Non-fictie

Femke Halsema

Macht en verbeelding
Femke Halsema


Dit boekje is geschreven voordat de auteur burgemeester van Amsterdam werd en is een bijdrage aan de ‘maand van de filosofie’.


Halsema spreekt haar ‘romantisch verlangen naar de jaren zestig’ uit op pag. 12 en dat blijkt daarna nog herhaaldelijk. Haar eindwerkstuk geschiedenis had de Provo beweging als thema. Ze geeft een mooie typering van de jaren zestig en zeventig die ze scherp typeert als: ‘Onder de studenten in mijn omgeving en onder activisten in het algemeen is er een wedren gaande in ideologisch puritanisme, die wordt gewonnen door degene die in de felste bewoordingen en met het meest compromisloze gedrag zijn afkeer van de burgerlijke samenleving demonstreert’, pag. 13.


Ze pleit voor een herwaardering van deze tijd waarin mensen meer en hogere idealen koesterden en een progressieve levensinstelling hadden. Dat ziet zij als ‘een geestesgesteldheid, een onophoudelijk en hoopvol streven naar een rechtvaardiger, eerlijker en opener samenleving, in het besef dat deze zich nooit volledig zal verwerkelijken, pag. 15.


Halsema heeft er moeite mee dat links door mensen als Baudet en Buma wordt weggezet en dat het geen links stemmende en denkende mensen beweegt als irrealistisch wordt beschouwd. Zij vindt dat links meer oog heeft voor de verbeelding, het visioen; politiek heeft dit nodig en het ontbreekt momenteel vaak.
Ze geeft een mooie schets van politieke ontwikkelingen gedurende de afgelopen tijd en vindt het jammer dat links aan invloed heeft verloren. Het gebrek aan perspectief brengt mensen bij elkaar en dat ontbreekt nogal eens in de huidige tijd. Linkse partijen dienen zich volgens Halsema bewuster te zijn van hun verleden en een weg naar de toekomst te wijzen die mensen hoop biedt. De slotzin is een appèl: ‘Alleen met samenwerking kan een keerpunt worden bereikt’, pag. 62.


Een klein maar rijk boekje.


ISBN 9789047710479 | Paperback | 71 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | april 2018

© Evert van der Veen, 10 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER