Non-fictie

Pascale Naessens

https://www.purepascale.com/nl

 

Ketokuur
Een nieuw leven in 14 dagen
In samenwerking met:
Dr. William Cortvriendt
Prof. dr.Hanno Pijl
Pascale Naessens


Pascale Naessens heeft al meerdere kookboeken geschreven en ook daarin plaatste ze ketorecepten.
Maar wat houdt een ketokuur in? In feite komt het erop neer dat je weinig koolhydraten gebruikt. Te weten tussen de 25-50 koolhydraten.
Koolhydraten zitten voornamelijk in brood, pasta's, pizza's, rijst en aardappelen. Dus deze producten worden veelal van de voedingslijst geschrapt. (Hoewel er tegenwoordig ook erg lekker koolhydraatarm brood te koop is). Ook de verhouding vetten, eiwitten en koolhydraten is belangrijk. Maar de nadruk ligt vooral op het minderen van koolhydraten.


Vooral mensen met diabetes 2 en mensen met epilepsie blijken baat te hebben bij deze vorm van eten. Bij diabetes blijft de bloedsuiker veel stabieler, zonder rare pieken en dalen. Het gevolg is dat mensen dan veel minder moe worden en zich veel energieker voelen.
Vaak kunnen mensen die de ketokuur volgen of koolhydraatarm eten, stoppen met spuiten of hoeven hun medicijnen niet meer in te nemen.


Bovendien val je er enorm van af van minderen met koolhydraten, en dat zonder honger te hebben want in tegenstelling tot een caloriearm dieet mag je bij koolhydraatarm eten wél (goede) vetten gebruiken, dat wordt zelfs aanbevolen. De vetten komen van olijfolie, volle yoghurt en roomboter, noten, vette vis etc. Je raakt dus snel verzadigd.
Suiker wordt niet meer gebruikt. Maar ook veel fruitsoorten en bepaalde groenten worden bij een ketokuur niet aangeraden. Bij koolhydraatarm eten mag meer groente en fruit gegeten worden, tot op welke hoogte je meer koolhydraten kunt eten bepaalt je lijf zelf. Kom je aan of gaat de bloedsuiker weer omhoog dan kun je weer een stapje terug doen om de juiste balans te vinden.


Ook Dr. William Cortvriend en Prof. dr. Hanno Pijl (endocrinoloog bij het Leids UMC) vertellen waarom zij voorstander zijn van deze vorm van eten. Er zijn ook veelbelovende resultaten te zien bij mensen met kanker, maar dat is nog in het onderzoekstadium meldt dr. Cortvriend en hij legt ons uit hoe dat kan.


Pascale Naessens legt uit hoe de Ketokuur werkt en wat het met je lijf doet. Ze benadrukt dat je de strenge ketokuur (onder de 30 koolhydraten) niet al te lang moet doen. En vervolgens levert ze recepten die je veertien dagen lang kunt maken. De recepten bestaan uit 14 ontbijt-, 14 lunch- en 14 dinerrecepten. Menig recept doet je watertanden...
Achterin het boek staan nog enkele extra recepten. Onder elk recept staat de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten. In het boek staan verder erg mooie foto's van de gerechten en de recepten zijn heel duidelijk beschreven.
Ook dit boek zal, net als Ketokuur 2, veelvuldig gebruikt gaan worden.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401469517 | Hardcover met index en referentielijst | 225 pagina's | Lannoo | mei 2020
Afmeting 25 x 19,5 cm

© Dettie, 21 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ketokuur 2
Dr. William Cortvriendt
Prof. dr. Hanno Pijl

Pascale Naessens


Na het succes van het boek Ketokuur 1 is er nu Ketokuur 2 waarin Pascale Naessens dieper ingaat op vragen waar mensen mee zitten wanneer ze eenmaal ketogeen zijn gaan eten.
Dr. William Cortvriend is arts en vertelt over de misvatting over cholesterol als mensen ketogeen eten.
Prof. dr. Hanno Pijl ligt het intermittend vasten en time-restricted eating toe. Beide komen neer op een vorm van periodiek vasten, bijvoorbeeld; per etmaal eet je al je voeding binnen een bepaalde tijdsduur en daarbuiten eet je niets. Of je eet één dag niets, de andere dag wel.

Keto-eten is koolhydraat'vrij' eten. Je mag maximaal 30 koolhydraten per dag, 'waardoor je lichaam niets anders kan dan overschakelen van suikerverbranding op vetverbranding'. 'Door op die manier te eten leer je je lichaam optimaal vet te verbranden als energie. Na een tijdje zal je lichaam vet verkiezen boven glucose als brandstof.  De koolhydraten worden vervangen door gezonde vetten en eiwitten. De schrijfster adviseert om ketogeen eten regelmatig af te wisselen met koolhydraatarm te eten (maximaal 50 koolhydraten per dag)


Veel mensen vallen door ketogeen eten enorm af en ook mensen met diabetes 2 zien hun bloedsuiker spectaculair dalen. Vaak kunnen ze zelfs stoppen met insuline spuiten. Ook hebben zij geen bloedsuikerpieken of - dalen meer. Ook op epilepsie heeft het ketogeen eten een bewezen gunstige werking.
'Bij het ketogeen eten draait het niet zozeer om minder eten maar om anders eten.'


Het grote voordeel voor degene die ketogeen gaat eten is dat het eten volgens de ketogene richtlijnen erg smakelijk is en een verzadigd gevoel geeft, wat veelal ontbreekt bij bijvoorbeeld afvallen door minder calorieën waardoor dit laatste veel moeilijker is vol te houden. Je mag zelfs volle producten eten zoals volle yoghurt, olijfolie, spek etc.
Nadeel is, vooral voor fruit- en groenteliefhebbers, dat veel fruit- en groentesoorten teveel koolhydraten bevatten, waardoor ze niet of in hele kleine hoeveelheden gegeten kunnen worden.


Pascale Naessens haakt hier op in en geeft 75 recepten waarin veel groente gebruikt wordt. 'Het is niet gemakkelijk om lekkere, eenvoudige en aantrekkelijke ketorecepten te maken waarin groenten de hoofdrol spelen,' zegt ze daarover. 'Maar bij een ketogeen dieet zijn groenten misschien nog wel belangrijker; ze zijn je beste bron van vezels op dat moment.'
De heldere introductie en toelichtingen beslaan 59 pagina's en dan volgt een 14-daags schema waarin we dus 14 ketogene ontbijt- lunch- en diner recepten voor 2 personen aantreffen. Bij elk recept lezen we hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten er per persoon in het gerecht zitten, wat erg handig is.

Na het schema volgen nog een aantal extra recepten - inclusief desserts! - en tips voor het geval je uit eten gaat.

Per recept zijn maar een paar ingrediënten nodig, zodat het eten goed betaalbaar blijft. Zelf heb ik al twee gerechten gemaakt, en ze waren prima, er zullen vermoedelijk nog vele volgen. De uitleg is helder, de presentatie is aantrekkelijk, de vorm is duidelijk.
Kortom, een prima boek voor de mensen die inspiratie willen opdoen bij ketogeen eten maar dankzij dit boek vooral leren hoe ze zeer smakelijke ketogene groente - en andere - gerechten kunnen maken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401476713 | Hardcover | 223 pagina's met fraaie foto's | Lannoo | mei 2021

© Dettie 10 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER