Non-fictie

Steven van der Hoeven

altJe ogen verraden je
Steven van der Hoeven

Voetbal is alles voor de twaalfjarige Steven van der Hoeven. Zijn lust en zijn leven. Hij steekt er al zijn vrije tijd in, gaat elk jaar mee op kamp en kijkt op tegen de leiders. Het christelijke gezin waar Steven deel van uit maakt  is groot en hecht. Van de acht kinderen die het gezin telt is hij de op één na jongste. Het is altijd druk en vol in huis. Het is een gezellige drukte maar soms is een beetje rust ook wel fijn. 

Die rust vindt Steven bij Ries. Ries is een volwassen man en zeer actief bij de voetbalvereniging. Een vriend van de familie. Hij neemt Steven en ook zijn broer Daan geregeld mee naar leuke voetbalactiviteiten. Of naar het zwembad. De jongens genieten van deze uitstapjes. Op visite gaan bij Ries vindt Steven ook leuk. Steven hangt dan op de bank,  kijkt naar stoere films en eet chips en snacks. Dat mag thuis niet. Het is dus niet zo vreemd dat Steven steeds vaker een bezoekje aan Ries brengt.

Op een dag heeft Ries per ongeluk een verkeerde band in de videorecorder gedaan. Snel haalt Ries de videoband weer uit de recorder maar de interesse van Steven is gewekt. Hij zag een glimp van een seksfilm. Steven is op een leeftijd dat hij geïnteresseerd raakt in meisjes. Zijn seksualiteit ontluikt. Van Ries mag hij naar de film kijken. En dan begint het langzaam mis te gaan. Heel erg mis. Maar wanneer Steven zich dat beseft zit hij er al middenin. Er is geen ontkomen meer aan.

Steven is in handen gevallen van een pedoseksueel. De exclusieve aandacht en het “per ongeluk” opzetten van de seksfilm behoren tot de werkwijze van pedoseksuelen. Het heet grooming. Het vertrouwen en de loyaliteit van het kind worden gewonnen waarna langzaam maar zeker de grenzen worden verlegd. Alles met doel zich uiteindelijk aan het kind te kunnen vergrijpen. Het kind is dan inmiddels zo bewerkt dat hij of zij dit gebeuren geheim zal houden.

Dit verhaal is waargebeurd. Steven van der Hoeven beschrijft in romanvorm zijn eigen tijd in handen van een pedoseksueel. Heel openhartig en in duidelijke taal beschrijft hij hoe het allemaal is gegaan. Het is een gruwelijk verhaal. Heel aangrijpend en schokkend. Ik heb diep respect voor Steven dat hij dit op heeft kunnen en willen schrijven.

Is het nodig om zo’n naar verhaal te lezen? En moet dat in detail? Ja! Het is van groot belang om de werkwijze van een pedoseksueel te herkennen. Evenals het herkennen van signalen bij slachtoffers. Iemand die misbruikt is draagt de gevolgen levenslang met zich mee en kan bovendien rekenen op veel onbegrip. Stevens verhaal is niet uniek. De gruwelijkheden die hij beschrijft zijn voor velen werkelijkheid (geweest). Dat maakt het zo belangrijk dit boek te lezen. Om de slachtoffers te leren begrijpen en misschien zelfs leed te voorkomen.


ISBN  9789046811504| Paperback | 255 pagina's| Nieuw Amsterdam | oktober 2011
© Annemarie, 23 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER