Rotterdam onbewolkt
foto's: Peter Elenbaas
tekst: Paul van de Laar
Als geboren en getogen Rotterdamse die negentien jaar geleden met pijn in het hart vertrok en daarna nog slechts een enkele keer per jaar op bezoek ging in Rotterdam-Zuid, is dit luchtboek van haar stad één grote visuele confrontatie. Natuurlijk, iedereen en ook ik kent inmiddels de Markthal, het prachtige Centraal Station, de Rotterdam en al die andere kenmerkende gebouwen die de afgelopen jaren in Rotterdam zijn verschenen, maar wat dat betekent voor mijn Rotterdam, de stad die ik ken(de), bleek letterlijk onvoorstelbaar geworden.
Ik begin op een willekeurige pagina middenin het boek en zie een aantal foto's van het centrum van Rotterdam. Hoe anders dat centrum is, vergeleken met andere Nederlandse steden van vergelijkbare ouderdom, realiseer ik me weer als ik de foto zie van het Schielandshuis, waarbij vermeld wordt dat dit het enige bewaard gebleven gebouw is uit de 17de eeuw. heel di hoed was 1 famiri staat er te lezen op de foto van de voetgangersbrug op de volgende pagina.
Het komt me vaag bekend voor en tegelijkertijd vraag ik me af of die regel te zien is vanaf de brug of op de grond staand. En dan schiet het te binnen, die regel komt uit Mi have een dream van Ramsey Nasr, een gedicht dit boek en de stad waardig!
Almaar doorbladerend zie ik een foto van "de nieuwbouwwijk Nesselande nabij de Zevenhuizerplas" met huizen die villa's worden genoemd. Daar heb ik jaren rondgereden, letterlijk rond de Zevenhuizerplas, op de rug van mijn oude, trouwe, rooie, vierbenige vriend Zavier. Dat kan niet meer, alles is bebouwd.
Een beetje treurig blader ik door totdat ik weer blij wordt van de foto van Diergaarde Blijdorp, dat er vanuit de lucht fantastisch uitziet.Rechts daarvan is de oude gevangenis te zien aan de Noordsingel, die - zoals uit het bijschrift blijkt - sinds 2012 niet meer als zodanig in gebruik is. Het complex gaat De Tuin van Noord heten en het zal woningen, horeca en kantoren gaan huisvesten. Dat lijkt me wel wat om op wandelafstand van mijn huis te kunnen werken en vervolgens een terrasje te kunnen pikken. Maar dat is allemaal niet op de foto te zien, dat is toekomst. Verder bladerend komt het Kasteel voorbij, de kenmerkende woningen van het Justus van Effencomplex uit de tijd dat er nog aan sociale woningbouw gedaan werd, de Parksluizen en uiteindelijk kan het niet anders dan dat op de zoveelste 2 bladzijden beslaande foto mijn oog blijft rusten op het STC-gebouw.
Maar ik had vooraan moeten beginnen in dit boek. Daar is Zuidwijk, de plek waar ik vanaf mijn tweede getogen ben, want geboren ben ik in Kralingen en niet 'op Zuid'. Zuidwijk met zijn jaren zestig flats, waar je aan de daken kunt zien welke huizen nog van een woningbouwvereniging zijn en welke niet. Vermoed ik.
Rotterdam Zuid met zijn volkstuinen, Zuidplein, Ahoy, het Zuiderpark en de stalen parel van de stad, voetbaltempel van Nederland: De Kuip. Maar omdat niets in Rotterdam lang blijft wat het is, zal een foto van deze plek over een x aantal jaren wat anders laten zien dan wat er op 8 november 2015 te zien was:
Rotterdam onbewolkt is voor Rotterdammers in Rotterdam een fantastisch boek omdat ze hun stad kunnen zien vanuit een perspectief dat ze slechts vanaf de Euromast kunnen benaderen. Voor ex-Rotterdammers is het een meer dan fantastisch boek om de veranderingen en vernieuwingen te bewonderen of te berouwen en voor niet-Rotterdammers is Rotterdam onbewolkt verplichte kijkkost, want dit is een onbewolkte, altijd in beweging zijnde stad. Een stad met ballen.
Of niet. Daar is het laatste nog niet over gezegd...
ISBN 9789059374478 | 144 pagina's, ca. 140 foto’s | Uitgeverij Bas Lubberhuizen | april 2016
copyright foto's Peter Elenbaas
© Ellen IJzerman
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER