Non-fictie

Bart Ongering

altMeester Bart
Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al
Bart Ongering

Met veel plezier doe ik vrijwilligerswerk op een basisschool. Werken met kinderen is ontzettend leuk om te doen. Kinderen zijn open en eerlijk en kunnen heel grappig uit de hoek komen zonder dat ze dat beseffen. Een zesjarige zag eens mijn tatoeage en verzuchtte:

“Ik wil ook graag een tattoo maar het mag niet van mijn moeder."

Vaak neem ik me voor om alle grappige uitspraken meteen op te schrijven maar het komt er steeds niet van. Bart Ongering heeft dat echter wél gedaan. Hij werkt als leraar Engels op een middelbare school in de Bijlmer. In het voorwoord legt hij uit hoezeer hij geniet van de wonderlijke uitspraken van zijn leerlingen. Hij bewondert kinderen om hun geheel eigen gevoel voor logica en hun ongedwongenheid. Hij vindt dat iets om te koesteren. De bijzondere uitspraken die hij noteerde vonden gretig aftrek bij familie en vrienden en uiteindelijk begon Bart Ongering een blog. Het blog onder de naam Meester Bart werd een groot succes en resulteerde in het leuke boekje dat ik nu voor me heb.

Elke bladzijde bevat één uitspraak. Onder elke uitspraak staat slechts de beginletter van de naam van de desbetreffende leerling en de leeftijd. In het uitgebreide voorwoord vertelt Meester Bart dat zijn leerlingen inmiddels weten dat hun uitspraken genoteerd worden en dat zij er enthousiast op reageren. De uitspraken zijn grappig, vertederend en ontroerend.

“Meester, denkt u dat de wereld nog goed draait?”
– G, 17 jaar –

“Ik ben de leukste uit huis.”
– D, 15 jaar –

“Soms ben ik een kind om van te haten, maar meestal kun je van me houden.” 
- L, 13 jaar –

“Meester, kunt u mij helpen. Mijn hoofd is verdwaald.”
– T, 15 jaar –

“Meester, wist u dat u een tattoo heeft?”
– D, 15 jaar –

“Meester, op school bent u eigenlijk mijn vader.”
– O, 15 jaar –

“Een goede docent is naast meester of juf, ook gewoon een mens.”
– D, 14 jaar –

Dit boekje is leuk om zelf te lezen maar het is ook een perfect cadeauboekje. Het is een boekje dat je in huis kunt laten slingeren zodat iedereen die het tegenkomt er even in kan kijken. Meester Bart is een leraar in hart en nieren en de liefde voor zijn vak én voor zijn leerlingen spat van de bladzijden van dit boekje af.

ISBN 9789048817832 | paperback |144 pagina's| Lebowski | april 2013

© Annemarie, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER