kunstenaars door de eeuwen hebben voortgebracht. Natuurlijk is elke keuze subjectief maar over het meeste dat in dit boek is opgenomen, is men het eens: dit behoort tot ons kunstzinnig erfgoed.
Stephen Farthing is schilder en docent aan de University of Arts in Londen. In 1990 werd hij docent aan de Ruskin School of Drawing, die is aangesloten bij de Universiteit van Oxford, en docent aan de St. Edmund Hall te Oxford. In 1998 werd hij aangenomen als lid van de Londense Academy of Arts en in 2000 aangesteld tot directeur van de New York Academy of Art in Manhattan. Hij kreeg zijn opleiding aan de St. Martin’s School of Art in Londen en behaalde zijn master in de schilderkunst aan het Royal College of Art in Londen. Sinds 1977 geeft hij schilderles. Zijn schilderijen worden tentoongesteld in vele landen, waaronder Groot-Brittannië, Japan en Zuid-Amerika.
ISBN 9789089988041 | Hardcover | 960 pagina's | Uitgeverij Librero | 2017
Afmeting 17 x 21,5 cm | De vorige editie dateert uit 2009. Over de periode 2009 t/m 2015 zijn nu twaalf nieuwe schilderijen toegevoegd.
© Evert van der Veen, 24 februari 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER