Non-fictie

Mjon van Oers

https://mjon.nl

 

Detox je liefdesleven
Herstellen van giftige relaties
Mjon van Oers


Het hart en het inwendige hoofd/het brein op de cover van het boek geven de inhoud beeldend weer. Giftige relaties hebben namelijk op beide een flinke impact. Hoe heftig dat kan zijn hebben we bijvoorbeeld al kunnen lezen in het voorgaande boek van Mjon van Oers getiteld Narcistisch misbruik in de liefde. In dat boek gaf zij in duidelijke taal al aan hoe je uit hun greep kunt komen én blijven en gaf ze o.a. ook advies over hoe je kunt herstellen van deze relatie. Het prettige van dat boek is o.a. dat Mjon van Oers niemand veroordeelt, de narcist niet maar ook degene niet die slachtoffer is geweest of geworden van narcistisch misbruik.
Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als ik dit boek Detox je liefdeslezen ontvang en mag gaan lezen. Zal het net zo makkelijk leesbaar en net zo enorm informatief en inzichtgevend zijn als eerder genoemd boek?


Als eerste wordt de giftige relatie gedefinieerd, zodat duidelijk is wat daaronder verstaan wordt. "Een giftige relatie is een verbinding die schadelijk voor je is. Je zou kunnen zeggen dat een giftige relatie de ergste vorm van negatieve menselijke energieke besmetting' is. Het heeft een negatieve invloed op de manier waarop je naar de wereld kijkt, en nog belangrijker, de manier waarop je naar jezelf kijkt."
Vervolgens geeft Mjon van Oers de lezer handvatten om weer een nieuw leven op te bouwen na die giftige relatie in de vorm van 11 sleutels.


Anders dan in het boek over narcisme, waarin vooral werd uitgelegd wat narcisme is en wat voor invloed dat op het slachtoffer van narcistisch misbruik heeft, wordt in dit boek veel meer de nadruk gelegd op de detox - het ontgiften - het wegwerken van al dat gif dat iemand toegediend kreeg.


Wat erg prettig is, is dat Mjon van Oers niet verdrinkt in allerlei (vals) sentiment. Op klip en klare manier, bijna zakelijk, geeft ze weer wat iemand kan doen om zichzelf weer terug te vinden na de toxische relatie. Dat vraagt niet alleen een mentale inspanning maar het is ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt op fysiek gebied d.m.v. beweging en lichamelijk gebied bijvoorbeeld en door goede voeding.
Mjon van Oers begeleidt je als het ware op de reis naar meer bewust zijn, naar innerlijke rust, naar totale vrijheid van jezelf, naar liefde voor jezelf, zelfrespect hebben en accepteren dat het leven is wat het is. En zo kun je de ware, mooie manier van liefde ontdekken. Liefde die energie geeft.


Dat lijkt simpel, misschien klinkt het zelfs zweverig, maar er is niets zweverigs aan. Een giftige relatie tast in ernstige mate bovenstaande zaken aan en het is pittig werken om weer bij jezelf te komen. Jezelf weer te waarderen.  'Je hebt moed nodig om je hart te helen,' zegt Van Oers. Het is hard werken, jezelf aanpakken en onder ogen zien. Het is aan jou om die uitdaging aan te gaan. Het hele boek begeleidt je bij deze reis vol zelfreflectie en het leren begrijpen waarom toxische relaties ontstaan. Het is een reis naar begrip over jezelf en hoe je met jezelf kunt omgaan, totdat je niet meer belemmerd wordt door het gif, zodat je het leven kunt gaan leiden dat bij je past.


Het boek is in feite een handleiding, een baken, die je ten alle tijde kunt openslaan om dat gedeelte op te zoeken waar je op dat moment behoefte aan hebt om vervolgens weer verder te kunnen met de mooie, herstellende reis. Kortom, het is een aanrader voor iedereen die uit een toxische relatie komt maar dat niet alleen, in feite is het een boek dat voor iedereen die wil groeien en leren een uitstekende en leerzame aankoop zou zijn!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789020216899 | Paperback | 189 pagina's | Uitgeverij Ank Hermes | september 2020

© Dettie, 16 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Narcistisch misbruik in de liefde
50 vragen en antwoorden
Mjon van Oers


Stel, je ontmoet een man of een vrouw en diegene lijkt de liefde van je leven, hij of zij is zeer attent, prijst je de hemel in en ook op lichamelijk gebied is alles oké. Daar wil je wel verder mee, het lijkt alsof je het paradijs op aarde hebt gevonden. Je gaat trouwen of samenwonen en denkt dat je je leven lang met deze persoon verder zal gaan. Maar dan...


Is er die eerste opmerking, je doet iets wat hij/zij niet zo prettig vindt. Oké dat kan, en even later is alles weer goed. Maar dan komt de volgende opmerking, je ziet er bijvoorbeeld raar uit. Hè dat is vreemd, eerst vond je geliefde jouw jas prachtig. Dan kook je iets wat hij/zij zo lekker vond maar deze keer kijkt diegene je boos aan. Wat heb je nou voor iets klaargemaakt? Gelukkig is de boosheid er maar even, daarna is alles weer gezellig en leuk.
Maar steeds vaker komen de opmerkingen, jouw studie stelt eigenlijk niets voor, zijn/haar studie was véél beter. En je weet toch wel dat hij/zij bij uitstek geschikt is voor zijn baan? Iedereen kijkt daar tegen hem/haar op en dat is begrijpelijk, hij/zij is ook heel goed. Je regelt dingen en het is nooit goed, wat je wèl goed doet wordt door hem/haar opgepikt als zijnde dat hij/zij het zelf gedaan heeft.


Langzamerhand verandert jouw grote liefde in iemand die je steeds kleineert, je onderuit haalt en alles zo weet te draaien dat het niet aan hem/haar ligt. Aanvankelijk denk je dat het inderdaad zo is, je had best even wat langer naar hem/haar kunnen luisteren en inderdaad had je dat ene ding misschien wat beter aan kunnen pakken en ja die vriendin of vriend is inderdaad soms wel vervelend. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe meer hij of zij zijn/haar stempel op alles drukt en niet alleen dat, hij/zij zorgt ervoor dat je steeds meer begint te twijfelen aan jezelf. Je probeert het anders te doen, je merkt dat je niet alles meer vertelt want de kans is groot dat er toch weer commentaar op komt. Je zegt afspraken met een vriend of vriendin maar af daar komt toch weer gedonder van, je merkt dat je onzeker wordt en niet meer weet wat nu wel klopt en niet klopt. Ook op het lichamelijk vlak bepaalt hij of zij wat er wel of niet gebeurt. Het gaat van kwaad tot erger totdat je nog een schim bent van je oorspronkelijke zelf. Je voelt je ziek, uitgeput, in de war, angstig...
Ziehier het resultaat van een narcistische relatie.


Dit boek vertelt daarover maar meldt ook wat je kunt doen om niet in de valkuilen van een narcist te vallen. Het is namelijk zo dat niet alleen de zachtaardige, vriendelijke, meelevende personen in de greep van een narcist kunnen komen, zoals zo vaak gezegd wordt, het kan iedereen overkomen. Daarnaast ziet een narcist er vaak goed uit, is goedgebekt en narcisten kunnen zeer charmant zijn als het ze uitkomt. Ze dragen namelijk een perfect masker.


Er wordt in dit boek vertelt hoe je uit hun greep kunt komen én blijven en er wordt daarnaast veel advies gegeven over hoe je kunt herstellen van een narcistische relatie. Narcisten zijn namelijk heel slim in het manipuleren en bespelen van hun slachtoffers. De impact van een narcistische relatie is enorm, het gaat veel verder dan omgaan met iemand met een groot ego. Ze beïnvloeden het leven van hun slachtoffer op een subtiele maar zeer destructieve manier.

In een interview zegt Mjon van Oers o.a


"Het is een vorm van psychologische mishandeling die moeilijk valt aan te tonen. Een mens met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kleineert, manipuleert, controleert, buit uit etc. Anders dan fysieke mishandeling laat narcistisch misbruik geen zichtbare sporen na.[...]

Hoewel je in het begin van de relatie nooit het valse gezicht van de narcist krijgt te zien, zal hij woedend worden als hij zijn zin niet krijgt. Hij vraagt ook nooit: hoe gaat het met je? Hij luistert niet en kruipt in de slachtofferrol.


Een narcist heeft zeer gebrekkig zelfinzicht, en dat inzicht is een van de voorwaarden voor positieve verandering. Een narcist wordt nooit de empathische, liefdevolle persoon die je graag zou willen zien. Vooral ook omdat narcisten van zichzelf niet vinden dat ze iets verkeerd doen en zelden in therapie gaan. En ja, hij ziet wat hij teweegbrengt, want al wordt zijn gedrag gedreven door een stoornis, een narcist weet wat hij doet. Hij leert zijn gedrag steeds beter afstemmen en is daarmee een meester-manipulator. Het punt is dat het hem niets kan schelen welke schade hij veroorzaakt. Dat is het grootste probleem: het liefdeloze gedrag.’’


Narcisme wordt dan ook gezien als een persoonlijkheidsstoornis. De eigenschappen van een narcist vertonen veel overeenkomsten met psychopaten en sociopaten kunnen we in dit boek lezen. De slachtoffers van deze narcisten worden misbruikt en helaas vaak in ernstige mate, de weg naar herstel is moeilijk. Maar dit herstel lukt wél. En dan blijk je heel anders maar beter uit de strijd gekomen te zijn. Dankzij het ernstige misbruik en het constante manipuleren weet je aanvankelijk niet meer wie je bent.


"Het misbruik sluipt er langzaam en geniepig in. Tijdens de relatie blijf je hopen dat die droomfase terugkeert, terwijl het een nachtmerrie is geworden. Toch laat de narcist jou met al zijn charmes opnieuw geloven in het sprookje, zodat je er weer in tuint. Totdat je dat patroon herkent."


Als iemand gestopt is met de relatie moeten ze dus zichzelf terugvinden en dát kan - achteraf gezien - in feite het grote geschenk zijn. Ze leren wie ze wérkelijk zijn. Dit boek helpt mensen die een narcistische relatie achter de rug hebben met dit herstel. Er staat op een eerlijke, nuchtere manier - zonder zweverigheid of met het vingertje wijzen - veel uitleg en handvatten in, die je de weg terug wijzen. Het is vooral leren jezelf weer lief te hebben. Mjon van Oers helpt iemand daarbij!


Het is een verhelderend boek voor degenen die met narcisme te maken hebben (gehad) in een relatie, maar ook een uitstekend boek voor de omgeving van de slachtoffers en/of voor hulpverleners.
Omdat het boek bestaat uit een verzameling artikelen die al eerder gepubliceerd zijn, overlappen enkele artikelen elkaar, maar het is niet storend. Er kan namelijk niet vaak genoeg gezegd worden dat mensen die in zo'n relatie belanden niet stom zijn, of het aan zichzelf te danken hebben. Er is sprake van misbruik en dat kan nooit goed zijn!


ISBN 9789020215380 | Paperback | 175 pagina's | Ank Hermes | februari 2019

© Dettie, 25 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER