Non-fictie

Donal Skehan

http://www.donalskehan.com

 

Vers!
Makkelijke recepten waar je energie van krijgt
Donal Skehan


Ik vind het heerlijk om kookboeken te lezen. Als ik het moeilijk vind om te bedenken wat ik wil eten of het gevoel heb dat ik steeds hetzelfde op tafel zet, dan pak ik een stapel kookboeken en blader ze door. Ik doe dat zelfs als ik me lekker wil ontspannen, omdat recepten lezen en kijken naar de foto's van het eindresultaat je doen denken aan het bereiden van de gerechten en wat natuurlijk het lekkerste is, het opeten ervan.


Dat bekijken en lezen heb ik uiteraard ook met dit prachtig vormgegeven kookboek gedaan van Donal Skehan (prachtige Ierse naam trouwens!). In de NRC staat elke dag een recept onder het kopje Thuiskok en daarin las ik het recept Eieren met harissa van Skehan. Mijn eerste kennismaking met hem, maar ik begrijp dat dit al zijn zesde kookboek is.


Aangezien wij een toompje kippen hebben, is het handig om recepten met eieren te verzamelen, dus ik bewaarde het recept en heb het meteen diezelfde week gemaakt. Het was heerlijk! Eenvoudig te bereiden en te eten met brood, Skehan zelf adviseert bij dit gerecht geroosterde sneden superzadenbrood te eten, dat overigens ook te vinden is in zijn kookboek. Ik was door dit eirecept nieuwsgierig geworden naar meerdere recepten van Skehan en ben zeer aangenaam verrast door het boek. Ten eerste ziet het er prachtig uit. Heel mooi en modern vormgegeven en wat ik ook heel belangrijk vind in een kookboek zijn veel foto's. Bijna van elk gerecht is een foto afgebeeld en dat nodigt toch altijd meer uit om het gerecht te maken.


Het boek is onderverdeeld, zoals 'de eetdag' is ingedeeld. Het begint met wat Skehan De beste maaltijd van de dag noemt, het ontbijt. Hierin vind je supersappen, als appelsap met wortel en gember of de Green Goblin Super Juice, gemaakt van handappels, jonge spinazie,handje boerenkool, kokkommer, limoen met schil en ijsblokjes. Maar ook sapmuffins en recepten als granola, hueva rancheros, een post workout omelet en smoothies met boerenkool of mango.


Het volgende hoofdstuk heet Eten onderweg. Skehan noemt dit zelf zijn SOS-hoofdstuk. Veel etenswaren die onderweg te krijgen zijn, kunnen niet worden voorzien van het predicaat gezonde voedselkeuze. '"Je bent totaal overgeleverd aan wat een willekeurig wegrestaurant of benzinepomp in de aanbieding heeft."


De gerechten in Eten onderweg passen in een lunchtrommel of thermosfles.
Skehan schotelt ons vier goed gevulde soepen voor, vier gladde, romige soepen. - Veel gerechten kunnen een avond van tevoren worden klaargemaakt. -
Naast de soepen vinden we salades, zoals een regenboogbietjessalade of een crunchy noedelsalade met tahin en Vietnamese loempia's of wraps gevuld met gegrilde halloumi. De kok geeft ook tips bij zijn gerechten, zoals bij het lunchgerecht kip pripiri met een salade van groene groente het advies de avocado op het laatst pas aan te snijden. Bijzonder is de kerriekipsalade, waarbij de gebakken kipfilet in stukjes en in lagen samen met wortel, bleekselderij, lente-uitjes, saladegroente en geroosterde amandelen overgoten met een dressing meegenomen wordt in een pot. Deze salade kan dus uit de pot gegeten worden of op een bord worden geschud.


Naast het hoofdstuk Supersnelle suppers, waaruit het door mij bereide gerecht Eieren met harissa komt is er het hoofdstuk Tijd voor een relaxed diner. Een hoofdstuk met een heleboel avondmaaltijden met veel groenten en geserveerd op één schaal of bord. Het gerecht pompoensalade met srirachayogurt is een lust voor het oog. De sriracha is een Thaise chilisaus en in het recept is al te lezen dat die zeer pikant is. Aantrekkelijk zijn ook de filotaart met pompoen, spinazie en kikkererwten of de pompoentajine met quinoa.


Het een-na-laatste hoofdstuk gaat over de afsluiters van de maaltijd en draagt de titel Toetjes en ander lekkers, waarbij de eerste felgekleurde foto die is van geurige rabarber uit de oven met pistache. In dit hoofdstuk ook veel gerechten met gezonde ingrediënten of rekening houdend met mensen die een overgevoeligheid of allergie hebben, zoals een feestelijke glutenvrije chocoladetaart of lactosevrije bananencupcakes met chocolate chips en meringue.


Het laatste hoofdstuk is gewijd aan voorraadkastkoken. Altijd handig, zo meent Skehan, om specerijenmengsels met spannende smaken op voorraad te hebben, bijvoorbeeld uit het Midden-Oosten zoals za'atar of dukkah. Skehan legt uit hoe we die mengsels maken of knapperige, kruidige kikkererwten uit de oven voor in salades.


Heerlijke en gezonde gerechten in dit kookboek van Skehan, dat ik zeker vaak uit de kast zal pakken. Zeker nu na de feestdagen, omdat de Ierse kok veel heerlijke producten gebruikt voor lichte maaltijden.


Over de auteur 
Donal Skehan is een Ierse kookboekschrijver, foodfotograaf, tv-presentator en YouTube-ster. VERS! is zijn zesde kookboek. Zijn werk wordt in vele landen uitgegeven, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Zweden en Amerika.


ISBN 9789046821299 | Gebonden | 224 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2 november 2016
Vertaler: Jacques Meerman

© Ria, 13 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER