Non-fictie

Robby Harman

http://robbyharman.nl

 

Harman I zed (Harmanized)
Robby Harman


Dit boek met CD bevat teksten die Robby Harman Sordam heeft geschreven bij de muziek op de CD, informatie over de muzikanten die in de nummers te horen zijn en korte verhaaltjes bij de nummers. Daarnaast bevat het boekje 5 pagina's met informatie over uitgaven van de IKO Foundation en 9 pagina's advertenties. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de wijze waarop dit product tot stand is gekomen, namelijk met behulp van crowdfunding.


Het boekje begint met een voorwoord van Guilly Koster en dan volgen de verhaaltjes van Robby Harman, die min of meer met de nummers op de CD te maken hebben. Deze verhaaltjes staan op de rechterpagina's in het Nederlands en op de linkerpagina's in het Engels. Ieder verhaal eindigt met een vraag en een antwoord. De verhalen vertellen in chronologische volgorde iets over het leven van Robby Harman Sordam. Na het verhaal over 'I'll make love to you' volgt nog een extra stukje over z'n reis naar Suriname, waarover hij hiervoor al iets heeft verteld. Bij het nummer 'Upside down' bevat het verhaal maar één zin en een antwoord zonder vraag van 2 zinnen. Tussen de verhalen staan ook nog wat foto's van de zanger, soms met z'n kind. De verhalen in het boek zijn wel leuk, maar voor mij blijven ze een beetje bijzaak. Hij had wat mij betreft wel wat meer over z'n ervaringen in het verleden mogen schrijven.

De muziek, waar het een en ander toch om draait is makkelijk in het gehoor liggende pop-soul met jazz en Caribische invloeden. De stem van Robby Harman is te vergelijken met die van Al Jarreau. De volgorde van de nummers op de CD stemt niet overeen met de volgorde van de verhalen, vermoedelijk omdat er bij het samenstellen van een CD meer naar de muziek wordt gekeken. In een paar nummers wordt ook wat gerapt, hetgeen niet al te storend is.

De CD bevat ook een cover van het bekende Dire Straits nummer 'Sultans of swing', dat hier wel een heel ander jasje aan heeft gekregen, het origineel is  eigenlijk hoofdzakelijk in de tekst te herkennen.
In het bijbehorende verhaal wordt de vraag gesteld wat hem verbaasde aan de uitvoering van de hit van de Dire Straits (waarbij het mij niet duidelijk is of het nu om de uitvoering door de groep, of die van Robby Harman betreft) en het antwoord luidt: "Wie had ooit kunnen denken dat een publiek daar nu naar uit zou kunnen kijken."


Eigenlijk is dit geen boek met een CD, waarbij het boek leidend is en de CD daar een aanvulling op vormt, zoals bij de boekjes over muziek van Paul Witteman of de biografie van Chris Hinze, maar een CD met een boek. De CD is in mijn optiek het belangrijkste product van Harman I zed en het boek hoort er bij.


Beluister het eerste nummer op de CD, klik HIER

Bekijk het YouTube kanaal van Robby Harman Sordam

ISBN 978-90-6265-942-5 | Paperback | 122 pagina's | NUR 662 | In De Knipscheer/ORA Media Publishing 201

© Renate, 31 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER