Non-fictie

Kris De Smet

altHet verhaal van 'De Nieuwe Snaar'
Kris de Smet


‘Op het podium staan voor een publiek en applaus in ontvangst te nemen is een van de mooiste dingen die er bestaan’


Om maar meteen de bekentenis te doen: ik had nog nooit gehoord van de Vlaamse muziekgroep ‘De Nieuwe Snaar’.
Nu ik dit boek gelezen heb, waarin de geschiedenis van de groep van het begin tot het einde uit de doeken gedaan wordt, denk ik dat ik iets gemist heb. Ik kan alleen nog mijn uiterste best doen een van de afsluitingsconcerten bij te wonen. Want 2014 wordt het laatste jaar voor deze band die meer te bieden heeft dan muziek;  zij hebben vele theatershows gemaakt.
Hoe het komt dat dit boek er is: In 2010 is een van de oprichters, Jan de Broeck, jarig. Zestig wordt hij, en helaas lijdt hij aan multiple sclerose. Het feest is als een reünie. Hier wordt het idee geboren om verslag te gaan doen over een folk en skiffle band ’De Snaar’, na elf jaar omgedoopt tot ‘De nieuwe snaar’.
Klein begonnen en groot gegroeid met als vaste spelers Kris de Smet en zijn broer Jan wordt het accent verlegd: muziek blijft het voornaamste, maar meer en meer wordt het een spektakel dat jarenlang lang de theaters bespeelt en berucht wordt door hun humoristische, vaak absurdistische acts.


Kris de Smet vertelt in een heel eigen stijl het verhaal. Het begint dus in 1970 en werkt chronologisch toe naar 2011. Het is een gedetailleerd verhaal, met veel namen en feiten. Dat worden soms opsommingen waar je als onwetend lezer weinig aan hebt. Maar fans willen vast wel weten met wie de mannen samengespeeld en samengewerkt hebben, waar en wanneer ze allemaal optraden – zo kwam ik er trouwens achter dat ze wel degelijk in mijn stad geweest zijn, en met succes! – en, erg leuk: wat de kranten over hen schreven.
Ze verschenen niet alleen in Vlaanderen en Nederland, ook Duitsland, Zwitserland, Frankrijk maakten kennis met muziek, vooral in de begintijd, toen zij zich meer met de muziek bezighielden, met name de folk muziek. De theatershows bleven wat meer binnen Nederlandse grenzen.
Het is vooral een boek met feiten over ‘De nieuwe snaar’. Tussen de bedrijven door lezen we ook wel over het persoonlijke leven van vooral Kris de Smet, maar dat blijft dan heel summier.  Immers: ’Om een show te kunnen bekijken en waarderen hoef je niet te weten of de spelers getrouwd zijn of kinderen hebben.'
Je vraagt je af hoe de schrijver al die feiten nog zo goed weet: hij hield een dagboek bij, zij het maar even, had de beschikking over dozen vol artikels, programmaboekjes en een broer die ook het nodige bewaarde.
Na de geschiedenis van de band volgen er nog wat extra’s: een epiloog, heel veel foto’s, en nog wat kleine dingetjes.
Het was heel interessant om dit boek te lezen!


ISBN 9789022326817  paperback| 620 pagina's, waarvan 20 met foto’s | Manteau | december 2011

© Marjo, 15 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER